• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sportlovsorkestern inspirerar unga


Dirigerar. Simon Phipps instruerar sin orkester med liv och lust.

 

”Den sociala biten är viktig”

 

NORRKÖPING Under sportlovsveckan bildar musicerande ungdomar från hela länet en egen orkester. Vägledda av en professionell dirigent och musiker ur symfoniorkestern ska resultatet bli ett uppträdande i De Geerhallen i Norrköping.

– Det är lärarna på kulturskolorna som bestämmer vilka elever som ska få delta i Sportlovsorkestern.

Sportlovsorkestern är till för ungdomar mellan 12 och 18 år från hela Östergötland, alla aktiva i sina respektive kulturskolor. Tio musiker ur symfoniorkestern jobbar under veckan som coacher. En för varje stämma.

 

Tarja Orraryd och Richard Michelin coachar stråkstämmor
Hjälpande hand. Coacherna ger de unga musikanterna praktiska tips.

 

För trettonde året i rad hålls repetitionerna i De Geerhallens konsertsal. Dirigenten Simon Phipps och ungdomarna i orkestern repar för fullt. Det lyser rosa i raderna, årets färg på hoodjackorna som alla får. Simon Phipps sjunger ordlöst med i melodierna när han instruerar sin unga orkester.

Alla som är intresserade får anmäla sig till Sportlovsorkestern. 18 januari fick deltagarna träffa sina coacher och kamraterna i stämman och passa på att ställa frågor om repertoaren.

Från 17 februari och tre dagar framåt har det varit repetitioner och kvällsaktiviteter för att deltagarna ska lära känna varandra ytterligare.

Sportlovsprojektets producenter Kristina Holm Danielsson och Lisa Lindh är också på plats för att se till att allt flyter på.

– Vi bedriver ingen undervisning här. Utan tanken är att ungdomarna ska få träffa musiker och få pepp och inspiration, berättar Kristina Holm Danielsson.

 

Sportlovsorkestern
Tutti-repetition. Fram till lunch tränar hela orkestern tillsammans. Sen fokuserar varje grupp på sin stämma.

 

Fram till lunch övar hela orkestern tillsammans. En så kallad tutti-repetition. Sedan ligger fokus på stämrepetition där grupperna övar var för sig med sina coacher.

– Om man spelar i en professionell orkester så satsar man på att få en så bra konsert som möjligt. Det är inte så viktigt här. Här är det viktiga att komma ut, få spela och träffa andra med samma intresse. Så den sociala biten är viktig.

Violinisterna är få, bara nio stycken, medan cellisterna är fler. Brass och inte minst slagverk är det gott om. Orkestern är med andra ord ojämnt fördelad jämfört med hur det brukar vara i en symfoniorkester.

– Alla som vill vara med i orkestern ska få det. Då bryr vi oss inte så mycket om hur många man är, bara att man klarar av det.

 

Sportlovsorkestern
Brassblänk. Här får ungdomarna chansen att spela och träffa andra med samma intresse.

 

Kristina Holm Danielsson gläds över att kunna inspirera ungdomar till orkesterspel.

– Att jag också har tio fantastiska musiker som ställer upp hela perioden och lär ut allt de kan. Och blir ungdomarnas förebilder.

Många av ungdomarna har varit med tidigare i Sportlovsorkestrarna. Den som varit med flest gånger är inne på sitt nionde år.

För Elin Körnich som går andra året på De Geergymnasiets musiklinje och spelar flöjt, är det tredje året i Sportlovsorkestern. Så vad är det som gör att hon återkommer hit?

– Jag tycker det är jätteroligt. Att spela såklart, men också att kunna vara med alla de andra. Det roligaste är ju nästan pauserna med maten. Det är jättemysigt, sen också att den här orkestern brukar vara relativt bra till slut. Eftersom alla har valt att vara med så blir det att alla verkligen anstränger sig.

 

Elin Körnich
Det är tredje året Elin Körnich är med i Sportlovsorkestern. 

 

För Erik Uusijärvi som coachar cellisterna är Sportlovsorkestern ett nytt område och i Symfoniorkestern har han bara jobbat i ett halvår. Så hur känns det att coacha nya musiker?
– Jo men det är jättekul och känns meningsfullt. Jag har ju själv varit på ganska mycket olika orkesterläger när jag har pluggat, och haft instruktörer som jag har lärt mig saker av. Så får man föra det vidare.

Snart få vi höra resultatet av det intensiva repschemat.

© Text: Anton Augustsson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Lisa Lindh och Kristina Holm Danielsson

DE GEERHALLEN Norrköping

21 februari 2018
20/2 i Crusellhallen i Linköping
Sportlovsorkestern
Dirigent: Simon Phipps
Prod: Norrköpings symfoniorkester

PROGRAM
Nielsen Orientalisk festmarsch ur Aladdin
Peter Erinnerung an Zirkus Renz för xylofon och slagverk
Rosenberg ur Orfeus i sta’n, “Danssvit” 1. Tidens rytm 2. Bartenderns dans 7. Final
Sjostakovitj Vals och Finale ur Jazz svit nr 2 (Arr. J Eskola)
Beethoven Symfoni nr 5 c-moll, “Ödessymfonin” , 4. Allegro
Bernstein ur West Side Story (Arr. J Mason)

LÄNKAR
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.