• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kallstartad Östgöta rockfestival frös fast (recension)


Glesbygd. Strejkbrytaren spelar bluesrock som skulle satt fart på publiken, om den varit där och vintern stannat hemma.

 

Gropen är i sig en naturlig amfiteater

 

RECENSION/NORRKÖPING En ny endagarsfestival i staden. Som tar sig ett namn att representera hela länet. Med akter från klockan 16 till klockan 02. Det låter för bra för att vara sant. Vilket det (delvis) också var.

Lejongropen i Folkparken har varit plats för rockmusik många gånger. Särskilt i slutet av 1970-talet/början på 1980-talet spelades det ofta här. Men det var andra tider då. Musikerna räknade inte med att få betalt, och publiken tog för givet att det var gratis. Men även ett obskyrt band vid namn Kent spelade här för 9 år sedan. De ville ha betalt.

Nu har ett gäng ungdomar i 18/19-årsåldern bestämt sig för att här ska rockas igen. De skriver att ”Vi hade tröttnat på de dyra festivalbiljetterna och den kommersialiserade musiken och kände att det var dags för något nytt (eller gammalt)”

Samtidigt läser jag på hemsidan att de har startat ett eventbolag som ”… tillhandahåller ett brett spektrum av tjänster, eventplanering, jippon med mera till såväl företag som privatpersoner!” Det låter lite kluvet.

 

Roseph
Roseph öppnade. Livekarusellens vinnande band i Östergötland.

 

Gropen är i sig en naturlig amfiteater med naturliga sittplatser i sluttningen. Det har man bortsett från och i stället placerat scenen i gropens västra kant. Synd, för folk sitter i sluttningen ändå. Och det tiotalet personerna framför scenen förmår inte skapa festivalstämning.

Nå, 15:45 ska det dra igång. Man har kommit på att det visst måste gå att lösa biljett i entrén, och personalen är redo för anstormning. Men… det ser tomt ut. Och den enda musik som pågår är ett entonigt testande av trumljudet. Jag väntar på en bänk utanför. I en timme. Men det är soligt.

Roseph från Kisa vann nyligen östgötadelen av Livekarusellen. Välförtjänt, måste man tycka. Och lika välförtjänt inleder de denna rockfestival. De är så unga, men känns ändå så färdiga. Tacksamt tar de emot folkets jubel (vi är väl tre framför scenen, men det sitter några i backen). Nej, de förtjänar faktiskt bättre. Som avslutning spelar de sin nysläppta debutsingel Vacuum, som de tillägnar ”alla er som gör saker bättre”. Vi lär få höra mer av dessa gossar.

 

Melonkvartetten
Postpunk med new wawe från Melonkvartetten.

 

Melonkvartetten från Norrköping hör jag mer av redan nu. Dessa flickor imponerade på mig när jag hörde dem på Guvernörens 2-årsfestival på Hallarna senaste augusti. De är ännu bättre på en stor scen, även om de fryser så de skakar. (Vi i publiken har det, än så länge, skönt i solen.) Deras punkpop gränsande till new wave hade fått benen att spritta på en publik. Nya låten Lullaby blev klar i veckan och klingar av postpunk. Men det är väl låten Orgasmic som vi alla (?) väntat på. ”Hoppas det var skönt för er med.”, ropar Tova Larsson.

Revolverine är hemmahörande i Finspång och Norrköping, och låter lika hårt som det låter. Med sång med magstöd spelar man hårdrock på största allvar. Skit samma att solen strålar – på med full kräm på rökmaskinen! Och så en Black Sabbath-låt som extranummer. Stilpoäng för kompromisslöshet.

Yxmord är ett glatt gäng från Kiruna som spelar dödsmetall till spontan dans uppstår, nästan. Fem personer samlas i alla fall framför scenen. De bjuder på growlrock med extra bröl, fast inte så många leenden. Detta är de tuffa grabbarna. Tyvärr är det lite för ljust.

Strejkbrytaren är gamla bekanta från vår stad. Namnet känns lika felaktigt som sist. Alla texter är på engelska, och om man blundar ser man Led Zeppelin framför sig. De bjuder alltså på en tajt och svängig bluesrock à la 1970. Bra är bara förnamnet på det ös de pressar ur sig. Folkmassorna hade jublat, om de hade funnits.

 

Yxmord
Norrlandsrock. Yxmord från Kiruna spelar dödsmetall. Sångaren heter Claes Töyrä.

 

Nu faller skymningen och min kropp börjar stelna till och skaka. Av rädsla för reumatism måste jag avlägsna mig, så vad som händer senare är oklart.

Men… det framgår att Smash Into Pieces överhuvudtaget inte spelade. Och att Lillasyster gjorde en nonchalant 20-minutersspelning.

Jag hoppas åtminstone att norrköpingspunkarna Isfruun avslutade festivalen som planerat. Deras spelning hos Guvernören på Valvet den 3 mars lever kvar som ett glatt minne.

Festivalen var ett fint initiativ från friska ungdomar av idag. Jag hoppas de inte sitter med skägget i brevlådan och skulder över öronen dagen efter. Innan festivalen började frågade jag hur många besökare som krävdes för att den skulle gå ihop. 700 var svaret, och 200 förköp var sålda. Ja, det blev nog inte så många fler. Kanske nådde de halvvägs till målet? Jag hoppas verkligen ”Musikhuvudstaden” gick in och räddade dem.

© Text och foto: Michael Strandhed

ROSEPH – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

MELONKVARTETTEN – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

REVOLVERINE – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

YXMORD – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STREJKBRYTAREN – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LEJONGROPEN, Folkparken Norrköping

12 maj 2017
Östgöta Rockfestival

Arr: Östgöta Festivalbolaget

PROGRAM
16.00 Roseph. 16.45 Melonkvartetten. 17.30 Revolverine. 18.15 Yxmord.
19.00 Strejkbrytaren. 20.00 Kill the Kong. 21.00 Solence.
22.00 Jay Smith, Lillasyster, Smash into Pieces.
01.50
Isfruun.

Roseph
Josef Jansson O’Leary – Sång/Gitarr
David Engquist – Trummor
Erik Lyding –  Bas
Gabriel Henricson – Gitarr

Melonkvartetten
Tova Larsson – Gitarr och Sång
Jennifer Thorsell – Bas
Caroline Holst – Trummor
Lovisa Pubols – Synth

Revolverine
Matthias – Sång
K-M – Gitarr
Kellner – Bas
Kalle – Tummor
Dhanijel – Gitarr

Yxmord
Claes Töyrä – Shouting obscene things in the mic
Sälen – Washing machine
Tim Engström – Master of riffs
David Nutti – Master of shred
Oskar Nilsson – Smacking the bass

Strejkbrytaren
Lars Skagerlid – Sång, Gitarr
David Axelsson – Trummor
Filip Härnbro – Bas
Hampus Hidenius – Gitarr

LÄNKAR
Östgöta Rockfestival hemsida Facebook FB-evenemang
Roseph Facebook
Melonkvartetten Facebook
Revolverine Facebook
Yxmord Facebook
Strejkbrytaren Facebook
Rockfestival och Bob Marleys minnesdag reportage Kultursidan.nu 9/5 2017
Nio akter på Guvernörens 2-årsfestival recension 3/8 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.