• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Två världar möts på Arbetets museum


Två fotografer Mattias Åström och Patrik Lundström, visar både bilder från respektive intressesfärer
och bilder och texter de arbetat fram gemensamt och som anknyter till tankar kring funktionsnedsättning och diagnoser.

 

Kan ett funktionshinder vara en funktionsfördel?

 

Det är frågan i utställningen Funktionsfördelar – två världar möts som invigdes på Arbetets Museum på tisdagskvällen. Det är en fotoutställning om fotografering, möten och tankar kring hur en funktionsnedsättning kan bli en funktionsfördel i rätt miljö och med rätt bemötande.

Huvudpersonen är Patrik Lundström som – med ett par diagnoser om funktionshinder, bland annat damp och dyslexi – kom för cirka fyra år sedan till den dagliga verksamheten Mediaverkstan. Planeringen kring Patrik var ganska inrutad och efter ett tag lämnade han verksamheten. När Mattias Åström, som arbetar som handledare vid verksamheten, startade en fotokurs så kom Patrik med som elev.

Efter hand upptäckte de båda gemensamma intressen, värderingar och åsikter när det gällde bland annat fotografering, allas rättigheter och samhällets syn på funktionsnedsatta personer. Idén till Två världar möts föddes! När Arbetets Museum inför en annan utställning som startar inom kort engagerade Patrik så väcktes också tankarna på en utställning kring Patrik och Mattias gemensamma projekt.

Patrik Lundström och Mattias Åström har själva valt ut sina bilder till utställningen. Som fotografer har de olika inriktningar och ser olika på hur de efterbearbetar sina foton.

De bilder som man arbetat fram gemensamt anknyter till funktionsnedsättning och diagnoser. Dessa har man försökt ge en egen gestaltning. De har valt att inte använda dokumentära bilder som visar dem själva. I stället berättar man om det i texterna.

I utställningen visas också ett bildspel med cirka hundra bilder.

Utställningen invigdes av Christer Qvist som är områdeschef inom Vård- och Omsorgskontoret, Norrköpings Kommun. Vid vernissagen berättade Patrik och Mattias för en stor publik om hur projektet kommit till och hur man ser på både funktionsfördelar och fotografering.

Patrik Lundström medverkade även med musik – sång, gitarr och keyboard – vid vernissagen.

Text & foto: Sven Åke Molund

 

 • ARBETETS MUSEUM Norrköping

 • 10 januari – 9 april 2012
  Funktionsfördelar – två världar möts
  Fotoutställning
  Patrik Lundström och Mattias Åström

 

LÄNKAR
Patrik och Mattias hemsida
Arbetets museum hemsida

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Två världar möts på Arbetets museum

 1. Pingback: Mattias Åströms fotografiska värld - KULTURSIDAN.nu

 2. Pingback: Testa funktionen | KULTURSIDAN.nu