• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bamses vänner sjöng & dansade i De Geer (recension)


Bamseformat. Bamse med vänner och ovänner medverkade i sångföreställningen som leddes av Häxans dotter Lova.

 

Varför inte ge barnen fritt spelrum?

 

RECENSION/NORRKÖPING I lördags bjöd Bamse och hans vänner på en kokande sång- och dansföreställning. Barn och föräldrar sjöng och dansade till något som egentligen inte var mer än ett varumärke. Våra förväntningar var stora, men bara min dotters förverkligades.

På lördagen bjöd Bamse och hans vänner på en kokande sång- och dansföreställning i De Geerhallen. Ledda av Häxans dotter Lova så fick de många barn och föräldrar att både sjunga och stå upp i bänkraderna och dansa tillsammans.

Jag satt lite halvslött i stolen, mest på grund av min blyga sida, medan min dotter många gånger stod bredvid och både skakade på armar och hoppade jämfota medan alla figurer från Bamse och hans värld gjorde likadant från scenen. Att bara få vara så nära dessa figurer och dessutom få sjunga och dansa tillsammans med dem, måste vara suveränt stort för barn i hennes ålder. Jag har alltid älskat Bamse, men var inte lika imponerad.

Något jag tänkte på nästan omgående var valet av lokal. Varför De Geerhallen och inte Flygeln? I min värld hade det varit mycket smidigare att lyfta gradängen i Flygeln och låta barnen få fritt spelrum på golvet där till att röra sig och sjunga tillsammans med föräldrar och vännerna från Kullarna.

Nu får vi stå och trängas i bänkrader och vi som sitter på tredje raden i provisoriskt utsatta stolar i orkesterdiket blir något krökta i ryggen.

 

Bamse
Varma dräkter. Lova, Reinhard Räv och Bamse utanpå, men vilka är inuti?

 

Men det här är en föreställning som helt klart engagerar den unga publiken. De som står på scenen lyckas verkligen få med barnen på sina upptåg. Naturligtvis är också Reinhard räv där och skräms lite, en karaktär som uppkommit efter min storhetstid med Bamse. Han får ändå vara med, när barnen har skrikit ut var han gömmer sig någonstans, och öppna paket som innehåller ledtrådar till kända barnvisor.

Det är riktigt roligt att se och höra barnen ta i så mycket i den stora konserthallen så nästan taket lyfter.

Personerna som är i dräkterna föreställande Bamse och alla hans vänner gör ett fantastiskt arbete på scenen. Inte bara spelar de väldigt bra i den mån de kan till de inspelade rösterna som synkar ganska väl med deras rörelser. (För inte tror jag att vare sig Fredrik Dolk eller Måns Nathanaelsson har dragit på sig någon av dräkterna för denna lördag.) Utan det jag imponeras mest av gällande personerna som gömmer sig där i dräkterna är deras uthållighet, såvida det nu är samma personer föreställningen igenom.

Jag har själv arbetat i de där dräkterna och vi hade som regel att enbart vistas i dem högst 30 minuter åt gången och det var  ändå på gränsen på grund av värmen och syrebristen. Och då varken dansade eller sjöng jag!

Så nog kan jag förstå att karaktärerna försvinner lite då och då bakom draperierna för att hämta andan korta stunder.

Tyvärr så har inte dessa personer fått någon cred i programbladet eller på hemsidan. Min gissning är för att det antagligen sällan är samma personer som står där. Vilket är synd för de borde ha all cred de kan få.

Och vem som regisserat det hela står inte heller angivet. Är det ingen som vill stå för upptåget månne?

Utöver det då. Vad är det jag ser som jag inte sett förr? Ingenting. Jag ser återigen en kassako som ska mjölkas ur för pengarnas skull, en sångstund på öppna förskolan fast med en unik egenskap – ett etablerat varumärke för show off.

Utan det hade det inte varit några större olikheter på detta evenemang och ett som du kan få tillsammans med ett lagom stort gäng härliga föräldrar och barn när du vill och gratis i en lämpligare lokal.

Naturligtvis är det roligt för barnen och även för mig ibland under sångstunden och mötet med vännerna från Kullarna efter föreställningen, men det är också så tröttsamt. Inte ens en vettig ramhandling har Krall Entertainment orkat plita ner och hänga upp det på. Det är rent av oförskämt.

Några maskiner, som producerar mängder av såpbubblor och lite färgsprakande rök när Häxans dotter trollar, hindrar inte min tanke på de stackars föräldrar som kramat det sista ur sina plånböcker för att vara med något de skulle kunna gjort själva med lite tyg och vilja.

© Text: Carl Adam Tillberg
© Foto: Malin Singelsö/Louis de Geer

DE GEERHALLEN Norrköping

29 april 2017
Bamses sång- och dansföreställning

Prod: Krall Entertainment

RÖSTER
Berättarröst – Tomas Bolme
Bamse – Fredrik Dolk
Lille Skutt – Michael Bolmqvist
Skalman – Måns Nathanaelson
Vargen – Stefan Nyqvist
Reinard Räv  – Kenny Mattson
Farmor – Hanna Hedlund
Brummelisa – Lina Hedlund
Häxans Dotter Lova – Frida Björk

MUSIK
Jonas Gröning – Klaviatur / Kapellmästare

Lars Bjurhäll – Gitarr
Per Björling – Bas
Marcus Liliequist – Trummor

Föreställningen ges även på Bråvalla festival 28 juni kl 21.30

LÄNKAR
Bamse Live hemsida
Krall Entertainment hemsida

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.