• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Samtidskonst belyst i Konsten att samla


Se på konsten! Mikael Ståhls privata konstsamling blir offentlig för en kort tid.

 

En konstälskares samlade verk

 

– Rummet blir nästan litet, säger konstmuseets utställningsintendent Lars-Ove Östensson och gör en gest mot väggarna i Galleri 5.

Verk av vår tids betydelsefulla samtidskonstnärer visar sina uttryck inom stora ramar. Några skulpturer står utspridda på golvet. Utställningen heter Konsten att samla. Och vem är det då som har samlat? Jo, Norrköpingsprofilen Mikael Ståhl, ägare till fastighetsbolaget Ståhl.

Det finns en lång tradition av att samla konst i Norrköping. Konstmuseet grundades på Pehr Swartz konstsamling 1913 och samlaren Dani Liebenfeld skänkte senare många modernistiska målningar till museet.

Det vi nu får se är till stor del postmodernistiskt. Konstnärer som förgrundsgestalten Dick Bengtsson, stjärnskottet Linn Fernström, Bjarne Melgaard och Lotta Hannerz ställer frågor i sin konst som det inte finns några tydliga svar på, vilket får ses som ett uttryck för postmodernismens tanke att det inte finns några absoluta sanningar.

Men det finns också konstnärer som har episka inslag i sina verk som Lena Cronqvist, Ernst Billgren och Elis Eriksson. Alla ligger de Mikael Ståhl varmt om hjärtat.

– Urvalet av verk har tagits fram i en diskussion mellan Mikael Ståhl och oss men en viktig aspekt har varit att de betyder särskilt mycket för Mikael, säger Lars-Ove Östensson. Vi är oerhört glada att kunna visa upp den här privata samlingen, lägger han till.

Samlaren är en viktig aktör i den process som avgör vilken konst som kommer att betraktas som betydelsefull för sin samtid. Han eller hon kan helt följa sitt hjärta och köpa den konst som berör honom eller henne mest. Museer däremot måste tänka på vad som är representativt för olika genrer och konstnärer.

Mikael Ståhl fick tidigt upp ögonen för många av utställningens konstnärer och han har varit noga med att det är bra verk som berör honom starkt. Venus och Cupido med sko, till exempel, är numer Dick Bengtssons mest kända verk. Flicka med prickig baddräkt av Lena Cronqvist och Linn Fernströms Bortbyting, som är hennes examensverk, är andra kända målningar som finns med på utställningen.

Som en pendang till den här privata samlingen kommer konstmuseet nästa år att visa kvinnliga östgötska konstnärer som inte finns med i museernas samlingar. Konstlivet i Norrköping är ”da shit” (det som gäller)!

Text: Carina Johansson
Foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • KONSTMUSEET Norrköping

  • 8 december 2012 – 24 februari 2013
    Konsten att samla
    verk ur Mikael Ståhls privata konstsamling
  • MÅLERI
    Torsten Andersson – Tygskulptur
    Dick Bengtsson – Venus och Cupido med sko
    Ernst Billgren – Leda med vänner
    Lena Cronqvist – Flicka med prickig baddräkt
    Elis Eriksson – ett barn har trampat på en mina
    Linn Fernström – Bortbyting
    Lotta Hannerz – Osmos
    Jarl Ingvarsson – Regn för de inre planeterna
    Bjarne Melgaard – Utan titel
    Jockum Nordström – Utan titel
    Ulrik Samuelson – Utan titel
  • FOTOGRAFI
    Robert Mapplethorpe – Självporträtt, Larry, Lisa Lyon
    Lars Nilsson – In Orgia
  • SKULPTUR
    Lena Cronqvist – Flicka med flätor
    Bjarne Melgaard – Untitled
    Fredrik Wretman – Goatrans

LÄNKAR
Norrköpings konstmuseum hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Samtidskonst belyst i Konsten att samla

  1. Pingback: Norrköping har fått ett Eget hem (recension) - KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Suggest