• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Peter, Bruno och Matilda på turné


Familjärt. Matilda Grün, Peter Johansson och Bruno Mitsogiannis sjunger, spelar och smågnabbas. I lördags kom turnén till Linköping.

 

Det är allsång och delaktighet

 

RECENSION/ LINKÖPING Erfarna nybörjare. I lördags gjorde Peter, Bruno och Matilda två konserter i Linköping. Gitarrerna är förstås med på denna opluggade turné, utmaningen är tvärflöjt, trumpet och banjo. I mars avslutar de i De Geerhallen.

Det är nu två år sedan Peter Johansson, Bruno Mitsogiannis och Matilda Grün filmades i en studio i Norrköping där de spelade in fyra låtar som snart blev oerhört populära på Youtube. Där någonstans väcktes idén om att ge sig ut på denna turné. En unplugged tvåaktare som i slutändan inte är speciellt opluggad.

– Unplugged är egentligen opluggat, vi har missat det helt, förklarar Bruno lite skämtsamt när han inledde föreställningens rockmedley.

Denna trio behöver inget band, utan kompar sig själva, vilket verkligen ger utrymme till att förstå vilka musikaliska begåvningar dessa tre är. Att bemästra alltifrån trummor, piano, munspel och så den stora samlingen gitarrer dessutom.

Extra imponerad blir jag även av att Peter under denna turné lyckats bli så duktig på banjo och kusinen Matilda som bara övat på tvärflöjt i två veckor lyckades ändå genomföra ett solo under trions sköna tolkning av Justin Biebers låt Love Yourself.

 

Peter, Bruno & Matilda – Unplugged
Utmanare. Bruno Mitsogiannis har spelat trumpet en kort tid.

 

– Nu ska ni få höra varför det inte blev något trumpetsolo, förklarar Peter.

Peter, Bruno och Matilda vågar bjuda på sig själva och det inger en varm känsla av äkthet. Såsom när Bruno ger sig på några toner på trumpet som han som nybörjare ännu inte lyckats bemästra helt och fullt. Detta skapar en lättsam stämning i den fullsatta salongen och humor är något som de tre flitigt bär med sig under föreställningens gång.

Mellansnacken går hem hos publiken och mig likaså. Peter berättar gärna anekdoter och på ett kärleksfullt vis blir han retad för att vara äldst av de tre. Bruno anser sig vara ute med två pensionärer, men är den som får förklara för sina äldre kollegor hur man gnussar inom dansband och Bruno får därmed smeknamnet ”Gnusse”.

Att de tre är både roliga och oerhört musikaliska har de bevisat. Men bortsett från deras imponerande samspel på instrument så har Peter, Bruno och Matilda röster som får håren att resa sig.

Vi får njuta av ett flertal medley under denna tvåaktare, där de river i låtskatter från både förr och nu. Det känns strukturerat och professionellt. De vet precis hur de ska hantera musik utanför ramarna och samtidigt bevara den där känslan man vill åt. Där man ena stunden vill ställa sig upp och dansa av glädje, för att i nästa stund blunda och låta sig hänföras totalt av magisk stämsång.

 

Peter, Bruno & Matilda – Unplugged
Inpluggade. Bruno bakom trummorna, Peter på elgitarr och Matilda på elbas.

 

En personlig favorit i denna föreställning är när de presenterar publikens mest önskade låt på sociala medier, Ed Sheerans Perfect. Tillsammans med sköna trumslag har de lagt in den äldre låten Unchained melody, där övergångarna mellan dessa två favoritlåtar enligt mig är precis som ena låttiteln, perfect.

Vi möts av en blandning mellan väl förberett och ren improvisation. När det är dags för önskestunden ropar den engagerade publiken i mun på varandra. Varenda önskelåt som trion mottager tar de sig an som om det vore inövat, men det är det inte.

När publiken ombeds att sjunga med, är det ingen som spar på stämbanden och när man trodde att man fått allt denna föreställning så stegrar nivån ytterligare med ett rockmedley där de alla får sin stund att glänsa. Matilda river av Hit me with your best shot, Peter går loss på trummorna och Bruno ger sig ut i publiken för ett gitarrsolo. Hela salongen klappar i takt till We will rock you och de som inte sittdansar har istället ställt sig upp.

Det är stämningsfyllt, mysigt och familjärt. Det är allsång och delaktighet.

Jag blir inte alls förvånad över att Linköpings två konserter är slutsålda och inte heller att de tre kommande i Norrköping är detsamma. Peter, Bruno och Matilda uttrycker sin stolthet över den visade popularitet de har på hemmaplan, kusinerna Matilda Grün och Peter Johansson från S:t Anna, och Bruno Mitsogiannis från Valdemarsvik.

Jag tror snarare att Östergötland är snäppet stoltare över att ha berikats med denna trio.

© Text och foto: Josefina Dernsjö

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Peter, Bruno & Matilda – Unplugged

KONSERT & KONGRESS Linköping

17 februari 2018

Peter, Bruno & Matilda – Unplugged
Konsert
Prod: PNM music

Konsertturnén avslutas i De Geerhallen. Norrköping
10–11 mars 2018

LÄNKAR
PNM Music hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Peter, Bruno och Matilda på turné

  1. Pingback: Musik högst på läsarnas 10-i-topp 2018 – KULTURSIDAN.nu