• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

På vårkryss i musiken med Fenixkören

Musikkryss med Fenixkören
Omväxlande. Musikkrysset gör att publiken måste vara på alerten. Pianisten Torbjörn Toftgård fick kasta sig mellan notbladen.

 

Allt från nordisk mytologi till musikgeografi

 

Gissa! Söndagens vårkonsert med Fenixkören utformades som en quiz, ett korsord med musikaliska ledtrådar, på Hemgården. Det välblandade programmet innehöll Bellman, jazz och Gärdestad och mer därtill. Vikarierande körledaren Ann-Christin Hallgren sjöng Duke Ellington.

Att anordna frågesport av olika slag, så kallade ”quiz” har blivit riktigt inne numera. På krogarna ordnas olika ”pubquiz”, på biblioteken anordnas ”litteraturquiz” och när Fenixkören anordnar sin sedvanliga vårkonsert görs den detta år som en ”musikquiz” – ett musikkryss helt enkelt.

 

Musikkryss med Fenixkören
Vi söker efter… Körmedlemmarna turades om att ställa frågorna.

 

Det är andra gången som kören konserterar i den formen. Annars har man ofta olika teman för sina konserter.

– En gång hade vi ”god natt-tema”, då var vi alla i kören införda pyjamas och så sjöng vi bara godnattsånger. Det var riktigt roligt och mycket uppskattat, säger Inger Ekström, körens ordförande, som också berättar att de tämligen ofta samarbetar med andra körer.

Fenixkören firade 25 årsjubileum i höstas. De är mellan 30 och 35 medlemmar i kören och några har varit med under alla åren. Kören brukar ha tre konserter varje termin och söndagens Musikkryss avslutade vårterminen.

Avslutar gör också Ann-Kristin Hallgren som vikarierat som körledare när ordinarie körledare Maria Landqvist varit mammaledig.

Det är så gott som fullsatt i den tämligen lilla lokalen på Hemgården. Det känns som det mest är familjemedlemmar och goda vänner till körmedlemmarna som är på plats, och jag känner det lite som om jag våldgästar en privat tillställning. Men så börjar kören sjunga och vi alla börjar fylla i de olika kryssrutorna.

 

Musikkryss med Fenixkören
Kluriga frågor. Tur att det finns fika också, så huvudet håller sig på skaft.

 

Frågorna tar upp både högt och lågt. Allt från nordisk mytologi till musikgeografi. Jazz blandas med visa, schlager och musikal. Programmet är välblandat och riktigt underhållande.

Att kören har några år på nacken är tydligt. Det låter riktigt bra och all sång får fint ackompangemang av pianisten Torbjörn Toftgård.

Vi börjar med Bellman för att därefter jazza till det lite innan vi får lite Gärdestad. Jag trodde inte att kvällen skulle innebära några frysögonblick. Men hej, så fel jag hade! Jag fryser ordentligt främst av sången Av längtan till dig, men också av Min plats på jorden, som är i ett underbart arrangemang. Och körledarens solo i låten Almighty God är… ja, Alice Babs kunde inte gjort det bättre. Bravo!

En helt klart underhållande konsert, med härlig musik och sång av en kör som tydligt visar att de har roligt tillsammans.

© Text: Eva Lindblad
© Foto: Lena Ljungars

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

HEMGÅRDEN Norrköping

17 april 2016
Musikkryss med Fenixkören
Dirigent och solist: Ann-Christin Hallgren

Pianist: Torbjörn Toftgård

LÄNKAR
Fenixkören info

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.