• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Champions of Rock lyfte Himmelstalund (recension)


Storslaget. Peter Johanssons Queenshow Champions of Rock, tredje versionen, hade premiär i Himmelstalundshallen, Norrköpings största inomhusarena, i lördags.  

 

Som ett party där en av killarna livar upp

 

RECENSION/NORRKÖPING Turnépremiär som livat Queen-party! Peter Johansson är tillbaka i Norrköping med en ny upplaga av showen Champions of Rock. Med sig på Himmelstalundshallens scen har han musikalartisterna och vännerna Ola Salo och Jenna Lee-James.

Mången gång har det skrivits om Norrköpingssonen Peter Johansson som är född och uppvuxen i Sankt Anna i Söderköpings kommun. Efter många år som musikalartist – hur många vallfärdade inte till London för att se honom i Queenmusikalen We Will Rock You – slog han igenom för den breda Sverigepubliken med Queenshowen Champions of Rock för åtta år sedan. Showen togs upp än en gång 2015 och nu är det dags igen.

 

Champions of Rock
Partyhöjare. Peter Johansson har en energi och fysik som slår det mesta.

 

Ingen verkar lyckligare än Peter själv att vara tillbaka för att få återuppliva något, som skulle kunna vara en gisten gammal eka med många hål att täppa till. Upp genom golvliften kommer han i bar överkropp. Svetten lackar redan efter de första numren.

Snart drar han till med ett ”Kom igen nu Norrköping – för tjyven!” och allteftersom går han från den borttvättade dialekten till att verkligen känna sig på hemmaplan och vara trygg i östgötskan som till slut kommer naturligt.

Att prata norrköpingska i Norrköping försöker många med. Det är mäkta populärt och ett riktigt publikfrieri. Nästan alla misslyckas.

Till en början tycker jag Peter ska hålla sig till sången och showen istället för att spela pajas tills jag inser att det är faktiskt här han hör hemma och det är här han trivs. Han har så roligt på scenen att det snart inte känns som en konsertshow utan mer som ett party, där en av killarna livar upp festen med lite sköna rocklåtar och vi andra följer med i gunget.

 

Champions of Rock
Eminent artist. Jenna Lee-James kan sin Queen efter att både ha spelat mot Peter Johansson i Londonmusikalen We Will Rock You och medverkat i Champions of Rocks samtliga upplagor.

 

Leker gör han fullkomligt bra jämte de två eminenta artisterna och vokalisterna Ola Salo och Jenna Lee-James. Jenna spelade han mot i Queenmusikalen We Will Rock You i London under åren 2003–2007. Hon har också varit med i de tidigare upplagorna av Champions of Rock.

Ola Salo och Peter Johansson möttes i musikalen Jesus Christ Superstar, där Ola spelade titelrollen och Peter sjöng Judas roll.

Ola vill gärna skämta bort att han inte alls sjungit Queen förut, förutom i duschen.
Vi som kan historien är väl medvetna om hur The Ark är en förlängning av Freddy Mercury och Queens arv.

Intill sig har de en hop av musiker och körensemble där kanske den mest anmärkningsvärde är orginalbasisten från Whitesnake, Neil Murray.
De andra är inga dåliga musiker och kören, som även var med när det begav sig i början, håller hög kvalitet.

Det omdömet gäller även showen som helhet, med ett fabulöst videoprogram och bildskärmar med en bildproduktion som ändå är relativt bra. Det var genom den jag i stort sett upplevde konserten. Som filmare själv är jag någorlunda svårflirtad vad gäller bildproduktion live, så det kanske säger en hel del då jag inte upplevde att det försämrade showen.

 

Champions of Rock
Duett. Ola Salo möter Peter Johansson i andra akten.

 

Vi ska inte hymla om att Queens musikskatt är ett angenämt och tacksamt underlag att bygga en show på. Men det går inte hela vägen om en inte förvaltar det på rätt sätt.

Det gör dessa fantastiska artister och musiker. De fyller på skattkistan med både stora shownummer, duetter och soloframträdanden, likväl akustiskt som nya arrangemang av symfoniorkestern i Prag.

På slutet av showen överraskas vi av Hannah Holgersson som sjunger Mercurys Barcelona tillsammans med Peter Johansson i full operastämma. Varför fick hon inte mer utrymme än en enstaka låt?

Jag sitter ner hela showen, inte för att det inte rycker i benen på mig utan helt enkelt för att jag ibland kan tillåta mig att vara lite tråkig. Många är de som står upp. Dansar, vinkar, hoppar, rockar och skanderar i försök till samtal med Peter som en nära vän.

Så som den här showen fick taket på Himpan att lyfta får aldrig Hästen Fanz en möjlighet till ens under den bästa hemmamatch.

Efter lördagens premiär i Norrköping färdas Champions of Rock landet runt i hösten. The show must go on!

© Text: Carl Adam Tillberg

© Foto: Josefina Dernsjö

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Champions of Rock

HIMMELSTALUNDSHALLEN Norrköping

7 oktober 2017

Champions of Rock

Peter Johansson
Ola Salo
Jenna Lee-James
Hanna Holgersson 

Kör
Orkester

Prod: LiveNation i samarbete med PNM Music och Lundstrom Event

LÄNKAR
Queen hemsida Wikipedia
Peter Johansson info Facebook Wikipedia
Champions of Rock hemsida
Peter Johansson rockade i Vasaparken recension Kultursidan.nu 21/8 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.