• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Fredrik Törnvall släpper cd:n Genom allt (recension)


Sologitarr. Fredrik Törnvall spelade både låtar från nya skivan Genom allt och från den förra, Solo, vid spelningen på Antikvariatet.

 

Personligt och naturnära med akustisk gitarr

 

RECENSION/NORRKÖPING Personligt och naturnära. Fredrik Törnvall har haft Antikvariatet i Norrköping som något av en hemmascen. Det var därför naturligt att han hade sin första releasespelning för sin nya skiva ”Genom allt” där.

Under januari och februari har han spelat in en soloskiva med egna gitarrkompositioner hemma i Odenshem utanför Norrköping. Vardagsrummet har varit studio och Fredrik har själv spelat akustisk gitarr, elbas och mandolin medan han samtidigt varit sin egen tekniker.

Fredrik medger för publiken att det också var en jobbig tid då han har ett heltidsarbete som lärare i Söderköping och inspelningen fått göras på fritiden. Under resans gång var han också nära att ge upp, men nu är resultatet klart. Skivan består av egna låtar ”skrivna till mina barn” blandat med inspiration från naturen omkring, som i Stormen.

”Med skogsbrynet inpå knuten och där ljudet från vind i tall och gran blandas med korpens kraxande”, som han beskriver det själv.

 

Fredrik Törnvall
Personligt. Fredrik Törnvall berättade om låtarnas tillkomst.

 

Vid releasespelningen på Antikvariatet väljer han att spela helt live vilket gör att mandolinen och elbasen inte finns med. En härlig upplevelse, då man för det mesta får höra spelningar med inspelad bakgrund. Fredrik skall ha en eloge för att han väljer att framträda så äkta som han gör.

Vid releasespelningen så får vi lyssna till alla åtta låtarna som finns på skivan och han berättar om deras tillkomst. Att det är personligt och naturnära märks både i musiken och i titlarna som innehåller titlar som Genom allt, Prinsessan, Bäcken och Regn.

Han spelar också ett par melodier från sin tidigare skiva ”Solo”. Men också av andra kompositörer.

För den som tycker om gitarrspel är skivan ett måste. Fredrik behärskar gitarren på ett sätt som man sällan får höra av svenska gitarrister. Skickligt blandar han melodistämma med ackompanjemang och man kan riktigt höra till exempel både stormen och regnet i klangerna. Fredriks tankar när han skrev låtarna kan också utläsas i musiken.

Sista spåret kallar han Slutet. Det får i alla fall inte betyda slutet för hans komponerande utan i stället början på vägen till ännu en skiva!

© Text och foto: Sven Åke Molund

ANTIKVARIATET Norrköping

30 mars 2017
Fredrik Törnvall

Skivsläpp

KOMMANDE SPELNINGAR
31 mars kl 18.30
Skivrelease Söderköpings Bokhandel
29 april
Ryttargårdskyrkan, Linköping
23 juli kl 15
Skärkinds kyrka – med Lisa Tilling

Fredrik Törnvall – Genom allt

GENOM ALLT cd

Genom allt
Prinsessan
Bäcken
Lilla Olle
Eremiten
Stormen
Regn
Slutet

LÄNKAR
Fredrik Törnvall hemsida
Antikvariatet i Norrköping Facebook  FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Fredrik Törnvall släpper cd:n Genom allt (recension)

  1. Pingback: Personlig gitarrmusik i höstmörkret – KULTURSIDAN.nu