• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

The Fantastic Fours lyckopiller med twist (recension)

The Fantastic Four
Lutar åt kärlek. The Fantastic Fours födelsedagsfest i De Geerhallen blev ett enda stort lyckopiller för publiken i lördags.

 

Temperaturen skruvas upp ytterligare

 

Under lördagskvällen var jag med om en stor fest. Tårta, bubbel och paket med papper och snören saknades. Men musik, blommor, dans och glädje var det gott om. Ja, hela festen var ett enda stort lyckopiller.

Det var de fyra skönsjungande, välklädda herrarna i The Fantastic Four (TFF) som firade sitt 15-årsjubileum i De Geerhallen. Konsertsalen var inte helt fullsatt. Men vilket ös det blev! Ingen kunde sitta still! De rullstolsburna damerna bredvid mig dansar efter sin förmåga och resten av publiken dansar de också.

Jag har bara hört talas, vackra ord visserligen, om The Fantastic Four tidigare. Men rykten har en förmåga att överdriva och vid första låten Sugar Pie Honey Bunch, tänkte jag att det var nog så. Men jösses vad jag bedrog mig. Det här är bra, det är riktigt bra!

De radar upp ett pärlband av örhängen från 1950-, 60- och 70-talen: Oh! Carol, My Girl, Breaking Up Is Hard To Do, Be My Baby och Diana har en hög igenkänningsfaktor. En av orsakerna till de fyras popularitet. Stämsången, tonsäkerheten och upplägget av showen som hela tiden stegras i intensitet bidrar naturligtvis också. Men mest är det kärleken till publiken och den är besvarad.

 

The Fantastic Four
Show! Bandet, Bel Cantokören och Dansakademien bidrog stort till partystämningen.

 

De fyra välklädda herrarna, Daniel Yngve, Jonas Fritzon, Robert Haglund och Niklas Lamby, uppmanar till allsång vid de många välkända refrängerna. De säger att vi får fotografera hur mycket vi vill, och de uppmanar oss att dansa, om det är så att det spritter alldeles väldigt i benen. Det är fest och festen är för oss! Till en början dansas det lite sporadiskt i lokalen, men snart dansas det överallt, trots att De Geerhallen knappast inbjuder till det.

De flesta av låtarna är covers men vi får höra i alla fall några låtar av bandets egen låtskrivare, Niklas Lamby. Kvällens konsert är ett enda stort lyckopiller. Och den vackra kärleksvisan Jag är din nu, som från början skrevs som en hyllning till kronprinsessan Viktoria när hon skulle gifta sig med sin Daniel, får mig sannerligen att frysa.

Det berättas anekdoter från gruppens 15 år tillsammans. Deras allra första spelning gjordes på Domino i Norrköping. Vi får veta att de slog igenom i tv-programmet Talang 2007. I en av recensionerna liknades killarna vid fyra ”cementsuggor”, sådana vi kan se på gator.

Men fyra skönsjungande killar inte var inne för 15 år sedan. Skulle det vara en kvartett, så skulle den bestå av två killar och två tjejer, som Abba. Men de kämpade på, trodde på sitt koncept och vips lossnade det. ”Och vi har lika roligt i dag som någonsin tidigare”, säger norrköpingssonen Robert Haglund.

2012 deltog de i talangtävlingen ”World Championship of Performing Arts” i Hollywood, i kategorin ”bästa vokalgrupp”. Killarna trodde att de åkt ur tävlingen och gjorde sig redo att fara tillbaka till Sverige. De hejdades i sista stund och fick veta att de gått till semifinal. Gissa vilka som vann hela tävlingen?!

 

Niklas Lamby
Där satt den. Niklas Lamby inte bara sjunger vackert. Han skriver nya låtar för The Fantastic Four, med stil.

 

När Bel Canto-kören småspringande studsar upp på scenen tillsammans med unga dansare från Dansakademien till låten Higher and higher skruvas temperaturen upp ytterligare några grader. I den stämningen och med stora leenden från öra till öra går publiken ut för paus.

Dansarna och Bel Cantokören står på scenen även i konsertens andra del. Kören får sitt eget nummer med Don´t blame it on the boogie. Så kommer The Fantastic Four in igen, en i taget till One way ticket. Snart twistas det, både i kören, TFF och de unga dansarna. Publiken är med på noterna. Ja, jag tror att jag aldrig tidigare sett norrköpingspubliken så entusiastisk. Alla sjunger och dansar! Stämningen är på topp och vid Mambo nr 5 vet jublet inga gränser.

En stor, stor eloge måste framföras också till musikerna i sjumannabandet under kapellmästaren Jacob Huddén. Blåset är alldeles strålande!

Självklart blir det extranummer. Först Do you love me där större delen av publiken sjunger med och till sist Let’s twist again. Jag garanterar att publiken lämnade De Geerhallen lycklig och leende! Vilket ös! Vilket fantastiskt lyckopiller!

© Text: Eva Lindblad
© Foto: Josefina Dernsjö

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERHALLEN Norrköping

23 april 2016
The Fantastic Four 15 år
Jubileumsshow

THE FANTASTIC FOUR
Robert Haglund (bas)

Jonas Fritzon (baryton)
Daniel Yngwe (tenor)
Niklas Lamby (tenor)

Musik: 8-mannaband under ledning av Jacob Huddén
Bel Canto kören
Dansare från Dansakademien

LÄNKAR
Fantastic Four hemsida Facebook
Robert jubilerar med TFF och soloalbum reportage Kultursidan.nu 21/4 2016
I kväll tävlar The Fantastic Four i Hollywood PS! De vann! reportage 13/7 2012

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.