• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Det händer i och runtom Kvarteret Hallarna (reportage)

Se fantasins fönster genom stadens plank. Simon Zetterman.
Det händer mycket nytt i och omkring Kvarteret Hallarna. Simon Zetterman (bilden) och Johannes Hellman berättar en bildsaga som sträcker sig utmed tre gator runt kvarteret.

 

Johannes och Simon berättar en saga i bild

 

Pulsen har ökat i Norrköpings kulturliv. Vi har fått fler konstgallerier, mer musikevenemang och fler festivaler. Mycket av det nya har en lokal prägel och ett nav, bland flera, i allt som sker är kvarteret Hallarna.

Kvarteret Hallarna? Kvarteret är förstås gammalt men den stora skylten sitter uppe vid infarten till gården sedan början av mars. I kvarteret huserar verksamheterna Dynamo, Östgötateatern, Teater Bråddgatan 34, Grammofon och Norrköpings Kulturhus och lite till. Teater, musik, dans, poesi och konst är vanliga sysselsättningar, var för sig eller mixat.

– Föreningen Kulturkammaren har uppdraget av kommunen att verka för kvarterets utveckling. När vi har snyggat upp den yttre miljön finns också planer på mer offentliga arrangemang på torget. Samarbetsprojekt är alltid välkomna, skriver verksamhetsledaren Pelle Filipsson i en mejlkonversation som pågår sporadiskt mellan oss under mars och april och avslutas när vi ses som hastigast ute på Kulturkammarens gård.

– Det är mycket just nu, säger Pelle Filipsson.

Jag håller med honom, Norrköpings kulturjournalister håller ojämna steg med att bevaka det sjudande kulturlivet som pågår här och överallt. Kvartersteaterns festival har inletts på Teater Bråddgatan 34. Ung scen öst har haft nypremiär på Kaspar Hauser i samma del av huset, men på en annan scen. Den främsta anledningen till att jag är på platsen just denna dag är Marieborgs folkhögskolas egen kommande teaterfestival.

Några dagar tidigare har jag suttit i Bistron och väntat på att bli insläppt till en teaterföreställning när hela sällskapet fått förflyttningsorder in i en repetitionslokal, det ska bli ett musikuppträdande. Och denna helg pågår ytterligare festivaler där Hallarna är gravt inblandade: FiN-festivalen med folkmusik och Dansfestivalen som avslutas med en stor dansföreställning, ni kan ana var. Man kan undra hur allt ska rymmas utan krockar.

Kulturkammaren, som är den gemensamma organisation som förvaltar Dynamo och Teater Bråddgatan 34, har fått kommunens uppdrag att bredda verksamheten, både åldersmässigt och innehållsmässigt. Under det gångna året har det dansats en hel del, främst i Dynamo, den stora konsertlokalen. Det är där de uppmärksammade PRO-danserna kommer in.

– Vi ska erbjuda ett fritt kulturutbud som är bland de främsta i landet och få kreatörerna i kvarteret att blomstra, säger Frida Nyström, teaterledare och nyvald ordförande för Kulturkammaren i ett pressmeddelande.

– Vi kommer öka vårt fokus mot dans, utställningar, designmarknader och mycket annat, tillägger Adam Tillberg, Kulturkammarens vice ordförande i samma pressmeddelande.

Där vi står ute på gården pekar Pelle Filipsson mot en grupp röda stolar omringade av magra träd i röda tunnor. Här ska bli trivsam uteplats som redan tränger undan en del parkeringsplatser. Dynamoingångens lastkaj har fått penséer och lika knallröda räcken. Konstverk pryder Kulturkammarens fasad och till hösten ska det komma en skulptur till gården.

Också på utsidan av kvarteret märks förändringarnas vindar. Fritidskonstnärerna Johannes Hallman och Simon Zetterman lägger all ledig tid på en löst knuten bildberättelse som sträcker sig runt kvarteret, ruta för ruta.

– Vi har en röd tråd, om en flickas hår som går igenom alltihop, berättar Johannes Hallman.

Färgen bekostas av kommunen, via kvarteret Hallarnas budget. Arbetet står de för själva. En månad räknar de med att arbetet ska ta och resultatet ska bli fyllt med detaljer. Grunden är lagd med vit färg, stilen och själva målningstekniken är ny för dem.

– Vi har använt sprej på ett nytt sätt och målar med sprejfärg med pensel, förklarar Johannes Hallman.

De har bara börjat, man anar en ljusblå vårhimmel i skilda miljöer. Simon Zetterman målar ett träplank i en äldre stadsmiljö. Johannes Hallmans pensel nyanserar silvergrå trädstammar som leder djupt in i en skog. De har inte fått ett löv ännu, precis som i verkligheten.

– Det är som att meditera, säger Simon Zetterman om målandet, han bygger sitt plank med svarta konturer och kviststreck med stort tålamod.

Många stannar till och följer målningsarbetet, en bonus tycker killarna som inte är vana vid uppmärksamhet när de målat grafitti i kolhamnen på Saltängen.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

LÄNKAR
Dynamo och Teater Bråddgatan 34 hemsida
Kulturhuset hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.