• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Thorsten Flinck berör med sin närvaro (recension)


Värme. Mats Björke och och en barfota Thorsten Flinck förlade premiären på höstens konsertturné till Arbis i lördags.

 

Vågar visa sig sårbar likaväl som förbannad

 

RECENSION/NORRKÖPING Rösten är hans arbetsredskap. Thorsten Flinck förlade premiären av sin konsertturné med Mats Björke till Arbis, en scen han gärna återvänder till. Han predikar kärlekens evangelium och sjunger om det som gör ont. Det är en briljant föreställning som värmer själen.

Det är lördag kväll och det ligger en förväntan i sorlet på Arbis. Röda spotlights ligger i olika nyanser över scenen. Den är enkelt smyckad. Ett bord med några läskflaskor, en barpall och ett notställ. Golvljus lyser upp den röda fonden.

Mats Björke spelar ett kort intro på sin röda keyboard när Thorsten Flinck gör entré. Thorstens knivskarpa blick läser av publiken. Ljuset ligger på honom och efter att ha stått helt still i ett par sekunder sätter han sig på barpallen. Han är barfota.

 

Thorsten Flinck
Hjärtats slutna rum. Dan Hylanders låt finns med på Thorsten Flincks album En dans på knivens egg.

 

Thorsten Flinck framför Hjärtats slutna rum och den mottas med jubel från publiken. Han vågar visa sig sårbar likaväl som förbannad och besviken men det finns också mycket glädje.

Rösten är hans arbetsredskap. Thorsten Flinck gestaltar svaghet, styrka och alla de känslor som finns däremellan. I olika skiftningar, fraseringar och intonationer målar han upp berättelserna.

Skojsamt ber han en av scencrewen att gå och hämta hans läsglasögon som han glömt i logen med förklaringen: ”Ja, de kan behövas när jag ska läsa texter!”

Han framför Sången om dvärgarna av Kent Andersson och berättar historien bakom, om hur dvärgar importerades för att underhålla på Liseberg, att beskådas och förundras över och drivas gäck med. Människans flockmentalitet är ju sorgligt nog så att vi behöver en hackkyckling att göra spe av och se ned på. Oavsett hur mycket vi säger att alla är lika mycket värda.

I alla sånger så ligger strängarna av nerv, svaghet, styrka och kärlek i perfekta fraseringar. Jag kan inte att undgå att bli berörd.

Han blickar ut över salongen: ”Kärleken, den är störst av allt. När vi älskade, älskade vi som ingen kan. Men det är det där fula som gör så innerligt ont som vi lär oss av!”

 

Thorsten Flinck och Mats Björke
Närvaro. Mats Björke lyssnar lika intresserat som alla andra till Thorsten Flincks mellansnack.

 

I hans mellansnack finns mycket humor och han bjuder på sig själv. Man kan inte låta bli att skratta med honom. Nej någon Lilleputt är han inte (hans självbiografi har titeln Kom och skratta åt Lilleputt). Thorsten Flinck är en stor scenpersonlighet och han vet hur varje centimeter av utrymmet ska utnyttjas till hans fördel.

Föreställningen har en röd tråd och känns alltigenom äkta, han ger oss av sin själ. Närvarande är ett bra ord för att beskriva Thorsten, man känner hans aura och man lyssnar på varje ord. Oavsett om han sjunger, reciterar eller bara enkelt berättar så målar hans röst en sublim film.

Helt plötsligt hörs en röst från balkongen: Thorsten?
– Ja?
– Har du liftat någon gång?
– Om jag har liftat? Nä inte vad jag kan komma ihåg.
– Jo Thorsten. Du har liftat med min bror en gång, du skrev en dikt som tack och den har han bevarad i sin byrålåda.
– Ja då har vi svaret, jag har liftat!

Vildvuxna Rosor (Nick Caves Where the Wild Roses Grow) gör han så vackert att tårar rinner. Det känns som att han kunnat vara en bard för tusen år sedan, som gick från ställe till ställe för att berätta och framföra sånger.

När han går av scenen är det stående ovationer, golvstamp och busvisslingar. Han kommer in för ett encore och framför Här och nu som han gjorde ihop med Monica Törnell.

Varm i själen lämnar jag Arbis. Det var en briljant föreställning. Jag tycker synd om alla som inte var där.

© Text: Christina Wernersson
© Textredigering: Ann-Charlotte Sandelin


© Foto: Human Golmohammadi

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Thorsten Flinck

ARBIS BAR & SALONGER Norrköping

28 oktober 2017
Konsert med Thorsten

Thorsten Flinck, sång
Mats Björke, keyboard

Prod: Robert Mourad

LÄNKAR
Thorsten Flinck hemsida
Arbis Bar  & Salonger hemsida Facebook FB-evenemang
Thorsten Flinck med laserblicken till Arbis reportage Kultursidan.nu 13/10 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.