• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

De spelar in Bengt-Göran Skölds sånger


Immanuelskyrkan. Mats Jansson och Olle Persson spelar in Bengt-Göran Skölds musik.

 

”En skatt för hela kyrkoåret”

 

NORRKÖPING En sång för varje söndag. När dottern Ingrid frågade kompositören Bengt-Göran Sköld om ny musik började han skriva. Sju år år senare har de sista sångerna spelats in, främst med texter av Marianne Bokblad.

Denna lördag i maj tar han emot Norrköpings kommuns hedersmedalj Honoris Causa.

– Jag har en dotter som är sångerska i Stockholm. Hon behövde sånger för hela kyrkoåret. Jag hade skrivit en hel del redan men tog kontakt med Klockrike musikförlag och frågade om de var intresserade, berättar kompositören Bengt-Göran Sköld som räknar med att de inspelade albumen ska få andra kyrkomusiker i landet att spela hans musik.

Detta var tidigt 2010-tal och efter två års tid hade han både skrivit nytt och putsat på en del lite äldre. Bengt-Göran Sköld har alltid skrivit musik till husbehov, både under och efter de yrkesverksamma åren som kyrkomusiker, och på beställning. Det skulle inte bara vara enkla visor utan ”riktig musik”.

Han började tonsätta texter hämtade ur bibeln, de som just är kopplade till kyrkoåret, men upptäckte snart att de inte passade så bra för sång.

– Jag frågade Marianne Bokblad i Söderköping. Vi har samarbetat tidigare.

 

Ann-Christin Hallgren och Olle Persson
Duett. Ann-Christin Hallgren trodde hon sjungit klart men fick hoppa in i en parti med Olle Persson.

 

En nyckelperson är en annan sångerska, Ann-Christin Hallgren, verksam i Norrköping. Hon har både sjungit och sjungit in mycket av Bengt-Göran Skölds musik. Det började redan år 2010 med cd:n Medan morgonen rodnar, tillsammans med Bengt-Görans dotter Ingrid Aareskjold och med körinsatser. Några av de nya kyrkoårssångerna var med men också andra. Bengt-Göran Sköld ackompanjerade.

Sedan har inspelningarna fortsatt med ojämna mellanrum. Cd nr 2 heter Ljuset från himlen, som Ann-Christin Hallgren sjungit in, medan nr 3, där Ingrid Aareskjold är solist, heter Kanske det är natt hos dig.

Nu i vinter och vår var det dags att slutföra cd-skivorna 4 och 5, än så länge utan titlar. I sällskapet, som också består av inspelningsteknikern Bosse Lindström, ingår även Inger Dalene, som tagit över som pianist när ögonen svikit 81-åringen. De inspelningarna har gjorts i Åbylundskyrkan.

– Jag har fastnat för flera sånger, säger Ann-Christin som oftast väljer musik av Bengt-Göran när hon är solist i Immanuelskyrkan eller hemma i Åbylundskyrkan.

– Sångerna är konstnärligt skrivna i en klassisk nydanande stil där de flesta är genomkomponerade och musiken tydligt följer texten. I de långa och vackra melodierna, ibland ganska svåra, finns överraskningar i form av oväntade tonsprång, harmoniska växlingar och taktarsbyten, men pianostämman finns alltid där som stöd för sångaren.

För slutspurten står Olle Persson, baryton, och pianisten Mats Jansson som lägger ett par aprildagar vid Immanuelskyrkans flygel. Mats Jansson uppskattar att allt inte är så enkelt. Han måste till och med öva lite mellan inspelningarna.

– Man vill hjälpa till att hålla en viss nivå på projektet. En del sånger är tillgängliga för många, andra bara för vissa, säger Mats Jansson.

 

Bengt-Göran Sköld
Kompositör. Bengt-Göran Sköld är glad över att inspelningsprojektet börjar bli klart.

 

Egentligen menar Bengt-Göran att han lämnat över sitt arbete till de som sjunger och spelar hans musik.

– Jag har lämnat från mig. De får göra vad de vill, säger kompositören.

Men nu när han ändå är här i Immanuelskyrkan kan han inte låta bli att komma med förslag. Ann-Christin Hallgren och Olle Persson som stått bredvid varandra i en duett blir särade på, till slut står Olle flera meter bort i koret.

– Roligt att få en manlig röst, tycker Bengt-Göran Sköld, som är glad över att kompositionerna förvaltas på hög nivå.

– Bengt-Göran är en tonsättare som varit Norrköping trogen, kontrar Olle Persson och talar om kompositörens skiftande uttryck: enkla liturgiska slingor, visor och västerländsk konstmusik.
– En skatt för hela kyrkoåret, säger Olle som har hittat två favoriter:
Haven ska brusa av glädje, det är lite Till havs över den, och en fin liten visa, Nu är jag alltid hos dig.

– Jag gillar den som bara hade ett b i basen, en Agnus Dei, säger Mats Jansson och tillägger:
– Bengt-Göran gör det alltid med en twist.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Bo Lindström

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
Bengt-Göran Sköld Wikipedia
Ann-Christin Hallgren hemsida
Inger Dalene info
Mats Jansson info
Olle Persson Wikipedia
Bo Lindström hemsida
Bengt-Göran Sköld får Honoris Causa reportage Kultursidan.nu 11/4 2017
Bengt-Göran Skölds Juloratorium i Hedvig recension Kultursidan.nu 11/1 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.