• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Susanna Lönnqvist släppte barndeckare


Högläsning. Många, både barn och vuxna, lyssnade när barnboksförfattaren Susanna Lönnqvist läste högt ur sin debutbok Den försvunna diamanten i Söderköpings bokhandel i lördags.

 

”Sex år sedan första utkastet”

 

SÖDERKÖPING En ny barndeckare i Söderköping. Barnbibliotekarien Susanna Lönnqvist debuterar med Den försvunna diamanten. I lördags var det dags för boksläpp med högläsning i den lokala bokhandeln.

Berättelsen börjar med att Lilja Linds lillebror Pluppen hittar en diamant i en grushög. Hur det hela slutar får vi förstås inte veta.

I lördags presenterade Susanna Lönnqvist sin debutbok Den försvunna diamanten, en deckare skriven för barn mellan sex och nio år, i Söderköpings bokhandel.

Författaren har fyra barn som nu är mellan sex och tretton år. Det var när de tre äldre började på dagis och skola, och hon bara hade en baby hemma, som hon fick tid att ägna sig åt sitt skrivande, som pockat på sedan ungdomen.

– Det är sex år sedan jag skrev det första utkastet till boken. Då hade den titeln Lo och diamantmysteriet. Men manuset blev liggande, berättar Susanna Lönnqvist, som är bibliotekarie och anställd på Söderköpings bibliotek.

 

Susanna Lönnqvist
För alla åldrar? Kollegan från Söderköpingsbiblioteket Robert Lindén passade på att få ett exemplar av den nyutkomna deckaren signerad. 

 

När hon gick en utbildning i att skriva barnböcker plockade hon upp sitt manus igen.

– Man tror att man vet nåt om boken man skriver. Men så är det inte. I stället är det  personerna i boken som vet nåt, säger hon.

Så visade det sig exempelvis att huvudpersonen inte heter Lo utan Lilja. Lilja är tio år, har fyra yngre bröder och ska bli detektiv när hon blir stor. Hennes bästa kompis Matilda vill inte alls bli detektiv. Hon älskar djur och ska bli veterinär eller
jobba på ett katthem. Men Lilja lockar med henne i sökandet efter den försvunna diamanten och så är äventyret igång.

– Det är ingen klassisk deckare. Den innehåller spänning men även en hel del humor, berättar Susanna Lönnqvist. – Den utspelar sig i en icke namngiven stad, kanske något större än Söderköping. Läsaren får använda sin fantasi.

Susanna Lönnqvist har alltid drömt om att bli författare. Nu har drömmen blivit verklighet. När hon skickade in sitt manus var det två förlag som nappade så hon hade förmånen att kunna välja. Hon valde Brombergs förlag som föreslog att boken skulle illustreras av tecknaren Ingrid Flygare. Så fick det bli.

En fortsättning på Den försvunna diamanten kommer i april nästa år. Den är redan färdig och har titeln Lappen utan ledtråd. Den handlar om en mystisk lapp som hittas i ett trapphus.

 

Susanna Lönnqvist
Familjestöd. Författaren Susanna Lönnqvist fick sällskap av dottern Leah.

 

Susanna Lönnqvists dotter Leah, som är elva år, är med och stöttar sin mamma vid lördagens boksläpp. Hon har inte läst boken ännu men det har hennes yngre bröder. Och jo, Leah ska också snart läsa den.

– Det känns kanske lite konstigt att läsa en bok som ens mamma har skrivit, säger Susanna Lönnqvist.

Varpå hon gör sig redo för en stunds högläsning ur boken: Lilja och hennes yngre bröder håller på med sitt favoritpyssel, att göra stentavlor. I början tyckte deras mamma att det var toppen. Men efter 26 stentavlor är hon inte lika entusiastisk. Barnen fortsätter i alla fall. Och det är nu det händer, tvåårige Pluppen hittar en stor diamant bland gruset och stenarna.

De som kommit till bokhandeln för att lyssna bjuds bland annat på frukostflingor. Varför? Jo, för att just frukostflingor spelar en viktig roll i den nyutgivna deckaren.

© Text: Bibi Friedrichsen

© Foto: Boy Svedberg

BARNBOK

Lilja Lind privatdetektiv – Den försvunna diamanten

av Susanna Lönnqvist
Illustration: Ingrid Flygare

Brombergs förlag 2017


LÄNKAR
Susanna Lönnqvist info boken
Brombergs förlag hemsida
Söderköpings Bokhandel & Antikvariat hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Susanna Lönnqvist släppte barndeckare

  1. Pingback: Svensk-polskt samtal om barnlitteratur – KULTURSIDAN.nu