• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Robert jubilerar med TFF och soloalbum

Robert Haglund
Repetition pågår. För en månad sedan var The Fantastic Four i Norrköping för att repa med bandet. Robert Haglund vill inte lämna något åt slumpen.

 

”Frank Sinatra är en mästare på att frasera”

 

På lördag jubilerar The Fantastic Four i De Geerhallen – 15 år. Gruppens grundare Robert Haglund berättar om vägen dit. Snart sluter han cirkeln med skivan där han sjunger tonårstidens hårdrock på Frank Sinatras vis. Lyssna efter fraseringarna.

Robert Haglund jubilerar. 20 år i branschen som professionell artist. 15 år med The Fantastic Four. På lördag uppträder den oklanderligt klädda och skönsjungande manskvartetten i De Geerhallen. Om ett par veckor släpper Robert Haglund sin soloskiva I Wanna Be Somebody.

Det är torsdag och klockan är 13 när jag ringer upp. Han riggar sin mobil och sedan talar vi om de första stegen i karriären – hemma i Norrköping – ute i världen – passerar musikalscenerna – och kommer fram till The Fantastic Four.

 

Robert Haglund i Norrköping
Stilsäker. Robert Haglund tillbaka där allt började – i Norrköping.

 

– Jag spelade i olika band innan, säger killen som lyssnade på hårdrock (Kiss!!!) under uppväxten men fick i sig både Beatles (pappa) och Elvis (mamma).

1996 deltog den begåvade sångaren i Sikta mot stjärnorna i TV4. Året därpå stod han på Palace scen tillsammans med andra unga lokala artister, som Bettan Hägg och Andreas Sneckenberg.

En kväll på Broadway hette det, första krogshowen i Norrköping enligt konceptet på Wallmans salonger. Vi sjöng och langade fram maten.

Världen vidgades med musikalutbildning i Stockholm, shower i turistparadis och musikaljobb. Robert tycker det är bra att han prövat det mesta inom olika musikgenrer och även teater och revy.

– Det är bra att testa mycket och sedan välja vad man vill göra i första hand.

Musikaluppdragen var roliga men Robert insåg att de var kortvariga, han var ”utbytbar som ett par långkalsonger”. Han sökte efter något hållbart och fann inspirationen när han såg The Drifters på Mallorca.

– De hade de den här stilen, det var väl bara en kvar från ursprungsbandet. Jag tyckte att det var en otroligt kul grej.

Robert kontaktade sina vänner från Kulturamatiden och de var på. 2001 gjorde The Fantastic Four sitt första gig. 15 år sedan. Nu ska det firas – med jubileumskonsert i De Geerhallen på lördag kväll!

Jacob Huddén kontaktades för ett första bandrep redan på senvintern. Vår fotograf Sven Åke Molund hängde på. Nu väntar fredagens genrep inför lördagens konsert.

 

Rep med bandet inför konserten
Hjärterum. Från bandrepet i vintras. Robert Haglund, Joakim Sandén (trummor men här på klaviatur), TFF-kollegerna Niklas Lamby och Jonas Fritzon samt kapellmästare Jacob Huddén.

 

– Jag har alltid gillat musiken, den är tidlös. 1950- och -60-talens musik är lättsjungen, med enkla arrangemang, som Beatles.

Robert sjunger Close Your Eyes and I Kiss You, Tomorrow I Miss You för mig i telefonen. Jag minns precis hur beatlarnas stämsång attackerade låten direkt, mjukt uppifrån och ned som i en dal och så upp igen.

– Under de tidiga tonåren utgår man från det som är inne för stunden, sedan söker man sig bakåt, menar Robert Haglund.

Det var idolen David Lee Roth, tidigare i Van Halen, som genom sin cover öppnade musikens dörrar till Frank Sinatra för Robert.

– Frank Sinatra fick mig att gå i en annan riktning. Han är en mästare på att frasera och tolka en text, han var fantastisk på det.

Robert reflekterar över brytningen mellan 1950-tal och tonårsupprorets 1960-tal, där sångaren Elvis och skådespelaren James Dean gick före, de som symboliserar evig ungdom för så många.

– Det som hände då är något som bara sker en gång. Frank Sinatra var först och han var bra men han var aldrig en tonåring.

 

Robert Haglund
Pausfika. Att Robert Haglund har fått barn har gett honom nya perspektiv på livet.

 

Här har Robert stannat upp, vilar i genren, inte minst tillsammans med de andra i The Fantastic Four. Men han vill också överskrida gränserna, i viss mån med kollegerna i kvartetten. Och i högsta grad i solokarriären – ”sånt är berikande för alla” – som just nu mest handlar om det nya albumet, ett skötebarn som han ägnat sig åt till och från under fem års tid. Det handlar om crossover och samverkan.

– Jag vill slå ihop Sinatras stil med mina favorithårdrockare, säger han och berättar att han ska träffa Kiss-gitarristen Bruce Kulick på fredag.

Alltså timmarna innan Robert drar ner till Norrköping för genrepet inför jubileumskonserten i De Geerhallen.

– Tänk, jag hade honom på affisch hemma på 1980-talet. Nu har vi regelbunden kontakt sedan 3 år. Han kommer till Stockholm i morgon.

I Wanna Be Somebody är titeln. Det blir en lite modernare jazzstil än Sinatras storband. Här är Svante Thuresson en annan förebild (”han är också öppen för det mesta”). Hårdrocksmusiker sitter med i några låtar, fast de alltså spelar Sinatras stuk. De tycker det är kul, rapporterar Robert.

– Skivan kommer om två tre veckor. Jag fick just prototypen, ska bara putsa på några detaljer.

Vad betyder det att Robert Haglund blivit stadgad familjefar? I somras fick en ung telning vara med när pappa sjöng med Thalias vänner i Knäppingsborg.

– Det var en vändning att bli pappa, det handlar om vad som är viktigt i livet. Jag blir också medveten om att tiden går.

Robert uppskattar att omgivningen släpper centreringen på jobbet. Nu frågar släkt och vänner hur det är med familjen i stället.

– Men jag vill behålla barnasinnet.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sven Åke Molund och Mattias Lindh

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERHALLEN Norrköping

23 april 2016 kl 19.30
The Fantastic Four 15 år
Jubileumskonsert

LÄNKAR
Robert Haglund hemsida Facebook
Fantastic Four hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Robert jubilerar med TFF och soloalbum

  1. Pingback: The Fantastic Fours lyckopiller med twist (recension) – KULTURSIDAN.nu