• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Kultursidan såg En förtrollad natt

Absurd krock mellan romantik och byråkrati

I samma ögonblick som Förste herrn och Andre herrn stiger in i rummet och tänder lampan går en propp och försänker Kulturkammaren i mörker. Nödbelysningen och foajéns lysrör är det enda som fungerar.

En spökhistoria senare är rätt propp funnen och bytt, Förste herrn kan åter stiga in i rummet och tända lampan med Andre herrn i släptåg. Äntligen, En förtrollad natt. Som jag hittills bara sett lite av på pressvisningen förra veckan.

Herrarna är på tjänsteresa tillsammans och har för natten tagit in på ett hotell, där de delar rum.

Det är enkelt möblerat med två sängar, endast en stol samt ett bord som står för en dörr. På väggen hänger en tavla, en halvnaken kvinnogestalt med lättsinnig höftsväng, utan armar men ändå skön. Venus Milo.

Fast bara ett fotografi av en avbild, av en avbild av originalet, avfärdar henne Förste herrn medan Andre herrn gärna dröjer sig kvar – undrar vad konstnären tänkte när han gjorde skulpturen… De är lite som Timon och Pumbaa i Lejonkungen, Timon tror sig smartast medan Pumbaas magkänsla ofta går direkt på målet.

Slawomir Mrozek började som karikatyrtecknare men bytte snart från ritstift till skrivpenna. Sak samma kanske, han kritiserade den absurda tillvaron i det kommunistiska Polen och komedin lånade sig gärna till ändamålet. I början skrev han för studentteatern och en sådan pjäs är En förtrollad natt från 1963 som nu Angelworks i Norrköping sätter upp på Kulturkammaren.

I den knappt timslånga enaktaren krockar två berättelser med absurdismens logik. Dels den obarmhärtiga farsen med byråkratins hierarki, Inte behöver Järnridån byggas upp igen för att Förste herrns manipulerande för att få rätt säng vid rätt plats ska roa publiken. Dels det magiska som händer i natten, att en kvinnogestalt besöker de två männen som sover dåligt i de knakande sängarna. Vag är hon i konturerna, kommer till liv just i mötet med mannen/männen.

Ibland behöver teater inte vara mer än så här: ett mörkt rum, den enklaste scenografi, tre unga skådespelare och en absurd komedi. Då bultar hjärtat i Bawan Ahmads Andre herrns bröst, då fjädrar sig Adam Tillbergs Förste herrn som en tupp, då stillnar Sofia Stålhammars drömkvinna från Milo. Jag går ut i vinternatten och känner mig mycket levande.

Spökhistorien? Om ett tidigt försvinnande och livslång saknad, berättad av en i den alltför fåtaliga premiärpubliken, mest teaterstuderande från Marieborg, på. En oväntad förrätt.

Text: Ann-Charlotte Sandelin

 • KULTURKAMMAREN Norrköping

 • 25 november – 11 december
 • En förtrollad natt
  av Slawomir Mrozek
  Regi: C Adam Tillberg
  Regiassistent: Sofia Stålhammar
  Ljud- och ljusassistent: Johanna Tillberg
  Medverkande: C Adam Tillberg, Bawan Ahmad och Sofia Stålhammar
 • Produktion: Angelworks
Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Kultursidan såg En förtrollad natt

 1. Pingback: K+M+R+L på Kulturhuset – KULTURSIDAN.nu