• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

C. Göran Karlsson ställer ut på Galleri Dag Andersson


C. Göran Karlsson ställer ut på Galleri Dag Andersson.

 

Troende konstnär målar existenstens djupaste ögonblick

 

Troende. Han säger sig vara agnostiker men visst har C. Göran Karlsson en djup tro som han praktiserar. Han målar.

C. Göran Karlsson är en man full av berättelser. Som den om när han träffade Jimi Hendrix och visade några förslag till LP-konvolut. Jimi Hendrix reste sig upp: ”Man! Du är lika lång som jag”, gav Göran en smällkyss på kinden. Sedan for Jimi Hendrix vidare till London och blev en stor stjärna. LP-bilderna såg Göran aldrig mer.

På den tiden målade C. Göran Karlsson fotorealistiskt, gick vidare mot signalsystem – ett sådant verk finns på Norrköpings konstmuseum – och nådde via undersökande förenklingar fram till geometrins grundelement: räta och diagonala linjer och fält, cirklar och trianglar.

Utställningen på Galleri Dag Andersson tar avstamp i detta. Serigrafin Landskap från 1980-talet hänger som första verk i entrén.

– Jag vill visa ursprunget till det jag håller på med nu, säger C. Göran Karlsson.

De räta och diagonala linjerna som bygger fälten, rektangulära eller triangelformade, finns kvar i 2000-talets måleri, om än i allt mindre skala. Cirkeln mer anas än framhävs, hemlighetsfull, gömd, en störning som ger verket dess avgörande betydelse. Mest uppenbar i Livets hjul, knappt anad i hjärtform i Orden ”Loveletter”

Men också i de raka linjernas verk växer en innebörd. Vi får hjälp på vägen av titlarna. En liten serie nymålade Kors, möjliga skisser till kommande stora målningar, menar konstnären har växt fram ur det tema han arbetar med under titeln Artificiella skogen.

Så var det då detta med att bygga vidare på århundraden av konstnärlig tradition. Det leder till att närma sig de stora religionernas motiv och därmed de existentiella frågorna. Konstnärens nyfikenhet på fysikens krafter och atomernas nanovärld korsbefruktar hans sätt att gestalta verken.

Kraftkälla, i två olika versioner, slungar iväg materien från urkraftens origo. Två Självporträtt, som död respektive i upplösning, berättar om en konstnär som funderar på vad som händer framöver. Ett nytt varv i det hinduiska livhjulet, den outgrundliga Tystnaden i ett islamiskt mönster, att få dela ett kors med en rövare på Golgata? Eller ingenting?

Färgerna lyser med full kraft, det här är konst som gör mig glad. Tekniken är mestadels äggoljetempera på duk och på papper. Grafiken, tre verk inne på kontoret, är serigrafi.

– De gamla mästarna målade med tempera, och den torkar fort så att jag kan arbeta vidare nästa dag, lovordar C. Göran Karlsson sitt arbetsmaterial. Pigmentet lägger sig på ytan, det ger en annan lyster än i oljan där pigmentet blandas.

Varje dag arbetar han i sin ateljé, lägger lager på lager av tunn tempera, justerar kulörer för att få fram en helhet. Ett tålamodskrävande arbete, men också meditativt. Så utövar en konstnär sin tro på måleri.

Dagen avslutar konstnären med aftonbön. På syndens cigarraskar – han har nu trappat ner från 16 till en cigarr om dagen – fäster C. Göran Karlsson ännu en Nattanteckning. Ett litet dagboksblad som rapporterar hur dagen varit och vilken musik han lyssnar till just nu klockan nio på kvällen.

För utan musik går det inte att måla.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • GALLERI DAG ANDERSSON Norrköping

  • 14 januari – 19 februari 2012
    C Göran Karlsson
    Måleri och grafik, nya och äldre verk

 

LÄNKAR
C Göran Karlsson info Enjoy Scandinavian Art
Galleri Dag Andersson hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to C. Göran Karlsson ställer ut på Galleri Dag Andersson

  1. Pingback: Dag Andersson stänger sitt galleri (reportage) | KULTURSIDAN.nu