• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Välkommen till Gatuteaterfestivalen!


Öppningsdags. På torsdag till lördag pågår Gatuteaterfestivalen. PyromaniArts Linda Johansson och Stina Gustafsson är både sotiga skorstensakrobater som klättrar på allt som går att klättra på och leker med elden.

 

Öppen scen vid Stadshustornets infopunkt

 

NORRKÖPING Fritt fram! Nu öppnar Gatuteaterfestivalen. Fria grupper, internationella gästspel och cirkusartister spelar på gator, torg och i parker för alla Norrköpingsbor och besökare.

Torsdag till lördag pågår Gatuteaterfestivalen som är det lokala sidoarrangemanget till den teatersvenska firmafest som heter Scenkonstbiennalen. Biennalens föreställningar är till större delen juryvalda och spelar inomhus. Gatuteaterfestivalen, ja det hörs ju på namnet, var de håller hus. Adressen svävar omkring i centrala Norrköping från Hörsalsparken till Revfens grund. Att titta är gratis!

 

Linda Moberg informerar vid Stadshustornet
Punktinsats. Kulturproducenten Linda Moberg informerar vid Stadshustornet där hon också håller i Öppen scen i tornets öppning.

 

– Det är en möjlighet för det lokala och regionala teaterlivet att visa upp sig, lyfte Östgötateaterns chef Johan Celander fram när festivalen presenterades för pressen.

Östgötateatern lämnar stora bidrag till Gatuteaterfestivalen med cirkusföreställningen Ŝanĝo – en cirkus på väg som redan haft premiär och spelat ute i Navestad och som ger en föreställning på Tyska torget varje dag under festivalen. Bland alla gatuartister dyker också Ana Stanisic från Ung scen/öst och Petra Nielsen upp med Smile.

– Det är något som pågår i folkvimlet, en kommunal gatuarbetare och en lapplisa, avslöjar regissören Nina Jemth från Östgötateatern lite lagom mystiskt.

Ana Stanisic bjuder på ett smakprov utan att ge ett ljud ifrån sig där hon först hukar bakom en tjock bok om Sigmund Freud och sedan drar en svart sopsäck över sig. Ur detta fördolda kan underliga underfundigheter växa…

Gårdsmusikanter, ståuppkabaré, dansare, clowner, möss, jättelika dockor och kontorsarbetare. Mycket roligt och lustfyllt bjuds under dagarna både här och där.

Vårat gäng kallar vi oss när vi spelar låtar från 40- och 50-talen, berättar Kenneth Höglind vars fiol byggdes år 1802. Det är härlig musik, lite Gideon Wahlberg över det hela.

Dance Dance Dance är flödande dans, vi vill skapa ett nytt sätt att bemöta Hörsalsparken, lovar Sophia Örnell från Danskollektivet Ronny.

 

Gatuvimmel
Blandkultur. Ana Stanisic studerar Freud, Stina Gustafsson snurar klot, gårdsmusikanterna från Musikteater Gulasch spelar och Teater Imba sticker fram.

 

– Kom till mig med gamla kläder. Jag syr ihop dem till ett konstverk Bakom kulisserna, föreslår konstnären Sahar Burhan som tar med sin symaskin till Strömparken på torsdag.

Utländska gästspel från Frankrike och Madagaskar bjuder på clowneri, musik och akrobatik, språk som når över alla gränser.

– Vi klättrar på allt vi får klättra på, säger Pyromani Arts sotfläckiga Linda Johansson som också är en av de som utlovar eldshower sent varje kväll.

Stadshustornet är en viktig hållplats för Gatuteaterfestivalen. Kulturproducent Linda Moberg håller både i informationen och i den öppna scen som finns där. Bli en del av Gatuteaterfestivalen du med.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

NORRKÖPING

25 – 27 maj 2017
Gatuteaterfestival
Arr: Östgötateatern, Upplev Norrköping, Norrköpings kommun och Region Östergötland

PROGRAM
Torsdag – Fredag – Lördag länk

LÄNKAR
Östgötateatern hemsida Facebook Gatuteaterfestival FB-evenemang
Ŝanĝo – en cirkus på väg i sommarlänet recension Kultursidan.nu 19/5 2017
Scenkonstbiennal med Gatuteaterfestival krönika Kultursidan.nu 15/5 2017

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Välkommen till Gatuteaterfestivalen!

  1. Pingback: En ovanlig dag på Gatuteaterfestivalen – KULTURSIDAN.nu