• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lena Nordenjacks Doften av falska påvar… (recension)


Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd ges ut på Linnefors förlag i Boxholm.

 

Man vet hur de reagerar och ler lite åt det

 

RECENSION/ROMAN/LINKÖPING En näsa för det äkta. Kärleken till konsten och till det som inte anses som normalt präglar Lena Nordenjacks debutroman Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd. Ingredienser är ett galleri, en vernissage och tre screentryck av Andy Warhol.

Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd är en feelgood-roman skriven av Lena Nordenjack. Redan i titeln får vi en vink om att dofter är viktiga i boken – i alla fall för huvudpersonen Jan L (Lennon) Ohlsson. Han kan lukta sig till äkthet och också avslöja oäkta vara med sitt luktsinne. Dessutom har han en nörds outtömliga kunskaper om Andy Warhol. I bilden av Jan ryms autistiska drag, kanske asperger.

På vardagarna jobbar vår huvudperson i ett galleri i Linköping. Han uppskattar när han får njuta av lugn och ro, dricka sitt kaffe, äta ett wienerbröd och läsa konstböcker. Kunder är han inte lika förtjust i men yrkesmoralen är hög och han möter dem efter bästa förmåga.

Chefen i Galleriet, Vincent Grappa, är på jobbresa men redan i början av boken har han varit borta oroväckande länge. Snart ska Galleriet ha vernissage och Jan blir alltmer nervös över frånvaron. Snart förstår läsaren att även Vincent lider av en diagnos – bipolär sjukdom. Vi förstår också att hans ohejdade energi mer härrör från utebliven medicinering än överdriven arbetslust.

Vernissagen närmar sig och Jan blir alltmer förtvivlad. Till slut tar han hjälp av sin originella familj (han bor med sina två mammor och pappa). Var och en har sin syn på hur ett vernissage ska gå till och alla ger sig in i leken med stor energi.

Vincent har förlorat tidsuppfattningen och dröjer sig kvar i Italien. Jan försöker hålla sin vilda familj i hårda tömmar och få vernissagen att bli så som vernissager alltid har varit. Han vill göra så som Vincent brukar göra men det är dömt att misslyckas.

En annan ingrediens i boken är de tre screentryck med påvar, signerade Andy Warhol, som Vincent tror är falska men som Jan (med sin kunskap och känsliga näsa) vet är äkta. De finns i Galleriet och Jan vakar över dem som en hök.

I New York känner Andys gamle älskare till dem. Han sänder en person till Sverige för att ”hämta hem” dem. Av detta kommer ytterligare förvecklingar i boken.

 

Lena Nordenjack
Debuterar. Lena Nordenjack är konstnär och lärare, bosatt i Linköping.

 

Det märks att författaren känner stor kärlek till konsten. Hon har länge varit aktiv som kreatör i Linköping och använt penseln för att uttrycka sig i målningar. Hon har även arbetat med barn som har olika form av diagnoser. Detta avspeglas också i boken då båda huvudpersonerna visar prov på tillstånd som inte betraktas som ”normala”.

Men det är kärleken till just konsten och det som inte anses som normalt som lyfter boken. Det är det som blir feelgood. Det och humorn, den lite lågmälda men också skruvade. Samtidigt är personerna ganska endimensionellt tecknade. Man vet hur de reagerar och beter sig och man ler lite åt det.

Boken har en rafflande intrig. Den lyckas också ge mig feelgood-känslor. Däremot finns där en del som rör språket som det vore bra att jobba mer med. Författaren har ett fint flyt och en rapp förmåga att beskriva saker och ting men ibland är språket inte tillräckligt genomarbetat. Det märks och drar ner i en i övrigt väl genomförd debut.

Men vem kan motstå titeln: Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd. Inte jag i alla fall.

© Text: Carina Johansson

ROMAN

Doften av falska påvar och nybakade wienerbröd
Lena Nordenjack
Linnefors förlag, 2017

Kommer som ljudbok i samarbete med Storytel oktober 2017
Inläsare: Mattias Linderoth

LÄNKAR
Lena Nordenjack hemsida
Linnefors förlag hemsida Facebook Doften av…

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.