• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Air Craft Big Band firade 30 – STORT (recension)

Ronny den förste. It’s alright with me, sjöng Ronny Funseth, sångaren som gav det nybildade storbandet dess namn, för sådär en 30 år sedan.

 

Wow! 

 

Alla Norrköpingsbor som inte var på Crescendo på lördagskvällen och var med och firade Air Craft Big Band vid deras 30-årsjubileum missade något. Nu förstår ju jag också att det hade blivit väl trångt på jazzklubben om alla Norrköpingsbor hade försökt knöka sig in, det var ju ändå fullsatt. Men att inte någon engagerar detta fantastiska band, gärna med gästartister, varenda kväll – eller varenda vecka i alla fall – det övergår mitt förstånd. Kapellmästare Per Sundström menar att de har ganska lite spelningar. Han kan inte ens säga när de har en spelning nästa gång.

 


Air Craft Big Band. 30-åring som borde spela ute oftare.

 

Jag kom till Crescendo tämligen ur humör. Ett missöde tidigare under dagen hade rubbat min balans och när killen i Crescendos biljettkassa först nekar mig inträde sjunker humöret ytterligare. Väl inne i lokalen, där jag slår mig ner och lyssnar till det gemytliga sorlet bland idel förväntansfulla storbands-jazzälskare, börjar humöret så sakteligen stiga.

Konserten är något utöver jazzklubbens ordinarie arrangemang. Dels för att den sker en lördag, men också för att man bjuder publiken på det 16 man (och en kvinna) starka Air Craft Big Band som detta år firar 30-årsjublieum. Kvällen till ära har man bjudit in 7 sångsolister, som alla någon gång sjungit i bandet.

 


Anna Sandström. Mustig stämma.

 

Bandet inleder med att spela signaturmelodin till Café Norrköping i nytt arrangemang av Per Sundström. Originalarrangemanget svarade Östgötateaterns Janne Lindstedt för.

Därpå kliver Luleå-tjejen Anna Sandström upp på scenen. Till professionen är hon lärare, i grannstaden Finspång. Men nu är hon på gång med att spela in en ny skiva med ”andra snygga musiker än de i Air Craft”. Anna gillar framförallt swing, men här sjunger hon Night and Day och efter paus sjunger hon Paper moon. Anna sjunger bra, hon har en varm, mustig stämma. Jag tänker att Alice Babs säkerligen är en förebild.

Så får vi höra första sångaren som sjöng med Air Craft. Han heter Ronny Funseth och det var också han som gav bandet dess namn.
– Hur gick det till? frågar Lotta Källström, som är kvällens konferencier.
– Jo, man blåser ju in en massa luft när man spelar, alltså spelar man med luftkraft, och en direktöversättning av det… , berättar Ronny som numera sjunger i ”korsordskören” – det vill säga Orphei Drängar. Här sjunger han It’s alright with me, en sång av Cole Porter.

 


Christina Thomasson. Tillbaka i rampljuset.

 

I en orkester som är så mansdominerad som Air Craft Big Band blir det ett visst ”tugg”. En viss jargong, och det gäller att ha lite skinn på näsan för att klara av det. Det har Christina Thomasson. Det bevisar hon också genom att för första gången på 20 år åter ställa sig på scen. Lite nervös framför hon här Walking my baby back home och tar hon inte en liten svängom också? Christina berättar att hon numera är medlem i ”rock’n’roll-kören” och att man i den verkligen får hålla igång.

 


Debbie Fagerlund. Sjunger för fullt.

 

Deborah Fagerlund (Debbie) lever på musiken (liksom maken Lasse Fagerlund och förstås Lotta Källström). När hon berättar för folk att hon sjunger på heltid, så får hon frågan: – Ja, men vad jobbar du med?
Debbie sjunger Route 66, och mitt i alltsamman kommer ett trombonsolo som jag verkligen gillar.

 


Linnea Källström. Ljuvlig sångröst.

 

Linnea Källström, dotter till kvällens konferencier är, den yngsta solisten. Hon var endast tolv år gammal när hon började sjunga med bandet. Allt började med att hon följde med mamma på repetitioner. På så sätt lärde hon sig bandets repertoar. När man så fick en vakans var det bara för Linnéa att hoppa in.

Linnéa har en sångröst som är helt ljuvlig. Så tyckte man tydligen på Disney Channel också, för där erbjöds hon arbete som programledare och sångerska. Hon har hunnit bli 17 år och man kan bara spekulera i vad det ska bli av denna unga kvinna, som denna afton sjunger In a mellow tone och Orange colored sky.

Kapellmästare Per Sundström är också han från Luleå, där han har ett förflutet i Norrbotten Big Band, och det var hos dem han lärde sig skriva arrangemang. Till kvällens konsert har han skrivit åtta arr. Idag pendlar Per mellan Göteborg och Norrköping, allt för att kunna vara med i Air Craft Big Band. Här framför han Continental och så har stämningen, och den fantastiska musiken gjort att mitt humör åter är på topp.

 


Lasse Fagerlund. Underbar stämma.

 

Lasse Fagerlund sjunger så att det går rysningar efter ryggraden. Hur kommer det sig att man (läs jag, för i konstellationen Lasse & Debbie har han säkerligen hörts av massor av norrköpingsbor) aldrig hört denna underbara stämma tidigare? Här sjunger han Georgia on my mind. Efter paus för vi höra honom i Kiss, och jag kan bara konstatera det igen: Vilken röst!

Sist ut av solistsångarna är Lotta Källström.  Hennes tolkning av Can’t buy me love får det verkligen att svänga. Jösses, säger jag bara. Jösses! Och när hon senare sjunger Love går det inte att sitta stilla längre.

 


Konferencieren (och sångsolisten) Lotta Källström höll ihop hela jubileumskonserten. Här i samspråk med kapellmästaren Per Sundström.

 

Mellan de olika sångsolisternas nummer presenterar Lotta Källström bandet. Bandmedlemmarna skämtar med henne och hon med dem. Men det är inte orden som är viktiga här, här är det musiken som skall tala. Men nog kan jag tycka att publiken borde ha hyllat bandet med hurrarop. Här kommer ett från mig i alla fall: HURRA!

Förutom det så är hela konserten igenkännande och underhållande. Ja, det är stor underhållning. Det är medryckande, svängigt och mina ben vill inte hålla sig stilla.

Min kväll avslutas med att jag reser mig och smådansar med min rullator. Visst känner jag att folk stirrar och de tänker nog att jag inte är klok nånstans. Men det struntar jag i. ”Kom igen, gott folk, det svänger ju!”

Jag längtar redan till nästa gång jag kan lyssna till Air Craft Big Band. Med eller utan sångsolister. Förresten, Stort grattis till dessa 30 år!

Text: Eva Lindblad
Foto: Josefina Dernsjö

CRESCENDO Norrköping

5 april 2014
Air Craft Big Band 30 årsjubilerar

MUSIKER
Kapellmästare: Per Sundström
Trumpeter: Håkan Kyndel, Hans-Åke Landqvist, Johan Wester, Thomas Westerlund.
Tromboner: Calle Ekenblom, Torvald, Gunnarsson, Magnus Hovberg, Ludvig Kyndel.
Saxofoner: Anders Aldén, Esa Falkenroth, Mats Håkansson, Marcho Marchev.
Piano: Gunnar Halfvarsson.
Bas: Jan Andersson.
Trummor: Tobias Bergsten.

SÅNGSOLISTER
Anna Sundström
Christina Thomasson
Linnéa Källström
Ronny Funseth
Deborah Fagerlund
Lotta Källström
Lasse Sandström

LÄNKAR
Crescendo hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.