• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Mattias Åströms fotografiska värld

Naturen fascinerar – in i minsta detalj.

Makrofoto. Mattias Åström har en speciell känsla för naturen. Här kommer den helt nära. Andra motivvärldar är människor, konserter och arkitektur.

 

”Jättecredd till dem som trotsar konstiga normer”

 

– Det handlar om att fånga något som också andra kan se och tycka är vackert, säger Mattias Åström om fotograferandet.

Han är en av dem som stod bakom utställningen Funktionsfördelar – Två världar möts på Arbetets museum våren 2012, och nu är han ensam aktuell med fotoboken Min värld. Den innehåller över 150 bilder med tillhörande texter som förklarar och ger ytterligare inblick i vem mannen bakom kameran är.

Boken är tillägnad Mattias morföräldrar som sådde fröet till hans eget fotografiska intresse. De fotade båda med systemkamera och att titta på diabilder var ett söndagsnöje. Mormodern var även retuscherare, ett yrke som på hennes tid innebar att måla på gamla fotografier så att de såg hela ut igen. När Mattias tänker tillbaka kan han se sin mormor ligga på alla fyra och fotografera en liten blomma eller insekt.

Djur och natur, arkitektur, människor och konserter hör till kategorierna som finns med i Min värld. Här hittas djur från Kolmårdens djurpark, stadsmiljöer, studiobilder, nakenbilder, bröllopsbilder och en och annan kändis.

Företaget Må-Foto föddes egentligen ur en livskris. Mattias Åström behövde en förändring och tog steget som han inte alls verkar ångra idag, även fast det har funnits stunder av tvivel.

– Jag frågade mig själv: “Vad har jag gett mig in i?” i början när jag fick elaka kommentarer om en bild på min egen son, berättar han.

Det som verkar provocera näthatarna mest är bilder som visar hud. Mattias tycker att det är synd att nakenhet nästan alltid förknippas med erotik och pornografi. Kan inte kroppar bara få vara kroppar eller bara få vara vackra utan sexuell laddning någon gång?

– Jag har lärt mig vikten av att vara tydlig med det jag står för, säger han.

En princip som Mattias Åström har är att inte retuschera bilder på så sätt att de förändrar någons kroppsform, för vad säger det egentligen dagens unga? Han är tacksam för de “glada amatörer” som ställer upp på hans fotosessioner.

– De som vågar trotsa konstiga normer ska ha jättecredd, tycker Mattias.

Han menar att de elaka kommentarer som vissa människor skriver säger mer om dem än om honom och modellerna.

Mattias fru är en öppensinnad religionsvetare med intresse för olika sorters människor och kulturer. Trots viss inledande tvekan är hon idag trygg med förutsättningarna för Mattias nakenfotografi – för honom handlar det ju bara om att skapa konst.

– Förtroende är viktigt även mellan mig och modellerna, det måste kännas att vi har samma syfte med bilderna som tas, säger Mattias Åström.

Närheten till naturen syns i nästan alla hans foton. Somliga är färggranna och andra stämningsfullt svartvita, men gemensamt har de en viss stilrenhet som tycks vara typisk för Må-Foto. Mattias säger att han alltid har varit estet, och hans känsla för färg och form är påtaglig.

I dagsläget är Mattias Åström inte bara fotograf, utan arbetar även kommunalt med funktionshindrade. Bildstudion är en nystartad daglig verksamhet som han är engagerad i. Men han har också slagit ihop sig med två andra fotografer i en egen studio som han hoppas kunna jobba mer i fortsättningsvis.

Foto är tydligt det som han brinner mest för, och projektet Funktionsfördelar är inte slut än. Min värld har gett mersmak – tillsammans med Patrik Lundström planerar Mattias Åström att också ge ut en bok där deras två världar möts. Det är bara att hålla utkik.

Text och foto: Melinda Reyes Hiltunen

 

FOTOBOK

Min värld
En fotoresa med bilder och texter
av Mattias Åström

 

LÄNKAR
Må-Foto hemsida
Må-Foto Facebooksida
Funktionsfördelar hemsida
Bildstudion hemsida
Två världar möts på Arbetets museum reportage Kultursidan.nu 11/1 2012

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.