• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dans och debatt invigde Framtidsveckan

PanelenHagebys förtjänar ett bättre rykte. Paneldebatt i Mirum galleria under Framtidsveckan med Mats Willner, Peter Löfqvist, Reidar Svedahl, Widar Andersson, Ellika Kyndel, Olle Vikmång och Sahar Burhan. Moderator var Julia Boström.

 

Hageby är bättre än sitt rykte

 

Hagebys egen dansgrupp Legacy Family stod på scenen när Framtidsveckan invigdes i Mirum galleria i onsdags. Arrangerande Studieförbundets distriktschef i Östergötland Peter Warma höll tal.

Efter invigningen följde Framtidsveckans första evenemang, en paneldebatt om bilden av Hageby arrangerad av Linnéa Nolér. På plats i panelen var chefredaktörerna för Norrköpings Tidningar, Mats Willner, och Folkbladet, Widar Andersson. Centrumchefen för Mirum galleria, Peter Löfqvist, kommunalrådet Reidar Svedahl (L), kulturnämndens ordförande Olle Vikmång (S), förra chefen för Hageby bibliotek, Ellika Kyndel, och konstnären Sahar Burhan deltog också. Julia Boström höll ihop paneldebatten.

 

Mats Willner och Peter Löfqvist
– Vi måste skriva om det som händer, sade Mats Willner, chefredaktör för Norrköpings Tidningar.

 

Peter Löfqvist påpekade att stadsdelen är stor. Hageby har cirka 10.000 invånare, av vilka de allra flesta trivs väldigt bra i området.

– Alla måste hjälpas åt för att lyfta statusen, sade han också.

En fråga var den negativa bild som ofta framkommer i media. Händer något i Hageby så är rubriken också ”Hageby” medan det i andra områden är en annan framtoning.

Både Mats Willner och Widar Andersson betonade att medierna är skyldiga att beskriva de händelser som faktiskt sker. För att bredda synen bortom de braskande nyheterna efterlyste de också boende som kan vara krönikörer och då beskriva sin syn på området.

Alla var eniga om att samarbete och öppenhet är en viktig faktor. Peter Löfstedt berättade om fastighetsägarnas arbete och planer och Olle Vikmång talade om kulturens roll för att skapa engagemang.

 

Olle Vikmång
– Kulturen skapar engagemang, hävdade Olle Vikmång, ordförande för Kultur- och fritidsnämnden.

 

Det var en lugn debatt som summeringsvis kan sammanfattas som konstruktiv och hoppfull. Hageby är en bättre stadsdel än vad vi ofta får känslan av i mediebruset. De allra flesta trivs och upplever inte några problem. Ett antal händelser får stort utrymme i media och skapar ett dåligt rykte!

När det blev dags, på övertid, för publikens frågor så var satirtecknaren Saad Hajo en av dem som greppade frågemikrofonen!

© Text och foto: Sven Åke Molund

NORRKÖPING

20–27 april 2016
Framtidsveckan

Arr: Studiefrämjandet, projektledare: Elinor Forsberg

SCENEN Mirum

20 april kl 17
Invigning

20 april kl 18
Paneldebatt
Julia Boström: moderator
Panel: Mats Willner, Norrköpings Tidningar, Widar Andersson, Folkbladet, Olle Vikmång, kulturnämndens ordförande, Reidar Svedahl, kommunalråd, Ellika Kyndel, tidigare chef för Hageby bibliotek, Sahar Burhan, konstnär
Producent: Linnéa Nolér

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
Framtidsveckan Facebook program
Framtidsveckan startar med paneldebatt reportage Kultursidan.nu 19/4 2016
Klimatsäkra framtidens byggprojekt reportage Kultursidan.nu 18/3 2016
Många faktorer påverkar social hållbarhet reportage Kultursidan.nu 27/2 2016
Cirkulär ekonomi kan bli en bra affär reportage Kultursidan.nu 3/2 2016
Trestegsraket mot Framtidsveckan reportage Kultursidan.nu 28/1 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.