• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Dag Anderssons Favoriter i repris (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/8252375334/[/flickr]

– Jag älskar den här typen av konst. Dag Andersson samlade konkret konst i många år innan han för tre år sedan öppnade galleriet som bär hans namn.

Konstälskaren som öppnade galleri

 

Privatpersonen Dag Andersson hade redan verk av alla de fem konstnärer som nu deltar i samlingsutställningen på Galleri Dag Andersson. Den gemensamma nämnaren för dem alla – konstnärerna, privatpersonen och galleriet – är den konkreta ingången till konsten. Nåja, lätt uppluckrad här och där, men ändå. Den tidige konkretisten Olle Bærtlings anda svävar över galleriet som firar de första tre åren med Favoriter i repris.

– Jag bestämde mig för att maximera antalet verk till högst fem av varje konstnär, berättar galleristen Dag Andersson, som genast frångick sitt beslut genom att visa både grafik och måleri av Peter Freudenthal, favoritkonstnären som en gång öppnade privatpersonen Dag Anderssons ögon för konsten.

– Det är runt Peter Freudenthal som utställningen är uppbyggd. Jag valde C. Göran Karlsson och Nils Kölare för att de passade honom, säger Dag Andersson och vandrar mellan verken för att peka på släktskapet mellan vars och ens stil. Då har vi en linje i utställningen som jag tänker kan vara Olle Bærtlings påverkan på sina adepter.

– Fast jag tror att om Nils Kölare hade levt och själv styrt urvalet då hade vi fått mer av hans landskapsinspirerade målningar medan jag personligen är mer förtjust i de rent konkreta, säger han och visar på några verk med blått och svart.

I sina temperamålningar löser C. Göran Karlsson  upp objekten i ett abstraherat färgspel, särskilt lägger jag märke till Stjärna och Nyckel innan galleristen stannar framför två stora verk av Peter Freudenthal. Och berättar att konstnären själv är ”ofantligt nöjd” med den högra, I väntan på titel med blått som grund. Dag Andersson själv håller den vänstra, Halell med vitt som huvudkulör, som sin favorit. Ändå större Iseult, med lysande röd bakgrund, står sig väl i tävlingen om konstnärens vackraste verk, med närmast perfekt balans i snedställda kvadrater som tycks svirvla i rymden med sina tunna linjer i olika färger.

Liss Annika Söderström är utställningens enda kvinnliga konstnär. Hon visar tre skulpturer i det mindre formatet. Konkretist är inte hennes eget signum på sitt konstnärsskap, mest inriktat mot det offentliga rummet med ”Uttryck som förhåller sig till arkitektur och natur”.

– Jag har förmånen att välja, påpekar Dag Andersson och fortsätter: Jag är otroligt förtjust i skulptur och hon har klart abstrakta drag i sin konst. Hon är en färgstark person som passar i sällskapet, trogen sig själv.

Han betraktar hennes trådsmala Passage Spine, och säger att den skulle kunna vara en teckning.

Den femte konstnären är amerikanen Albert Contreras vars färgglada verk i fetaste akrylgel skiljer sig på alla sätt från konstnärens tidiga oljemåleri under åren i Sverige på 1960-talet. Utom i ett avseende, intensiteten.

– Väldigt kul att ställa ut Albert Contreras. Det är ju karamellkonst, tonårskonst. Och han är den äldste av dem alla!

Urvalet av konstnärer var inte helt enkelt, det kunde ha blivit något annorlunda. Tittar man in på kontoret finns där enstaka verk av ytterligare konstnärer som ställt ut genom åren.

Favoriter i repris är en summering av de tre åren, ett koncentrat av galleriets inriktning, säger Dag Andersson. En manifestation kan man säga.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 • GALLERI DAG ANDERSSON Norrköping

 • 1 december 2012 – 6 januari 2013
  Favoriter i repris
  Måleri, grafik och skulptur

  • KONSTNÄRER
   Albert Contreras
   Peter Freudenthal
   C. Göran Karlsson
   Nils Kölare
   Liss Annika Söderström

LÄNKAR
Galleri Dag Andersson hemsida
Albert Contreras reportage Kultursidan.nu  5/5 2011
Peter Freudenthal reportage Kultursidan.nu  19/11 2010
C. Göran Karlsson reportage Kultursidan.nu  21/1 2012
Nils Kölare reportage Kultursidan.nu 23/4 2012
Liss Annika Söderström info

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632191583686″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Dag Anderssons Favoriter i repris (reportage)

 1. Pingback: Peter Freudenthal på länsmuseet – KULTURSIDAN.nu

 2. Pingback: Dag Andersson stänger sitt galleri (reportage) | KULTURSIDAN.nu