• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sigrid Vendelkråkas karlar vid Strömmen

Krigare samlas
Krigarna samlas. Det är viktigt att kunna försvara sin plats.

 

Eleverna får bygga vidare på berättelsen

 

Lägerplatsen är väl gömd vid strandbrinken. Vi vägleds av röken från elden, bågskyttar möter upp på krönet. Lajvet Sigrid Vendelkråkas karlar ger Norrköpings femteklassare en levande inblick i vikingatiden.

Kulturskolan i Norrköping arbetar aktivt för att engagera och stimulera eleverna i skolan. Kulturpedagogerna arbetar med alla sinnen och i samarbete med Norrköpings Stadsmuseum har man utvecklat ett årligen återkommande rollspel för femteklassare, lajvet Sigrid Vendelkråkas karlar.

Där ligger en lummig plats nere vid ”älvkanten”, precis nedanför hällristningarna i Himmelstalund. Det är inte lätt att hitta den väl gömda lägerplatsen men när vi närmar oss vägleds vi av röken från elden och möts på krönet av ett gäng bågskyttar.

 

Lägerplatsen skyddas från sol och regn
Skyddad plats. Varken sol, regn eller främlingar har lätt att nå hit.

 

Det som pågår är ett lajv, ett rollspel som bjuder in Norrköpings elever i årskurs 5 till en dramatiserad historielektion om vikingatiden. Kulturpedagogerna ger en spännande grundberättelse som eleverna sedan får bygga vidare på.

Sigrid Vendelkråka och hennes män har just återvänt från gille hos kung Ottar när de hittar en blodig främling i sitt läger. Vad har hänt? Handelsfolk kommer till lägret, liksom en spåkvinna.

Eleverna ges en inblick i fornnordiska sagor, vikingatidens stridskonst och övergången mellan asatro och kristendom. Och inte minst i vardagslivet. Både pedagogerna och eleverna är klädda i tidsenliga kläder.

Runt den sprakande elden i den öppna eldstaden förbereder några elever mat. Andra bakar bröd. Runt lägret springer bågskyttar och andra stridslystna krigare. Ovanför lägret tränar de unga bågskyttarna och skjuter mot mål, med specialpilar som är försedda med mjuka spetsar för att inte skada någon.

 

Brödet gräddas
Brödet gräddas på panna över öppen eld.

 

Lajvet är ett samarbete mellan Kulturskolan och Norrköpings stadsmuseum. Olle Vikmång, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, som visserligen inte är på plats när media kommer på besök skriver i ett pressmeddelande:

– Det årligt återkommande lajvet är ett bra exempel på där kommunens kulturverksamheter i samverkan bidrar till en lite mer spännande undervisning och mer kunskap. Det väcker säkerligen ett intresse för kultur och historia som en lärobok inte kan förmedla.

När jag ser elevernas entusiasm är jag beredd att tro att Olle Vikmång har rätt!

© Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

HIMMELSTALUND Norrköping

21–22 april 2016
Sigrid Vendelkråkas karlar

Pedagogiskt lajv för årskurs 5
Prod: Kulturskolan

LÄNKAR
Kulturskolan hemsida Facebook

Bookmark the permalink.

Comments are closed.