• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stilar i stan – Stadsmuseet visar Norrköpingsmode (reportage)


Anette Kindahl och Karin Dahlström presenterade utställningen för pressen.
I bakgrunden filmduken där bildspelet visas.

 

Oscar Fredriks bro som catwalk

 

Stilar i stan – Norrköpingsbornas mode  heter Norrköpings Stadsmuseums sommarutställning som har vernissage nu på söndag. En efterlysning har lett till att många svartvita foton grävts fram, bilder på Norrköpingsbor som promenerade på Oscar Fredriks bro. Med brobilderna som utgångspunkt tittar man närmare på Norrköpingsbornas klädval under 1930-, 1940- och 1950-tal. Brofotografen Berglin verkade mellan 1936 fram till 1956 och sedan var Erik Gåverud brofotograf under några år. Åren som gått har förvandlat deras foton till tidsdokument, främst av modet, fast det knappast var avsikten med bilderna.

När man ser bildspelet med 70 gamla bilder, blandade med 17 nytagna, förvånas man över att folk var så välklädda trots att Norrköping var en lågavlönad industristad. En teori som framförs är att det var gott om fabriker som tillverkade tyger och det var billigt att låta sy upp kläder. Norrköpingsborna blev kända som välklädda. Man det kan kanske vara så att det enbart var de ”välklädda” som hade råd att låta sig fotograferas?

87 bilder i ett bildspel snurrar på i ganska snabb takt och på fem minuter så har man fått en bra bild över vardagsmodet och människorna som bar det, både förr och nu. Men därmed är utställningen inte slut. Stadsmuseet ställer ut kläder från samma tid hämtade ur egna magasin kompletterat med kläder från Gamla Linköping. Utställningen är intressant för alla som är det minsta intresserade av mode och utvecklingen över tid.

En verksamhet som betytt mycket för Norrköping när det gäller mode var Sterns, stadens ledande konfektionsbutik. Karin Dahlström har samlat in material om Sterns i en egen hörna av lokalen. Den delen plockar fram många nostalgiska tankar när man bland annat ser den gamla ”Sternshörnan” där bland andra Nordea nu håller till.

Utställningen som producerats av Anette Kindahl och Karin Dahlström, och som är en del av modeåret i Östergötland ”Mode & Minne”, kommer att visas över hela sommaren fram till den 30 september. Även Östergötlands museum i Linköping har genomfört en rad utställningar kring mode.

Text och foto: Sven Åke Molund

 

  • STADSMUSEET Norrköping

  • 29 april – 30 september 2012
    Stilar i stan – Norrköpingsbornas mode

 

LÄNKAR
Norrköpings stadsmuseum hemsida
Östergötlands museum hemsida

 

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Stilar i stan – Stadsmuseet visar Norrköpingsmode (reportage)

  1. Pingback: KULTUREN TAR INTE SEMESTER – här är LÄNKARNA | KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Mods i stan | KULTURSIDAN.nu