• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

AirCraft Big Bands eldiga hyllning till José (recension)


Hej! AirCraft Big Band klämde in sig på Crescendos scen på onsdagskvällen.

 

Proffsigt, medryckande och familjärt

 

RECENSION/NORRKÖPING Eldiga rytmer och nostalgisk skönsång. Under onsdagskvällen gästade Norrköpings eget storband AirCraft Big Band Crescendo och hyllade sin ursprungliga musikaliska ledare José Ricciardelli, nyss fyllda 80 år, med sång av orginalmedlemmen Ronny Funseth.

Ronny Funseth är en hemvändande originalmedlem i AirCraft Big Band. Av Crescendo beskrivs han som ”en eftertraktad sångsolist i många sammanhang” – bland annat ”Estland, London och metropolen Säffle”.

Jag får erkänna att jag aldrig sett eller hört honom förut, men blir väldigt positivt överraskad av att någon som ser ut som en vanlig, trevlig vaktmästare typ har en så magiskt fängslande sångröst.

 

Ronny Funseth
The Voice.  Ronny Funseth har en magiskt fängslande sångröst.

 Konserten, som är en hyllning till den ursprungliga musikaliska ledaren tillika jazzstipendiaten José Ricciardelli, inleds med samba/bossanova-inspirerade toner. Bland annat Agua De Beber av Antônio Carlos Jobim, med arr av Anita Carlsson, Just The Way You Are och Brasilia.

En del 1940-tal blir det också, till exempel You Make Me Feel So Young som Frank Sinatra gjorde 1956 och Beyond the Sea/La Mer. Även Goody Goody från 1936 svänger skönt.

José Ricciardelli har rötter i Argentina, vilket gör de sydamerikanska rytmerna än mer aktuella. Bandets trummis intar kvällen till ära ett bredare batteri av slagverk, vilket skapar en mycket passande stämning ihop med de samspelta blåsinstrumenten.

Det är proffsigt, medryckande och familjärt.

Applåderna avlöser varandra när anekdoter berättas från tiden då Norrköpings jazzband Taboo spelade på Nya Torgets Restaurang Kronan och existentiella frågor diskuterades med Immanuelskyrkans Åke Jansson.

För den som är bekant med låtskatten blir det en härlig nostalgitripp på många sätt, även om tre timmar kan tyckas som en ganska lång spelning en vardagskväll. Men det var ju trots allt lillördag!

© Text och foto: Melinda Reyes Hiltunen

FLERA BILDER – KLICKA

José Ricciardelli greppade saxen

CRESCENDO Norrköping

25 oktober 2017
AirCraft Big Band
Hyllningskonsert till José Ricciardelli

LÄNKAR
Crescendo hemsida Facebook
Air Craft Big Band konsert från Studio Skandia 24nt
Air Craft Big Band firade 30 – STORT reportage Kultursidan.nu 7/4 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.