• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nio akter på Guvernörens 2-årsfestival (recension)

Djurparken
En skånskare björn. Djurparken har också lekfullhet och gåpåanda. De tog med fler djurarter till Guvernörens festivalspelning i kulturkvarteret Hallarna i lördags.

 

Intim tilldragelse med närhet till artisterna

 

Konsertarrangören Guvernören firade två år med endagarsfestival i kulturkvarteret Hallarna. Det var en liten och intim tilldragelse med närhet till artisterna. Eller så var det en flopp med få besökare, det beror på hur man ser det. De som hade tagit sig dit hade i alla fall trevligt.

Nio akter intog de två scenerna från eftermiddag till sen kväll. Jag missade de två första men de sju andra var också bra.

 

Melonkvartetten
Rodnar inte. Melonkvartetten spelade självsäker indiepop.

 

Fyra tjejer som kaxigt kallar sig Melonkvartetten måste man förstås se. Särskilt om man vet att de kom tvåa i Östgötadelen av Livekarusellen. De levererar självsäker indiepop åt det skramliga hållet. Att stämsången är lite småfalsk är ingen nackdel alls, snarare späder det på intrycket av kaxighet. Stundtals är det lite 1960-talskänsla i svänget, men mest låter trummor/bas som new wave. De spelar en låt om kvinnlig orgasm utan att rodna. Exemplariskt ösigt.

Jag har alltså redan missat Miina och Carolynn. Det får bli en annan gång. Man kan väl inte se allt på en festival?

Men jag ser Adam Chia på utomhusscenen. Han skrattar lite nervöst åt de tio personer som har samlats framför kanten. När någon ropar ”Bravo!” efter första låten blir han så glad att han vill bjuda upp denne på scenen. Sedan har han glömt att folkmassan är diminutiv, och han släpper loss som vore han på en riktig festival. Det som skiljer är närheten och kontakten. Han rappar med sångröst, och ganska snart kliver hans DJ, Lisa Gagerman, fram och hjälper till. Det är så hjärtligt att man (nästan) glömmer att all musik är förinspelad.

 

Kiihjano
Hip reggae. Kiihjano har växt som artist under året som gått.

 

Nu är det ett drygt år sedan jag såg Kiihjano på kommunens satsning Industrisemester. Den är i år bortsopat till förmån för storsatsningen Idrottskalaset. Inget ont om det, men det är lite synd att lokala artister på uppgång inte får samma plats som förband som då.

Sedan dess har han växt som artist. Han toastar sin reggae ännu självsäkrare än sist och verkar inte bekommas av den lilla publiken i Dynamos café. Oförskräckt vandrar han ut bland den lilla skaran. Sedan tycker jag, i och för sig, att reggaelåtar som handlar om hur bra reggae är känns lite ytliga. Det blir metamusik av det.

Hörselgångarna rensas berömvärt av punkarna i Saturday’s Heroes från utomhusscenen. Det är ren och skär ångvältspunk med rötter i mitten av 1980-talet. Rockpunk, alltså. Men man drar sig inte för att slänga in lite munspel emellanåt. Sången är på engelska, utom på sista låten som verkar vara en blandning av hyllning och hatlåt till hemstaden Finspång. Hoppas de får större publik när de spelar där på Sommarrocken den 27/8 (vilket också Melonkvartetten och Strejkbrytaren gör).

 

Tinna
Känsligt. Tinna sjunger melankolisk pop till minimalistiskt komp.

 

Det var någon som kallade det Tinna gör för ”sängkammarpop”. Jag håller inte riktigt med, det är det alldeles för oskyldigt för. Jag tycker det är mer besläktat med Melissa Horn (fast stillsammare). Ja, hon står faktiskt alldeles stilla där vid sitt elpiano. Och sjunger sin melankoliska pop till minimalistiskt komp. Hon har en gitarrist och en trummis till hjälp.

Och den där trummisen spelar på cymbalerna med alla (alla!) delar av trumpinnarna på ett sätt jag aldrig sett. Pukorna är dämpade med dukar. Han höjer spelningen från bra till spektakulär med sin känslighet. Vad är detta för kille?

Jag missade Djurparken under Where’s The Music? i februari för att jag var tvungen att fota en annan akt samtidigt. Men här är de nu med både hip och hop och obegränsat med energi. På sätt och vis känns de som skånska släktingar till Björnstammen med sin lekfullhet och gåpåanda. Fast med mer hip, då. Och hop. Och så är musiken hårdare. Men de vågar vara lekfulla (jag skrev inte ”töntiga”). Rätt smittsamt ändå (även om björnar är alla djur man behöver).

 

Strejkbrytaren
Skitigt. Strejkbrytarens trummis David Axelsson smattrar som kulsprutor.

 

Till sist har Guvernören sparat sitt husband Strejkbrytaren. Klokt. Ett sådant sväng har vi inte hört på hela dagen. Bara dagen innan har de släppt sin EP Bad Bathroom Light – vilket ni gör klokt i att genast undersöka på Spotify! Detta måste vara Led Zeppelins okända söner. Hårdrock med stabil bluesgrund och lagom skitigt i kanterna.

Och trummisen är det värsta jag har sett – han tror han ÄR John Bonham! (Han är inte långt efter.) Det smattrar som kulsprutor och trummorna flyttar sig när han försöker slå sönder dem utan att missa en mellantakt. Men det är ju HAN! Den känslige killen bakom Tinna tidigare. Numera mr Hyde i Strejkbrytaren. Eller snarare David Axelsson. Vilken trummis!

Och vilket band! Obegripligt att de inte byter namn till nåt vettigare, särskilt som alla låtar är på engelska. Jag skiter i att namnet kommer från något Jack London-citat, det passar inte. Men det är det enda jag har att klaga på.

Nu förstår jag varför alltid några stycken frågar ”Kommer Strejkbrytaren att spela?” på Facebook varje gång Guvernören anordnar något.

En liten intim festival, som sagt. Den hade förtjänat mer publik bara. Kommer ni ihåg det till 3-årsjubileet om ett år?

Och så ses vi på på Knickedicks 13-årsjubileum på samma plats på fredag.

© Text och foto: Michael Strandhed

MELONKVARTETTEN – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ADAM CHIA – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KIIHJANO – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SATURDAY’S HEROES – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TINNA – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DJURPARKEN – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STREJKBRYTAREN – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

HALLARNA Norrköping

30 juli 2016
Guvernören goes festival

Guvernören-scenen (stora scenen på innergården):
17.00 Miina
18:30 Adam Chia
20:10 Saturday’s Heroes
21:50 Djurparken

Lilla scenen (inne i Dynamos foajé)
16:15 Carolynn
17:45 Melonkvartetten
19:25 Kiihjano
21:05 Tinna
22:30 Strejkbrytaren

LÄNKAR
Guvernören Facebook FB-evenemang
Carolynn YouTube
Miina Spotify (med Markus de Besche)
Melonkvartetten Facebook
Adam Chia Facebook
Kiihjano Facebook
Saturday Heroes Facebook
Tinna SoundCloud
Djurparken Facebook
Strejkbrytaren Facebook Spotify
Långa listan till musiksommaren 2016 LISTA Kultursidan.nu

Tagged , . Bookmark the permalink.