• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sprudlande kreativitet i Galgbacken

Galgbackens gåta
Utveckling. Deckarna med stort M – Malek och Mira – är åter något på spåren.

 

Varför dyker ett spöke upp i staden?

 

RECENSION / SÖDERKÖPING ”Hjälp! Ta skydd! Spöket är tillbaka!” Julspänning och fakta utan tråkig pedagogik. Gabriella Nilsson Ringqvists och Charlie Rosales Sandqvists tredje M-deckare går djupare än tidigare.

Vi kommer rätt in i julmarknaden på torget i Söderköping och här finns allt som skapar julstämning. Himlen är mörk med tunga snöflingor som kontrast. Julgranen med lampor lyser upp marknaden. Snön knarrar, och det doftar brända mandlar. En orkester spelar.

Återigen är det dags för deckarna Mira och Malek att gnugga tinningarna. Det är den tredje delen av M-deckarna, Galgbackens gåta. De föregående heter M-deckarna och Drottningens ring, M-deckarna och Ruinens hemlighet. Flera kända ansikten som dyker upp, Karro, författaren som skriver om historia. Hannes som har café, prästen Paula, polisen Plant, Mira och Malek förstås. Det finns också en mystisk kvinna som säljer vackra glaskulor och Karro har en kille som heter Vlad.

Malek drömmer om en julklapp, hans familj firar inte jul, men julstämningen njuter de av ändå. Och han funderar på om han ska köpa en julklapp på torget. Mira tänker också passa på och tittar på kvinnans glaskulor.

Plötsligt störs friden av Vlad som skriker: ”HJÄLP! Hjälp! Ta skydd, vi är i fara! Spöket är tillbaka!”

Mira och Malek löser gåtor. Istället för att göra som alla andra, bli skräckslagna, så funderar de på varför det skulle vara ett spöke i deras stad?

Deras intresse ger dem ett andrum, en egen plats i form av Kvarteret, där Miras mamma hade butik innan hon dog. Där är de ifred när de funderar. De samspelar ofta med personer runtomkring, främst med Polisen Plant, Miras Pappa och Hannes. Ingen undgår dock barnens utredning och deras funderingar stannar mellan dem.

Vem spökar? Polisen undrar också och uppmärksamheten dras till galgbacken, där spöket sågs. De upplever otäcka ljud och syner, med flera vittnen som bevisar spökets existens. Flera mysterier dyker upp. En hund rövas bort, Kvinnan med kulorna dyker upp och försvinner lika fort. Prästen Paula beter sig underligt. Hur hör allt ihop?

Berättelsen har samma ingredienser som förut, men Gabriella Nilsson Ringqvist har låtit barnens relation utvecklas, bli lite mer komplex. Jag upplever Charlie Rosales Sandqvists bilder mera berättande och sagolika än förut.

Det finns frågetecken som återkommer, de ligger kvar och har med Miras döda mamma att göra. Mamma är levande i Miras minne. Små hälsningar från tiden hon levde dyker upp, som siffrorna på ett fotografi från förr.

Gabriella Nilsson Ringqvist och Charlie Rosales Sandqvist kreativitet sprudlar genom sidorna. De har flera mål med böckerna. Barn ska inspireras att skriva själva, teckna och lösa gåtor. Fantasin ska vävas in i historiska händelser och platser. De ger tips på vad som inspirerat dem, och delar generöst med läsarna. Trots den pedagogiska viljan så tar det aldrig bort den spännande underhållningen.

Som vuxen funderar jag på hur allt detta ska samsas, hur de ska få in allt? De har utan skrän visat att det går att göra barnböcker utan typiska genusnormer. De blandar verklighet och fantasi, berättar om historia, men tummar aldrig på det sagolika. De löser det utan att vara tråkigt pedagogiska. Det är ren och skär skaparglädje. Skolan är inte platsen för lärandet i deras historia, kunskap finns runtomkring oss, i vår närmiljö.

Boken släpps lagom till advent och Söderköpings julmarknad.
Om du går dit, så spana efter spöket!

© Text: Malin RingdahlBARNBOK

M-deckarna 3 – Galgbackens gåta
Text: Gabriella Nilsson Ringqvist
Illustration: Charlie Rosales Sandqvist
Krossa Förlag 2018

LÄNKAR
Krossa förlag hemsida Facebook
Ruinens hemlighet en rolig historielektion recension Kultursidan.nu 10/9 2017
M-deckarna spännande för unga läsare recension Kultursidan.nu 10/9 2016
Gabriella vill skriva om verkligheten reportage Kultursidan.nu 25/8 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.