• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Mohammed Sami och eleverna smyckade Råsslaskolan (reportage)


Tro på er själva och fortsätt måla. Konstnären Mohammed Sami höll tal till Råsslaskolans elever
vid invigningen av 43 nya konstverk, varav ett var hans egen stora väggmålning Fading.

 

Mötet med en seriös konstnär inspirerade till nya konstverk

 

När Råsslaskolans sjuor återvänder till skolan som åttondeklassare efter sommarlovet möter de sina egna konstverk tillsammans med konstnären Mohammed Samis flyende gazeller. Något av det sista som hände på vårterminen var invigningen efter vårens Skapande skolaprojekt.

Skapande skola är en projektform som verkar för att knyta skolan närmare utövare inom olika konstnärliga verksamhetsområden, stöttat av statliga Kulturrådet. Råsslaskolan i Kolmården har varit aktiv med olika Skapande skolaprojekt under alla de fyra år som projektformen funnits och skolan har utvecklat sitt eget ”kulturråd” där elevrepresentanter deltar tillsammans med lärare. Så när kommunen hösten 2011 bjöd in till presentation av en rad kulturutövare – konstnärer, illustratörer, fria teatergrupper – var medlemmar från Råsslaskolans kulturråd på plats.

Både lärare och elever fastnade för konstnären Mohammed Samis förslag till projektarbete och därför inbjöds han att utsmycka skolan tillsammans med eleverna i årskurs 7. Konstnären Mohammed Sami är utbildad vid Konsthögskolan i Bagdad i Irak och kom till Sverige för några år sedan. Hans stilistiska uttryck snuddar både vid grottmålningar och graffiti. Motiven är oftast djur i rörelse, något man kunde se på en stor utställning på Galleri Dag Andersson i Norrköping i våras. Verken är vackra men rymmer, för den som väljer att se det, ett stort mått av melankoli. Konstnären bearbetar sin sorg över krig och död.

Skolan har en planering för att varje årskurs ska ha möjlighet att få ta del av ett brett kulturutbud. I årskurs 7 ligger alltid tonvikten på konstnärlig utsmyckning. Sami tackade glädjande nog ja, och har under några veckor målat en häftig målning med flyende gazeller som han kallar Fading. Eleverna har kunnat följa processen från början och har varit mycket intresserade av hans arbete som utförts på plats under skoldagar och helger.

Under den sista fasen av projektet har Sami tillsammans med eleverna målat abstrakta akrylmålningar med utgångspunkt ifrån hans eget verk, och nu pryder även deras dekorativa målningar väggarna i korridoren.

Eleverna var engagerade och nådde fina konstnärliga resultat enligt Sami själv. Även bildläraren på skolan var nöjd och kunde konstatera att det betyder mycket för eleverna att få möta en seriös konstnär utifrån, som kan inspirera och motivera till att ”tänka nytt”.

På tisdagseftermiddagen under vårterminens sista vecka var det sedan dags för vernissage. 42 fina målningar presenterades tillsammans med Samis eget verk. Rektor klippte band och det bjöds på salta pinnar och cider som sig bör.

Sami berättade om sin målning, som har en klart ungdomlig prägel och går väl hem hos de unga vernissagebesökarna. Han säger själv att det är en ära att ha fått ett uppdrag där många elever i förhoppningsvis flera generationer ska kunna ta del av hans  nya verk, och han hoppas ha sått ett frö till fortsatt skapande hos sjuorna.

– Tro på er själva och fortsätt måla, var hans budskap till de unga konstnärerna på Råsslaskolan.

Text och foto: Charlotte Wikström Ulin / Råsslaskolan

 

LÄNKAR
Råsslaskolan hemsida
Mohammed Sami hemsida
Samis svindlande vackra sorg recension Kultursidan.nu 2/3 2012
Artister på speeddating för Skapande skola reportage Kultursidan.nu 1/12 2011

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.