• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Polisen konfiskerade Carl Larsson-tavlan (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/8204864807/[/flickr]

Konfiskerade äpplen. Carl Larssons målning från 1904 är föremål för ännu en polisutredning.

”Verkligen inskrivet i konsthistorien”

 

Historien om Carl Larssons akvarellmålning Karin skalar äpplen har tagit nya vändningar. Polisen i Stockholm fick i måndags in en anmälan från en privatperson om häleri, riktad mot auktionsföretaget Bukowskis, som annonserat tavlan inför höstens klassiska auktion.

Resultatet blev att polisen konfiskerade verket och nu har inlett en förundersökning. Bland annat har Norrköpings konstmuseum har fått bistå polisen med dokument om verket.

– Vi vet inte vem det är som gjort anmälan, säger intendent Carin Fahlén vid Norrköpings konstmuseum. Hade det varit någon från familjen Larsson så hade de nog meddelat oss.

– Jag och min familj har beslutat oss för att behålla konstverket och inte utsätta Bukowskis eller oss själva för ytterligare tramsigheter, skrev säljaren i det pressmeddelande som Bukowskis sände till riksmedia i tisdags. I meddelandet förklarade Bukowskis – utan att nämna polisanmälan, att man dragit tillbaka Karin skalar äpplen från försäljning.

Carin Fahlén är fortfarande upprörd över Bukowskis presentation av tavlan inför auktionen, som nu alltså inte kan bli av.

– I ett helt år har de vetat om att den kommer från oss men när de presenterade den i sin katalog nämnde de inte att den till hört Norrköpings konstmuseum sedan 1920. Det lade de till först efter att vi hört av oss till dem. Och de ska stå för kvalitet!

Tack vare polisanmälan har polisen i Norrköping kunnat lägga resurser på att leta efter – och har hittat – den polisanmälan som Konstmuseet gjorde 1991. Det är en lättnad för personalen på museet, även om anmälan gjordes flera år innan polisen byggde ett digitalt sökbart register.

– Vi fick stå där med dumstruten när vi visste att vi hade polisanmält men inte kunde bevisa det, menar Carin Fahlén.

Konstmuseet har fått se sitt gamla verk, men bara på foto. Originalinramningen var borta, vilket inte är att undra på när en sådan med stämplar och noteringar berättar om konstverkets historia.

– Det syns tydligt att det är en ny inramning. Den har fått en modern passepartout med färgad kant. Det var fint att få se den på bild i alla fall.

Förra årets polisutredning visade att den nye ägaren hade juridiken på sin sida. Skulle konstverket komma ut till försäljning än en gång i framtiden kanske priset stiger. Nu när Carl Larssons akvarell har en så pikant historia.

Karin skalar äpplen har verkligen skrivit in sig i svensk konsthistoria, anser Carin Fahlén.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Akvarell: Carl Larsson (1904)

 

LÄNKAR
Norrköpings konstmuseum hemsida
Nu säljs Karin skalar äpplen på Bukowskis reportage Kultursidan.nu 21/11 2012

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Polisen konfiskerade Carl Larsson-tavlan (reportage)

  1. Pingback: Nu säljs Karin skalar äpplen på Bukowskis (reportage) | KULTURSIDAN.nu