• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ruinens hemlighet en rolig historielektion (recension)


Uppföljare. Mira och Malek får ett nytt mysterium att forska i när ett kanalfynd försvinner i Söderköping.

 

Tillsammans är de modiga och starka

 

RECENSION/BARNDECKARE/SÖDERKÖPING Kanalen har tömts på vatten och ett fynd hittats i leran. Gabriella Nilsson Ringqvists M-deckarna kompletterar med nummer två i serien – Ruinens hemlighet. Mira och Malek får återigen bryta sin vardag med spännande mysterier.

Kanalen har tömts på vatten, och ett arkeologiskt fynd har hittats i leran i medeltidsstaden Söderköping. Det blir ett ståhej kring vad det kan vara. Mira och Malek smyger dit på natten trots att de inte får, och undersöker det bevakade tältet i leran. Dagen efter är fyndet borta, någon är skyldig till stöld. Men vem och varför? Lösningen är inte självklar ens för mig som vuxen. Alla i staden beter sig misstänkt.

Mira och Malek är kompisar. De har båda sorger i sina liv. Men tillsammans är de modiga och starka. De har byggt en liten värld där gåtor kan besvaras och bli begripliga.

Gabriella Nilsson Ringqvist fyller den världen med sagor från förr. Charlie Rosales Sandqvists färgspäckade illustrationer ger en humoristisk touch till karaktärerna och staden. Det gör att historien kring lokalbygden blir spännande och fantasifylld.

Det är ingen tråkig historielektion, boken är fylld av sagofigurer som den enögde piraten, polisen Plant som behöver hjälp av barnen och historienördarna kring museet.

 

Gabriella Nilsson Ringqvist
Historieberättare. Gabriella Nilsson Ringqvist löser problem med hjälp av fantasi, glädje och utan pretentioner.

 

Ändå finns det vardagliga med. Hantering av sorg, skolan som inte tycks så meningsfull, skolk och distans till föräldrar. M-deckarna är skönt befriad från genusproblematik. Karaktärers kön har ingen större betydelse, mer än att hen, han och hon samsas utan krångel i texten. Problemen blir ganska oviktiga och Charlie Rosales Sandqvist bilder är allt annat än vardagliga.

Men hur hänger ruinen Stegeborg ihop med fyndet i kanalen? Pappas vilja att umgås med Mira en lördag, trots att deras utflykter blivit meningslösa utan mamma, gör att de får ett sammanhang som är oväntat. Pappa är faktiskt med i gåtans lösning. Mammas kunskaper kommer väl till pass, trots att hon är död.

Gabriella Nilsson Ringqvist löser problem med hjälp av fantasi, glädje och utan pretentioner. Det finns möjligheter att läsa vidare, hitta verkligheten bakom historien, använda i skolan. Med berättarglädje ger hon barnen en historielektion som inte är tråkig. Det är varje lärares önskedröm och meningen är nog att de ska användas till skolan.

Jag, som vuxen läsare, tänker att förälder och barn kan läsa dem tillsammans och öppna världen bakom den plats och vardag de lever i. Det kan inspirera till utflykter och spännande historier i närområden, något för förälder och barn att göra, inte bara i Söderköping. Varje plats har sin historia, sina hemligheter.

Och varje barn har sorger och komplicerade relationer, vilket är självklart i Gabriella Nilsson Ringqvists serie M-deckarna.

© Text: Malin Ringdahl

© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BARNBOK

M-deckarna 2 – Ruinens hemlighet
Text: Gabriella Nilsson Ringqvist
Illustration: Charlie Rosales Sandqvist
Krossa Förlag 2017

LÄNKAR
Krossa förlag hemsida Facebook
M-deckarna spännande för unga läsare recension Kultursidan.nu 10/9 2016
Gabriella vill skriva om verkligheten reportage Kultursidan.nu 25/8 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Ruinens hemlighet en rolig historielektion (recension)

  1. Pingback: Sprudlande kreativitet i Galgbacken – KULTURSIDAN.nu