• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Varm skrattfest med Trassel på tråden


Koreografi. Det märks att regissören Marcus Fyrberg har stor erfarenhet av att skapa slagkraftiga ensemblenummer.

 

Vi får mäta ”pillinoppen” med Anders Borg

 

RECENSION/ NORRKÖPING Maktgranskande och medryckande. 30 nummer blandar lokalt och riks, högt och lågt. Vikbolandsspelets höstrevy Trassel på tråden är en skrattfest som karaktäriseras av spel- och sångglädje.

Vikbolandsspelet gör det igen! Samlar både bygd och utsocknes i en skrattfest som skapar värme mitt i november. Åtta föreställningar ges av Trassel på tråden i Häradshammars bygdegård.

Regissören Marcus Fyrberg hälsar oss välkomna med att säga att det största målet är att vi ska ha himla roligt.

 

Trassel på tråden med Vikbolandsspelet
Livsmål. Vill vi verkligen komma fram? Kanske det är bättre att välja SJ?

 

Premiären är fullsatt och vi får njuta av nummer som exempelvis handlar om förtätningen i Norrköping, hur det skulle kunna vara om appen GUD fanns, att vara gift med sitt jobb eller svårigheten att söka medlemskap i de tankspriddas förening. Blandningen mellan lokalt och riks, högt och lågt är lyckad.

Vi får även mäta ”pillinoppen” med Anders Borg. Det numret är, förutom sanslöst roligt, både maktgranskande och medryckande som en egen melodifestival och skulle, enligt Kultursidan.nu, göra bra ifrån sig i förslagsvis Revy-SM.

Jag uppskattar också djup och filosofi i några nummer. Vi inspireras att gå ut och köa för att hitta oss själva, tala ut med Telia eller att välja SJ för att vi ändå inte vill komma fram.

Spel- och sångglädje finns det gott om och mindre texttapp är inte störande eftersom energin hela tiden bibehålls. Det är för övrigt en imponerade mängd text som lärts in av artisterna. Även mycket unga skådespelare medverkar och gör ett riktigt gott jobb. Kapellmästare Clara Turdén är stabil rakt igenom.

 

Trassel på tråden med Vikbolandsspelet
Gala. Omväxlingen är stor. Ensemblenummer byts mot en ensam stjärna som glöder på scenen.

 

Ett extra plus för att det bjuds på gott kaffe, stora bullar och småkakor i pausen. Detta känns ursprungligt och sammanhållande. En gemenskap de flesta av oss behöver och som, i mitt tycke, bör bevaras.

Före och efter revyn får vi se rakryggade glimtar av en svartklädd och begåvad regissör, Marcus Fyrberg. Han har skrivit 13 av årets 30 (!) nummer. Producent Margareta Gustavsson, som tidigare år bejublat varit med på scenen, är också en av dem som lagt ner mycket tid för att få till denna revy.

Peter Mattson, som bland annat gör roliga och samtidigt trovärdiga porträtt av en nudist och en besserwisser (den sistnämnda i trevliga numret ”Korsord”) betonar att revy är att samarbeta och växa tillsammans.

Att många är inblandade för att detta ska fungera förstår vi. Ett gediget arbete även bakom scenen är av högsta vikt. Annars skulle det bli trassel på tråden!

© Text och foto: Eva Moberg

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Trassel på tråden med Vikbolandsspelet

HÄRADSHAMMARS BYGDEGÅRD Vikbolandet

10–19 november 2017
Trassel på tråden
Revy
Texter av Marcus Fyrberg och manusgruppen
Regi och koreografi: Marcus Fyrberg
Musiker: Clara Turdén
Prod: Föreningen Vikbolandsspelet

MEDVERKANDE
Camilla Skagervik
Peter Mattsson
Annika Knutsson
Zara Linnarsson
Andreas Clarberger
Sonjah Hasselqvist
Benjamin Carlsson
Linda Fridén
Hans-Ola Danielsson
Elisabet Klavefors
Ingela Nilsson
Simon Fri
Lars Linnarsson
Meja Jansson
Per-Axel Götesson
Lars Ola Fredman

LÄNKAR
Vikbolandsspelet hemsida Facebook FB-evenemang
Vikbolandsspelet trasslar till en höstrevy reportage Kultursidan.nu 4/11 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.