• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ŝanĝo – en cirkus på väg i sommarlänet (recension)


Borstrytm. Mer än en gång plockar cirkusartisterna i Ŝanĝo upp något vardagligt och skruvar till sin egen version av det.

 

Lattjar, stilar, så där som i leken

 

RECENSION/NORRKÖPING Cirkuslänet Östergötland. Ŝanĝo är sommarens cirkusturné från Östgötateatern. Norrköpingspremiären porlade fram med akrobatik på gata och tak, med gags och kärleksfullt inkluderande.

Se den under Scenkonstbiennalen och Gatuteaterfestivalen på Tyska torget i Norrköping nu när sommaren börjar. Eller under Cirkusfestivalen i Finspång när sommaren går mot sitt slut. Eller någon annanstans i Östergötland.

Ŝanĝo – en cirkus på väg är Östgötateaterns bidrag till cirkussommaren. För andra året i rad efter förra sommarens Håll ihop – en cirkus på hjul. Premiären i Linköping sågs av 800 i Trädgårdsföreningen, berättar teaterchefen Johan Celander.

Här i Navestad har ett drygt hundratal barn och vuxna samlats på en stor parkeringsplats utanför Silverringen. Lika många strömmar till och sätter sig i den soliga grässlänten eller på de röda mattremsorna framför husvagnen. Den ser just ut som ett litet hus, med bruna väggar, grönt tak, fönster och minst tre dörrar. ”Idag kl. 18.00” står det på väggen. Och snart är klockan sex och musiken tystnar.

 

Linn Brodén
Hemvändare. Cirkusen har tagit Linn Brodén från Silverringen och ut i världen.

 

Men cirkusartisterna gör sig inget omak. De går ut och in. Någon spelar på ett flygelhorn, bara för att höra att det fungerar. Någon borstar bort verklig och overklig sand från det utlagda plastgolvet som är fullt med träklossar modell jättestora.

Någon borstar rytmiskt. Ännu en borstar rytmiskt. Det svänger! Och så trixar de med sopborstarna, lattjar, stilar så där som man gör, bara för att det är kul.

– Hej! Jag heter Linn och kommer från Norrköping. Jag är född här i Silverringen och för mig är det extra kul att vara här idag, säger Linn Brodén i mikrofonen längst fram vid publikkanten.

Det nästan hörs hur barnen suger i sig, tar in det hon säger, tänker: ”kan hon så kan jag”. Ungefär som när blyge Mikael Lindström trixar med sitt svarta hoverboard i artisternas hjulparad (inlines och enhjuling är också med) och en åttaåring drar sitt röda hoverboard närmare sig.

Ŝanĝo – det låter som en sång, eller som en läsk, kanske en porlande flod, en sangviniker är ju en glad person. Det passar bra in på den lekfulla föreställningen fylld av all möjlig musik, som regisserats av Magali Bancel och Mattias Lindström. Allt ser så enkelt ut, fast det egentligen kräver stor skicklighet. Det bara bubblar fram utan uppehåll, små trix kan – utan en cirkusdirektörs markerande ”största möjliga tyssstnad” – växa till större nummer. Publikens koncentration är på topp.

Som när Mohamed ”Skizo” Makhloufi släpper borsten och snabbt klättrar upp på taket. Långsamt, rentav omsorgsfullt tar han av sig den randiga kavajen som om det är ett mycket viktigt trick. Men oj, han är ju en skicklig stångakrobat. Med starka händer och cirkustruppens varmaste leende, som inte ens försvinner när barske Quentin Bancel sticker upp huvudet ovanför takkanten.

 

Sunniva Løvland Byvard
Borttappad. Till och med när hon gör ett magiskt trick, sitter i luften, ger Sunniva Løvland Byvar ett bortkommet intryck. Sedan vänder det – Ŝanĝo.

 

Men Ŝanĝo är esperanto och betyder vändning, förvandling. Hon ger ett lite bortkommet intryck, Sunniva Løvland Byvard, prudentligt klädd i ljus kamelhårsulster och väska. Som hon tappar bort, hittar och tappar ur.

Hon vill vara med på ett hörn, lite försiktigt. Hon prövar en sopborste men blir bara sittandes i luften. Barske Quentin skräms där han går i sin svarta plisserade byxkjol.

Bara Mohamed ler och bjuder upp, till taket där hon gör farlig akrobatik och blir allt djärvare. Då vänder det. Då vänder de andra och vi i publiken inser att det fantastiska kan rymmas i alla människor, även när det inte syns utapå.

Slöjakrobatik, slak lina och ringar ingår också i den drygt timslånga, aningens för långa, cirkusföreställningen. Skickliga artister och lite magi som spinns samman med en underliggande berättelse med och utan ord. Det är det som är nycirkus.

Sedan vill barnen pröva själva och rusar till gräsmattan där rockringar, jonglörbollar och hopprep väntar.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ÖSTERGÖTLAND

13 maj – 1 september 2017
Ŝanĝo – en cirkus på väg
Regi:
Magali Bancel, Mattias Lindström
Prod: Östgötateatern

CIRKUSARTISTER
Mikael Lindström, Quentin Bancel, Linn Brodén
Mohamed ”Skizo” Makhloufi och Sunniva Løvland Byvard

ur SPELPLANEN

MAJ
18 kl 18 Navestad, Norrköping
25 kl 15 Tyska torget, Norrköping
26 kl 15 Tyska torget, Norrköping
27 kl 15 Tyska torget, Norrköping

AUGUSTI
15 kl 17 Folkets Hus, Valdemarsvik
18 kl 17 Brunnsparken, Söderköping
25 kl 17 Cirkusslottet, Finspång
26 kl 17 Cirkusslottet, Finspång
27 kl 16 Cirkusslottet, Finspång

LÄNKAR
Östgötateatern hemsida Facebook Ŝanĝo FB-evenemang
Gatuteaterfestivalen info Facebook
Scenkonstbiennalen info  Facebook
Cirkusslottet info  Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ŝanĝo – en cirkus på väg i sommarlänet (recension)

  1. Pingback: En ovanlig dag på Gatuteaterfestivalen – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Välkommen till Gatuteaterfestivalen! – KULTURSIDAN.nu