• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Carter och Lundby ställer ut för en dag


Allehensrätt. Linden Carter arbetar med sin väggmålning inför lördagens utställning på Plankgatan 18.

 

Vilka (får) ta plats i landskapet?

 

NORRKÖPING
Vad är ett landskap? Vems är landskapet? Vilka är människorna i landskapet? Linden Carter skissade på en framtidsvision för Norrköping. Snart kom hon och Maria Lundby på att de ville göra en utställning tillsammans med landskap som tema.

De är på god väg med utställningen Landskap – vida vyer och höga tak. Den stora salen i bottenplanet hos KIFiN, Konstnärernas intresseförening i Norrköping, på Plankgatan 18, får göra tjänst som galleri för en dag. Lördagens vernissage följs nämligen av finissage, utställning och fest på samma gång.

– Det känns som en konsert, maxat, utbrister Linden Carter.

– Ja det kan vara bra att göra en utställning på riktigt även om det bara är för en dag, det blir förtätat, fyller Maria Lundby i.

Linden Carters stora muralmålning, hon målar direkt på väggen, är halvfärdig. Skissen ligger på golvet och det är lätt att se att de blå, rosa och bruna färgerna är på plats. Nu behövs mera gult och kanske rött. Jämfört med skissen har hon redan lagt till fler små detaljer. En sjöjungfru får till exempel ljusa prickar på baddräktens prickar. Bakom den lustfyllda målningen – som ser ut att ha temat ”peace, love and understanding” – ligger allvarliga tankar, som tagit sin utgångspunkt från den svenska allemansrätten.

– Jag kallar mitt verk Allehensrätt. Jag tänker på människor som flyr sina hem på grund av strukturell honomfobi i sina hemländer men inte får uppehållstillstånd i Sverige då Migrationsverket inte anser att de är tillräckligt gay, säger hon och fortsätter:

– Parallellt med den verkligheten uppstår en ironi i hur stolta svenskar är över allemansrätten och Ulf Lundells Öppna landskap. Vilka inkluderas i visionen om allemansrätten när vi mest vistas i slutna rum?!

 

Maria Lundby
Andra landskap. Maria Lundbys målningar till vänster är inspirerade av Sara Stridsbergs roman Happy Sally. Till höger ett verk med Frida Hyvönens album Kvinnor och barn som inspiration.

 

För fem år sedan ställde Maria Lundby ut på Galleri Kronan. En ensam seglare i en jolle, till slut gick hon iland. De tre målningarna är inspirerade av Happy Sally, Sara Stridsbergs roman om kvinnan som simmade över engelska kanalen 1939.

Den badrocksklädda simmerskan på stranden närmar sig verkställandet, bild för bild. Ena benet skjuts fram, snorkelns munstycke kommer på plats.

– Det är spännande att kliva i och ur, att byta element, säger Maria Lundby. Jag har tänkt mycket på just det.

Hon blandar ett enkelt formspråk à la serietckningens med ett avancerat djup och lyster i måleriet.

– Äggoljetempera à la 1500-tal, lyfter konstnären fram. Och så finns ju landskapet där.

Invid de tre målningarna sticker figurer i rött ut från väggen, mot en kontrasterande ljusgrön bakgrund. Utställningsbelysningen lägger till detaljerade skuggor i det allt skummare rummet. Här kommer inspirationen från sångerskan Frida Hyvönens album Kvinnor och barn.

– Man pratar så mycket om att skydda kvinnor och barn i krig men de har många gånger lämnats på en öppen plats. Jag såg kvinnorna som olika skikt i landskapet, kvinnor och barn vid horisonten, kommenterar Maria Lundby som gärna skulle se verket som en utsmyckning i större format.

 

Maria Lundby
Akvareller. Som livsträd avtecknar de sig mot vinterlandskapet.

 

Det är målat i akvarell, mättade färger på tjockt sugande lumppapper. Sak samma med de röda träden, befolkade av två gestalter som intar olika positioner. Träden är kala, med utstickande grenar. De avtecknar sig mot landskapet.

I utställningen ingår även två korta animationer som projiceras direkt på väggen. Linden Carters nattliga landskap med fallande stjärnor till musik av Tjejen Puck Samuelsson, känd från Anna Bandit.

Maria Lundbys vinterlandskap till jazzmusikern Anna Bergslunds musik utgår från en promenad, först en mobilfilm, sedan stillbilder, till slut förenklade abstrakta träd med starkt släktskap med akvarellerna invid. Måleriet öppnas.

Allt detta arbete för en endagsutställning! Och Linden Carters muralmålning kommer att målas över direkt efter utställningen.

– Men den kommer alltid att finnas där inunder, säger hon belåtet. Dessutom ser hon fram emot att måla sin framtidsvision på fler platser framöver.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KIFiN, PLANKGATAN 18 Norrköping

4 mars 2017 Vernissage kl 12 – 16, Finissage kl 18 – 24
Landskap – vida vyer och höga tak

Maria Lundby och Linden Carter
Måleri

LÄNKAR
Maria Lundby hemsida
Linden Carter hemsida
KIFiN Plankgatan hemsida
Två berättelser om frihet på Kronan reportage Kultursidan.nu 3/2 2012

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.