• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Personlig gitarrmusik i höstmörkret


Samspelta. I fredags kväll underhöll de båda gitarristerna, Fredrik Törnvall och Dan Erixon. De är enastående samspelta efter att ha spelat tillsammans i minst 20 år.

 

”Lyhört och nära samspel utöver det vanliga”

 

RECENSION/ SÖDERKÖPING Gitarrmusik med vapendragarna Dan Erixon och Fredrik Törnvall. De bjöd på en omväxlande repertoar av folkmusik och egna kompositioner i Söderköpings bokhandel i fredags. Lite julstämning fick plats i höstmörkret också.

Gitarrmusik för hela slanten stod på programmet vid Söderköpings Bokhandels senaste fredagsmys. Dan Erixon och Fredrik Törnvall från Norrköping respektive Söderköping bjöd på ett omväxlande program med egna och andras låtar.

De inledde med titelspåret på Fredrik Törnvalls nyligen utgivna skiva ”Genom allt”. En skiva som enbart innehåller Fredriks egna kompositioner.

De båda gitarristerna är goda vänner och har spelat tillsammans i minst 20 år. Det har resulterat i ett lyhört och nära samspel utöver det vanliga.

– Det går åt stora mängder kaffe och det blir mycket gitarrprat när vi träffas, berättar de.

 

Låtlista
Programbladet. Kan bara tydas av musikerna själva.

 

Vid den här tiden på året brukar de vara ute och spela på olika tillställningar. Men i kväll blir det inga jullåtar, lovar de.

Mot slutet av programmet bryter de löftet och man anar ändå lite julstämning genom två Christmas Carols UponXmas Day + DingDong. Så lyder åtminstone titelarna om man ska lita på det alldeles speciella programbladet, som bara finns i ett exemplar och som är synnerligen svårtytt för utomstående.

– Det är ingen idé att göra programblad, förklarar Dan och Fredrik. Vi följer dem ändå inte. Under tiden vi spelar kommer vi ofta på att vi vill byta ut de låtar vi tänkt spela mot andra. Det här papperet fungerar bara som lite stöd så att vi inte hamnar helt på avvägar.

 

Dan Erixon
Solo. Dan Erixon framför sin Morfars gånglåt. Ett stycke som han inspirerats till av sin egen morfar.

 

Dags för solo. Dan spelar en vallåtspolska av Pers Erik, vacker och vemodig.

– Vallåtarna har sin egen undergång inom sig. Hela den kulturen är ju bortsopad, kommenterar han.

Han spelar också en egen gånglåt som han kallar Morfars gånglåt. Han berättar lite om sin morfar som var praktfullt klädd som en husar med blankputsade ridstövlar fast han bodde på ett litet torp.

Fredrik bjuder på ett par av sina egna låtar. Prinsessan, som han tillägnat sin sexåriga dotter Stina. Och så kompositionen Hemma.

– Jag inspireras ofta av människor och av naturen. Jag är naturromantiker. Bor med min familj i mitt barndomshem Odenshem som ligger mitt i naturen mellan Söderköping och Norrköping. Där spelade jag också in den senaste plattan ”Genom allt”.

 

Fredrik Törnvall
Solo. Fredrik Törnvall med låten Hemma. En lovsång till hans hem Odenshem.

 

Engelska toner, gamla och nya, bjuds det också på i bearbetning av Gunnar Bergström och med intressanta titlar som Moderna fruntimmer och Jag såg tre skepp. Kvällen avslutas med ett par frejdiga schottisar.

Och så ett extranummer förstås, framapplåderat av den entusiastiska publiken. En menuett och en vals i klassisk stil.

– Lite mys behöver vi, särskilt så här i höstmörkret, framhöll bokhandlaren Anders Karlin när han tackade de båda gitarristerna för en fin kväll.

Den lilla, men engagerade, publiken instämde.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

SÖDERKÖPINGS BOKHANDEL & ANTIKVARIAT Söderköping

10 November 2017
Gitarrmusik i höstkvällen med Erixon & Törnvall

MUSIKER
Dan Erixon
Fredrik Törnvall

LÄNKAR
Fredrik Törnvall hemsida
Söderköpings Bokhandel & Antikvariat hemsida Facebook
Fredrik Törnvall släpper cd:n Genom allt recension Kultursida.nu 31/3 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.