• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Erik Rosales mötte deltagarna i Konst-PIMPA (reportage)

Tro på din egen "dåliga" idé

The Keff Way. Våga det ”dåliga”, det annorlunda, uppmanade Erik Rosales med sig själv och Sirqus Alfon som exempel.

 

”Att göra fel är det rätta”

 

– Är ni med?! ropar Erik Rosales i sin mikrofon.
– Jaaaa, svarar publiken inne på Matteusgården.

Men det räcker inte. Rosales vill ha ännu gällare gensvar, svar som hörs i hela Norrköping. Därför ropar han själv ännu högre:
– ÄÄÄR NIII MEEEED??!!

Det är ingen stor publik som har samlats. Men det är en engagerad publik som består både av unga tonåringar och medelålders vuxna. Alla verkar de beröras av Rosales tal; och det förvånar mig inte – för han är en karismatisk talare som ser till att verkligen nå ut med det han vill säga.

Konst-PIMPA är ett utvecklingsprojekt som ägs av Norrköpings kommun Kultur & Fritid samt Somaliska Ungdomsföreningen. Det är det här projektet som ligger bakom Rosales återbesök i staden.

Han är uppvuxen i Norrköping men flyttade efter gymnasieutbildningen vid Rudolf Steinerskolan in i en cirkusvagn. Inne i den brukade han ibland stå på huvudet. Redan i nionde klass började han åka upp till Stockholm för att jonglera.

I dag är han 31 år gammal och har gjort minst 60 föreställningar runt om i världen tillsammans med Sirqus Alfon. De har också medverkat som mellanakt i både Melodifestivalen och på P3 Guld-galan.

– Det första man behöver för att lyckas är en idé, säger han. Det andra är en scen – och har man inte en scen så får man själv bygga en.

Sirqus Alfon började på gatan. De stod alldeles blickstilla med hög musik omkring sig och fick genom det uppmärksamhet. Det här växlade de sedan med att skapa en relation till publiken genom interaktion. Att ropa ”Är ni med?” leder till att fler och fler faktiskt blir med. De inser att här händer det något spännande, menar Rosales.

Har man väl fått uppmärksamheten så gäller det bara att hålla kvar den också, och att inte fastna i ett för enformigt framträdande. Rosales ger deltagare i TV-program som Idol och X-Factor som exempel på dagsländor – alltså stjärnor som bara lyser en kort stund eftersom det finns så många av samma sort. Han framhåller för publiken att det är de unika idéerna som är de mest hållbara. De är också lättare att bli bäst inom – och alla vill ju vara bäst på något. Det är vad The Keff Way, som han kallar dagens show, handlar om. Att våga gå sin egen väg.

– Det finns bara problem om ni söker efter problemen, säger Erik Rosales. Misslyckade är där man börjar och till slut blir det succé.

Just det här att göra fel är något som han tycker väldigt viktigt. Det är bättre att göra först än att tänka först, för tänka kan man göra sedan – efter att man har gjort misstagen som det går att lära av. Därför är det rätta att göra fel, enligt Erik Rosales.

Men man måste också älska det man gör och leka; gå utanför ramarna för det som man tror är rätt. För det är då man hittar det säregna – dem som man själv kan bli bäst på men som ingen annan tidigare ens har tänkt tanken på att man kan göra.

Erik Rosales blandar ofta in teknik i sina live performance-shower. Som exempel visar han en video där han tillsammans med en annan man använder sig av sju iPads att göra konster med. Det ser ut som om de lyckas hälla dricka från en av surfplattorna i ett glas. Hur går det till? Det verkar väldigt hemligt när han får frågor om det.

Dansen är han inte lika hemlighetsfull med. Den blir väldigt uppskattad av publiken och en ung kille får chansen att dansa tillsammans med Rosales uppe på scenen.

Till sist blir det fika med Konst-PIMPA-deltagarna. Alla presenterar sig själva. Två killar heter Ali, kommer ifrån Syrien och har bara bott i Sverige 2–3 år. De pratar förvånansvärt bra svenska och tycker om att rita, som projektet har gett dem möjlighet till. En 16-årig tjej heter Shadad och tycker om att fotografera. Tillsammans med en kompis driver hon facebooksidan Shadad & Aya photography där de laddar upp sina verk. En annan tjej med stark personlighet är 13 år, hon vill bli barnläkare när hon blir stor. Och ännu en annan flicka vill bli basketproffs.

Erik Rosales berättar för dem att han startade sin karriär på noll öre. Han skrev ingen projektplan – han trodde bara på sig själv och sina ”dåliga” idéer. Vid det här laget ha jag förstått att med ”dåliga” menar han egentligen bara annorlunda. Och det annorlunda är det som är intressant.

– Ni måste tro på er själva för annars blir det ingen förändring, säger Erik Rosales. Ni kan göra vad ni vill!

Och jag tror att åtminstone i den stunden så känner alla att de är med.

Text och foto: Melinda Reyes Hiltunen

 

  • MATTEUSGÅRDEN Norrköping

  • 28 november 2012
    The Keff Way
    Erik Rosales
    Arr: Konst-PIMPA

 

LÄNKAR
Här startar Konst-PIMPA-projektet i Marielund reportage Kultursidan.nu 14/8 2012

FLER BILDER FRÅN KVÄLLEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632130295882″]

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.