• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

De Geergymnasiets Vårsalong för alla


Vårsalong. Här är det tvåorna som fyller väggar och fönsternischer i Konstforums Trädgårdsrum.

 

”Man ska se ytorna och ljuset”

 

NORRKÖPING Bild och Form. De Geergymnasisternas Vårsalong har intagit Konstforum på Saltängen. Alla tre årskurserna medverkar, vilket ger en bred bild av undervisningen. Oscar Larson och Hanna Emilsson ser fram mot sista året.

Alla ska vara med i Vårsalongen, från första till tredje gymnasieåret. Tredjeårseleverna klarade av sin Examensutställning redan i vintras. Här på Konstforum är det snarare undervisningen som sådan som står i fokus då visas upp i hela sin bredd. Eleverna ägnar ju lektionerna åt att skapa och tänka kring bilder, det är inte så mycket läxor att ta hem.

– Jag gillar att måla och rita och valde ett program jag kunde stå ut med hela gymnasietiden, förklarar Oscar Larson frankt.

Det valet ångrar han inte. Nu går han i tvåan och har fördjupat sitt kunnande och dessutom mött nya tekniker som överraskat positivt.

– Vi har gjort skulpturer i ståltråd och gips. Efter två år med akryl och papper var det kul med helt nya material, säger klasskamraten Hanna Emilsson.

 

De Geergymnasiets Vårsalong
Form, färg och bild. Ett långt projekt under första året på Bild och Form inleds med att göra skulpturer. Sedan ska de avbildas i olika tekniker.

 

Oscar och Hanna blir mina guider på utställningen som börjar med ettornas verk i Konstforums Entrérum. En pistol, ett läppstift och en hatt och andra stora skulpturer i papp fångar blicken där de står på golvet. Motivet återkommer som teckningar och målningar.

– De har tittat på form, det här var första steget, förklarar Hanna Emilsson.

I samma rum finns porträtt, både av klasskamrater och självporträtt. Särskilt självporträtten återkommer genom utbildningen och vi följer det spåret. Oscar och Hanna visar hur ettornas porträtt i form av papperscollage skapats av papper som målats i grundfärger, sedan rivits i bitar som fogats till porträtt.

– Man ska se ytorna och ljuset, framhåller Hanna Emilsson.

När treorna återkommer till collaget är färgerna mildare i tonen, eleverna har lämnat de klara färgerna.

– Bilden blir starkare, personligare och får mer liv, bedömer Oscar Larson.

 

Oscar Larson och Hanna Emilsson
Porträtt. Oscar Larson och Hanna Emilsson framför några klasskamraters självporträtt.

 

Självporträtt hör till den konstnärliga traditionen. Det är praktiskt att alltid ha sin modell till hands för de grundläggande studierna i form och färg.

– Självporträtt är svårt, det är därför vi gör det, framhåller läraren Anna Frisendahl.

– De förstår att det är själsligt, men här är det mest till för att öva tekniker, tillägger kollegan Marie Liljegren Kreuger.

Oscar och Hanna lyfter fram hur de första försöken leds av att låta varma färger och nyanser möta kalla. Andraårsporträtten är redan mer utvecklade.

– Det som hänt sedan första året är att vi fått lära oss använda färg. Vi fick jobba med att göra en gråskala men utan att använda svart färg, säger Oscar Larson.

– Det är samma teknik som i lådstillebena, påpekar Hanna Emilsson och pekar på en annan vägg.

Då ser jag likheten även om de geometriska studierna ger ett annat resultat jämfört med mjuka ansikten. I Trädgårdsrummet trängs tvåornas självporträtt, lerhuvuden, krokiteckningar och skulpturer.

Treornas självporträtt i Stora rummet är målade med olja på duk. Än så länge har tvåorna fått hålla sig till akrylfärg på papper.

– De använder mer av ljuset och visar var färgen är, analyserar Oscar nästa steg i utvecklingen och Hanna tillägger att de äldre eleverna själva får välja mer hur de vill använda tekniken.

Akvarellmåleri är ännu en ny teknik. Ljusa bilder där varje penseldrag syns.

– Det ser ut att vara väldigt kul, tycker Oscar Larson och ser att färgen djupnar ju fler lager som stryks på.

 

De Geergymnasiets Vårsalong
Skulptur. Ståltråd med uttryck.

 

Nu har de ett år kvar – vad ser de fram emot?

– Jag längtar efter gymnasiearbetet, att göra vad jag vill, säger Oscar Larson, fast vad det ska bli har han ännu inte bestämt.

– Jag vill utveckla mitt målande, vet Hanna Emilsson.

Gymnasieeleverna är hemtama på Konstmuseet. Besök på lokala konstutställningar ingår däremot inte i skolarbetet. Eleverna får också göra studieresor, tvåorna har varit på både Konstfack och Nyckelviksskolan i Stockholm.

Och det händer att lärarna tar fram tidigare elevers verk för att visa. Det finns en framtid – som arkitekt, designer, påklädare, möbelformgivare, keramiker och konstnär eller på hotell. Grunden har de alla fått från gymnasiet.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Nils-Göran Tillgren

EXTRA STORT BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KONSTFORUM Norrköping

13 – 19 maj 2017 kl 12 – 16
Vårsalong
De Geergymnasiets Bild och Form-elever, åk 1 – 3

Vernissage lördag 13/5 kl 14

LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida Facebook FB-evenemang
Examensutställning byggd av goda idéer reportage Kultursidan.nu 24/2 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to De Geergymnasiets Vårsalong för alla

  1. Pingback: De Geergymnasiets Vårsalong för alla | Prensa Norrköping