• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

M-deckarna spännande för unga läsare (recension)

Drottningens ring
Drottningens ring är första boken i serien om M-deckarna av Gabriella Nilsson Ringqvist och Charlie Rosales Sandqvist.

 

Drottningens ring utspelas i dagens samhälle

 

BARNDECKARE/SÖDERKÖPING Plötsligt är ringen borta. Kompisarna Mira och Malek får äntligen något spännande att göra på sommarlovet. Gabriella Nilsson Ringqvist har skrivit en spännande och intelligent deckare som inte förminskar sina läsare.

De två ungarna Mira och Malek är kompisar. De är ganska olika varandra. Malek är tystlåten och lite inåtvänd och har krav hemifrån att plugga. Det är aldrig tyst hemma hos Malek. Det lagas mat och pratas.

Mira önskar att hon hade det som Malek. Hemma hos henne är det tyst och pappa försöker fylla upp tystnaden så gott det går. Men något saknas.

Mira försöker hitta på saker för att sysselsätta sig och Malek under sommarlovet. Och speciellt gåtor och mysterier är det som muntrar upp de båda.

I den lilla staden Söderköping finns det gamla byggnader och kyrkor från medeltiden. Kyrkan har en utställning med en ring som är över 800 år gammal. Ringen har tillhört Drottning Märta. Den är noga bevakad, larmad och inlåst i en monter. Plötsligt är den borta!

Mira peppar Malek att undersöka mysteriet och stadens polis tar tacksamt emot hjälpen. Det finns flera misstänkta för att ha tagit ringen. De beter sig alla underligt och drar till sig barnens uppmärksamhet på olika sätt.

M-deckarna är en deckare som passar barn i lågstadiet-mellanstadiet. Den är spännande och intelligent utan att förminska barnens förmåga att förstå saker som ensamhet, föräldrars död och sexuell tillhörighet.

Boken är också normbrytande genom att inte könsbestämma alla karaktärer. Förmodligen mer normbrytande för föräldrar, än för barnen själva. Ungarna idag har större förståelse för detta än någon generation tidigare. Det är genom läsning av spännande böcker utan ambition att förklara normerna, som samhället förändras. Boken handlar om gåtan, historien och staden, inte genus.

Läsaren får en mysig bild av Söderköping, inte minst genom Charlie Rosales Sandqvists färgsprakande bilder. Boken är dock inte en turistguide till staden, något som ofta stört mig i andra skildringar av småstäder. Beskrivningarna är logiska, genom att de knyter samman olika punkter som barnen och andra karaktärer befinner sig på. De fångar också upp stämningen i en sommarstad som går mot höst.

Jag ser fram emot nästa bok. För M-deckarna är långt ifrån färdiga med sin gärning. De har ju nyss upprättat ”Kvarteret” som de ska utgå ifrån. Jag vill också veta vad som hänt Miras mamma som tidigare hade lokalen som arbetsplats. Och hur står det egentligen till hemma hos barnen? Hur går det för de nygifta? Ja, det måste bli en fortsättning, eller hur?

© Text: Malin Ringdahl

BARNBOK

M-deckarna – Drottningens ring
Text: Gabriella Nilsson Ringqvist
Illustration: Charlie Rosales Sandqvist
Krossa förlag 2016

LÄNKAR
Krossa förlag hemsida Facebook
Gabriella vill skriva om verkligheten reportage Kultursidan.nu 25/8 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to M-deckarna spännande för unga läsare (recension)

  1. Pingback: Sprudlande kreativitet i Galgbacken – KULTURSIDAN.nu