• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Skärgårdsmusik hörs i Bokhandeln


Musikdetektiver. Matinkvartetten har letat fram östgötanoter ur gamla musikarkiv. Från vänster Mats Strand, Malin Bratt, Ingrid Åkerblom och Matts Eriksson.

 

Tonsättarkolonin som fångade naturen

 

SÖDERKÖPING Musik från Gryt. Matinkvartetten bjuder på havsnära, nordisk och impressionistisk musik i Söderköpings bokhandel på fredag. Den hämtas från det tidiga 1900-talets tonsättarkoloni i skärgården, med Rangström, Mankell, Bengtsson och Lindblad.

Musikalisk salong blir det i Söderköpings bokhandel den 10 mars. Det blir garanterat trångt och intimt som vid gamla tiders hemkonserter. Det är Matinkvartetten som bjuder på musik av östgötska tonsättare, ett kulturarv som Matinkvartetten vill förvalta och förmedla.

Stråkkvartetten bildades för två år sedan och medlemmarna kommer bland annat från Norrköpings Symfoniorkester. De gav sin första konsert just i Söderköpings bokhandel och det gav mersmak.

– Nu bjuder vi på tämligen okänd musik av kompositörer med anknytning till Östergötland, berättar violinisten Matts Eriksson. Det är inte många som vet att det fanns en tonsättarkoloni i Östergötlands skärgård för hundra år sedan. Precis som det även fanns en konstnärs- och en författarkoloni. En del av medlemmarna bosatte sig i skärgården för gott.

– De inspirerades av naturen i havsbandet samtidigt som de var påverkade av den franska impressionismen. Ur den blandningen föddes en unik och stämningsfull musik som tyvärr har hamnat i skymundan i våra dagar.

Det vill Matinkvartetten råda bot för genom att framföra verk av bland andra Adolf Fredrik Lindblad, Gustaf Bengtsson, Henning Mankell (farfar till författaren med samma namn) och Ture Rangström. Dessutom spelar de musik av Debussy, Ravel och Grieg, tonsättare som de inspirerats av. Därav titeln på konserten, Nordiskt ljus och fransk impressionism.

– Det svåraste i sammanhanget har varit och är att spåra noterna till de här tonsättarnas verk. Det gäller att rota i gamla musikarkiv, rena detektivarbetet, säger Matts Eriksson.

Han ser det hela som ett forskningsprojekt och tillägger att man får god hjälp av musikvetaren Stig Jacobsson som ger tips och delar med sig av sin kunskap.

En stråkkvartett fordrar ett alldeles särskilt samarbete mellan musikerna. Medlemmarna i Matinkvartetten försäkrar att det enbart är positivt. Visst händer det att de har olika uppfattningar om en tolkning, men osams blir de aldrig.

Att spela i en så intim miljö som den Söderköpings bokhandel erbjuder ger en närhet till publiken som kvartettmedlemmarna uppskattar.

– Det känns lite som att andas tillsammans med publiken när vi spelar, tycker violasten Malin Bratt.

Efter konserten i Söderköping spelar Matinkvartetten för Lindbladssällskapet i Skänninge som var Adolf Fredrik Lindblads hemstad.

– Vi hoppas att flera arrangörer hör av sig och vill lyssna till oss. Drömmen är att få spela ute i skärgården, i den havsnära miljö där den här högintressanta musiken föddes, avslutar Matts Eriksson.

Namnet Matinkvartetten syftar på medlemmarnas förnamn: Matts Eriksson, Mats Strand, Malin Bratt och Ingrid Åkerblom.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

SÖDERKÖPINGS BOKHANDEL & ANTIKVARIAT Söderköping

10 mars 2017 kl 19
Nordiskt ljus och fransk impressionism

Konsert med Matinkvartetten
Musik av: Lindblad, Bengtsson, Mankell, Rangström, Grieg, Debussy och Ravel

MUSIKER
Matts Eriksson, violin
Mats Strand, violin
Malin Bratt, viola
Ingrid Åkerblom, cello

LÄNKAR
Söderköpings Bokhandel & Antikvariat hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Skärgårdsmusik hörs i Bokhandeln

  1. Pingback: Fransk impressionism mötte naturlyrik (recension) – KULTURSIDAN.nu