• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Peter Freudenthal ställer ut på Galleri Dag Andersson


Intervju med Peter Freudenthal. 3:12 min.

 

Svindlande kvadrater

 

NORRKÖPING Då och då kommer han tillbaka, konstnären Peter Freudenthal är född och uppvuxen i Norrköping och gör sig gärna ärenden hit. Nu ställer han ut i stort format, och litet, på Galleri Dag Andersson.

Äldst är Åter till Ithaka från 1986 som möter besökaren med svindlande kvadrater, fält inom linjerade ramar i olika färger. Färgerna lyser och objekten tycks fångade medan de rusar fram genom rymden.

 


Åter till Ithaka

 

Jag började med räta linjer och rektanglar. Det tog lång tid innan jag vågade mig på diagonalen, säger Peter Freudenthal.

Verkligheten, för det är den han målar, tolkas till en sträng och skön geometri. Kvadrater, rektanglar, linjer och ramar återkommer i Peter Freudenthals bildvärld, varierade i det oändliga. Linjer och kvadrater till trots, ögat luras lätt; symmetri är inte Peter Freudenthals märke, objektens sneda ställning ger intryck av rörelse och djupverkan. Vertikala linjer, som stoder i rymden. Färgerna är klara.
– Det är regnbågens färger, andliga färger. Jag använder alla färger men inte brunt och svart och beige – jordfärgerna. Konsten är andlig, alltså ska färgerna vara det också, förklarar Peter Freudenthal.
Så när Karl den XII faller för den silvervita Kulknappen i Fredrikshalds natt är de mörkaste fälten inte så svarta som man kan tro utan mörkt mörkt blå.

 


Kulknappen

Merparten av målningarna är dock från de senaste åren då Peter Freudenthal målat forsar och fall. Duon Fallet natt och Fallet dag är två goda exempel på hur han prövar sin konst och sig om och om igen.

 

Fallet natt och Fallet dag

Text, film och foto: Ann-Charlotte Sandelin

  • GALLERI DAG ANDERSSON

  • 21 november – 19 december 2010
    Peter Freudenthal
    VARIANTER

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

PF 2

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Peter Freudenthal ställer ut på Galleri Dag Andersson

  1. Pingback: Dag Anderssons Favoriter i repris (reportage) | KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Kultursidan.nu önskar Gott Nytt 2011 | KULTURSIDAN.nu