• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Examensutställning byggd av goda idéer


Musikälskare. Fanny Nielsen skapade affischer där hon hyllar några av sina favoritartister.

 

Från skelett till döden i djupet

 

NORRKÖPING Människan speglad, inifrån och ut. De Geergymnasiets Bild och formelevers examensutställning visar hur en bestämd idé tydliggörs när den söker sitt uttryck. Utställningen kan ses på ABF Bergslagsgården i helgen, fredag till och med måndag.

De är en liten årskull. Sex elever plockar upp, hänger, trycker i häftstift och ställer in i den stora studielokalen på bottenvåningen. Gemensamt för utställningen är att var och en valt sitt tema och arbetat självständigt.

Vera Månsson Wessels tema är skelett. På väggen hänger svartvita linoleumsnitt, färgsprakande collografi och glasreliefer. Motivet är lätt makabert och dekorativt på samma gång, huvuden och delar av djur och människor.

– Jag har alltid varit intresserad av skelett och det mörka. Men det behöver inte vara mörkt, det kan vara estetiskt fint, säger Vera och plockar upp en glasskål där hon tillfört en stor skeletthand som dekor.

Glasrelieferna består av färdiga glasplattor som hon lagt glasbitar på och sedan hettat upp så att de smält ihop. På ett bord placerar hon huvuden i keramiskt material, de antyder en get, fåglar och ett mindre djur. Inget är biologiskt exakt utan mer till för att väcka fantasin.

 

Gabriella Milsten – självförtroende
Självförtroendet börjar växa ut. Gabriella Milsten satte vingar på sin modell.

 

Gabriella Milstens tema är självförtroende. Nio fotografier omgivna av två stora blad med texter. I en cirkel snurrar negativa ord, om och om igen. Det andra bladets positiva ord är uträtade, vilken lättnad.

– Orden är till för att förstärka fotografierna, förklarar Gabriella Milsten som berättar att själva fotosessionen med modellen tog två timmar.

Det är alltså den korta tiden. Att komma på idén och hur hon skulle gestalta den var det svåraste. Naturligtvis tog det tid att sortera och välja, 800 fotografier blev till sist nio. Nu hänger de där, modellen i dunkelljus som gestaltar känslor i en serie från instängdhet till öppenhet och – ja just det – självförtroende. Vingarna växer fram av bara farten.

Karin Lockner undersöker det undermedvetna jaget kontra det medvetna. Hon visar dels en mobil skulptur, fyra ringar i ståltråd med ett ägg som sin kärna. Dels små fotogram i svarta ramar.

– Jag utgår från systemteori, vill utforska min personlighet för att bryta barriären mellan det undermedvetna och det medvetna, säger hon.

Det kan också vara hur en person tolkar sig själv på ett sätt men tolkas av en utomstående på ett annat sätt. Vi samtalar om hur det bruna och sköra ägget som kontrasterar så fint mot de glänsande ståltrådarna kan vara ett jag innanför lager och tolkningar. Det skulle också kunna vara en atom med elektronskal eller en sol i sitt planetsystem. Karin Lockner fascineras av hur naturen upprepar sina modeller i det lilla och i det stora.

Fotogram bygger på att föremål placeras direkt på fotopapper och sedan belyses. Bilderna är mörka och lite mystiska.

– Jag bara lade ut objekt på plattan och skannade dem. Jag har experimenterat mycket med föremål och ljus.

 

Clara Lindgren – kvinna
Provokation eller rent förtjusande? Clara Lindgrens fittutställning är pang på rödbetan.

 

Fanny Nielsen har målat rockaffischer. Det förvånar mig att det är det äldre artister som Simon & Garfunkel – ”de spelade folkrock” – och Pink Floyd hon fastnat för och hyllar. Under vernissagen tänker hon ta med sin skivspelare och vinylsamling och spela för publiken.

– Musik handlar inte bara om droger. Jag vill ta fram känslan i musiken.

Målningarna utgår från skisser hon scannat in och sedan arbetat vidare med i datorn. Fanny understryker att hon inte använt sig av foton mer än som referensmaterial utan velat skapa sina egna stämningsbilder.

Jag frågar om favoritlåtar av några av grupperna: People are strange med The Doors och All my love med Led Zeppelin.

Clara Lindgrens installation har fått en titel, Din jävla fitta! I ett glasskåp står rader av kvinnliga könsorgan. De är i ljus lera och kan också påminna om spröda bakverk. Där är också en röd och flödande grafik samt en bemålad spegel.

– Jag ville jobba med någonting med kvinnan, något starkt och provocerande och jag ville göra det starkt och tydligt, säger Clara Lindgren.

En rad med objekt är mer estetiserande, där går en linje från det realistiska till en mer abstrakt skålform. En annan rad placerar dem på ett runt underlag, inte en den andra lik, vilket också ingår i budskapet.

– Först tänkte jag i färger men tycker om det enkla, att man inte behöver ändra på något.

Nedanför glasskåpet står en aningens större fitta bredvid en stor och fluffig i silkespapper.

– Det är för att man ser ner på fittor, jag ville göra det fysiskt, säger Clara Lindgren och framhåller glasskåpets instängdhet.

 

Kajsa-Stina Stenered – om djur och människor bytte plats
Tänk om djur och människor bytte plats. Då skulle en katt kunna vila på en matta gjord av människohud, som i Kajsa-Stina Stenereds skulptur i lera och silikon.

 

Kajsa-Stina Stenereds tema handlar om att låta människor och djur byta plats. Också hon prövar att uttrycka sin idé i olika material, en målning och två skulpturer. I målningen äter hajar på en bikinklädd kvinna i havsdjupet. För även om människoätande hajar existerar så tänker Kajsa-Stina på de många fler hajar som fångas, får fenorna avskurna och kastas tillbaka att sjunka och dö.

En katt ligger på en människomatta av silikon. ”Ser du stygnen” säger Kajsa-Stina och pekar små blå streck som symboliserar hopsydda ben. Katten är gjort av små lerklickar, för att se mjuk och fluffig ut.

Störst är elefanten i hönsnät som bärs upp av en liten mansfigur i gipslindor. Hon tänker på hur människan sätter djur i arbete och vänder på perspektivet.

– Jag ville ha hårda material så att det ska se jobbigt ut.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ABF BERGSLAGSGÅRDEN Norrköping

27 – 27 februari 2017
Examensutställning
Avgångselever från Bild och form, De Geergymnasiet

UTSTÄLLARE
Vera Månsson Wessel
Gabriella Milsten
Karin Lockner
Fanny Nielsen
Kajsa-Stina Stenered
Clara Lindgren

LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Examensutställning byggd av goda idéer

  1. Pingback: De Geergymnasiets Vårsalong för alla – KULTURSIDAN.nu