• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

En förtrollad natt på Kulturkammaren


Inför En förtrollad natt med Angelworks. Film: 3:45 min.

 

Absurt med Angelworks

 

Från början var det en helt annan pjäs Adam Tillberg och Angelworks ville sätta upp, men det blev den absurda komedin En förtrollad natt av Slawomir Mrozek. Det är han glad för i dag.

– Komedi är en allvarlig sak, menar Adam Tillberg som både spelar med i och regisserar pjäsen som har premiär på Kulturkammaren nu på torsdag 25 november.

Polske dramatikern och författaren Slawomir Mrozek, född 1930 och från början karikatyrtecknare, gisslade tillvaron i allmänhet och det kommunistiska systemet i synnerhet i sina absurda pjäser och noveller. Så småningom lämnade han sitt fädernesland och bodde under en tid i Paris. Han återvände till Polen 1997.

En förtrollad natt från 1963 handlar om två statstjänstemän på tjänsteresa. De tar in på ett motell över natten. Dialogen mellan Förste herrn och Andre herrn avslöjar hierarkin dem emellan. Allt eftersom blir enaktaren bara märkligare, särskilt när ytterligare en rollfigur, en kvinna som tycks känna dem båda, inträder på scenen.

Adam Tillberg växelverkar mellan film och teater i sitt film- och teaterproduktionsbolag Angelworks. Senast vi såg honom var i somras på Himmelstalunds brunnssalong när Norrköpings Teaterkompani gav Tjechovs leende, sammansatt av stycken om och av Anton Tjechov. Även då både stod Adam på scenen och bidrog med regin till Tjechovs enaktare Björnen. Där hittade man också Sofia Stålhammar som här i En förtrollad natt tycks känna de båda herrarna mycket väl, trots att de två rumskamraterna egentligen inte alls är närmare bekanta. Den andre herrn spelas av Bawan Ahmad, som spelat med i sommaruppsättningar i Gamla Linköping. Alla tre har en gedigen bakgrund på Marieborgs folkhögskola.

Text och film: Ann-Charlotte Sandelin

 • KULTURKAMMAREN Norrköping

 • 25 november – 11 december
  En förtrollad natt
  av Slawomir Mrozek
  Regi: C Adam Tillberg
  Regiassistent: Sofia Stålhammar
  Medverkande: C Adam Tillberg, Bawan Ahmad och Sofia Stålhammar
Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to En förtrollad natt på Kulturkammaren

 1. Pingback: K+M+R+L på Kulturhuset | KULTURSIDAN.nu

 2. Pingback: Kultursidan såg En förtrollad natt | KULTURSIDAN.nu