• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Konst-pimpa visar Kristoffer Zetterstrand

Konst-pimpa väljer och visar konst.
Väljer och visar. Konst-pimpas ungdomar presenterar verk av konstnären Kristoffer Zetterstrand under höstlovet. Vernissage på lördag.

 

Konsthistorien möter dataspelsgrafik

 

Kaxigt! Ungdomarna i Konst-pimpaprojektet besökte en kända konstnär och valde själva ut de bästa verken till En fett bra utställning. Kristoffer Zetterstrands verk ska vara på plats på Stockholmsvägen 21 hela höstlovet. Men ungdomarna i Konst-pimpa kommer att sätta sin prägel på Marielund under lång tid framöver.

– Vi träffade Kristoffer i hans ateljé. Har berättade om hur han jobbar med sina bilder. Vi valde jättefina bilder, som är kul, små och stora som alla ska gilla, säger Shahad Alkhalisi, snart fyllda 18 och som varit med i Konst-pimpaprojektet sedan det startade för ett drygt år sedan.

– Jag tycker om djupet. Damir Muhovic är med sedan han fyllde 13 år för snart sex månader sedan.

 

Kristoffer Zetterstrand för in de lite äldre tv-spelens pixlade uttryck i en estetik som hämtats från klassisk konst.
Kristoffer Zetterstrand för in de lite äldre tv-spelens pixlade uttryck i en estetik som hämtats från klassisk konst.

 

Det djup Damir talar om präglar konstnären Kristoffer Zetterstrands målningar som nu hänger i den lånade lokalen. Hade det inte varit för de vita ramarna bakom konstverken – idén kläcktes av en av ungdomarna – så hade målningarna sjunkit in de omgivande väggarnas kraftfulla och varma graffiti.

Nu är det lätt att ta till sig verken som sammanför konsthistoriska motiv och tekniker med lågupplöst datorspelsgrafik med tredimensionella effekter. Pixlade eldslågor och en svart tunnelmynning på slät grön mark möter landskapsmålningar från andra konstnärers världar i ett verk.

I ett annat, det allra största som täcker hela fonden, målar konstnären in sig själv i en scenografiskt surrealistisk miljö. Det är som att han kaxigt gör sig till en del av konsthistorien.

Och kaxig kan man väl vara när man vunnit en stor publik, till att börja med alla med nostalgisk relation till Counterstrike-spelet. Mest uppmärksammad på senare tid har Kristoffer Zetterstrand blivit för en drygt 80 meter lång mosaik som han gjort för Karolinska universitetssjukhuset.

 

Konst-pimpa leds av Eva Lundgren Stenbom och Said Hassan.
Konst-pimpa leds av Eva Lundgren Stenbom och Said Hassan.

 

Konst-pimpa gör också mosaik. De har designat motiv som ska smycka trapphusen allteftersom Hyresbostäder renoverar sina fastigheter i Marielund. För det är stadsdelen Marielund som är hemma för ungdomarna i projektet.

– Vi vill att det ska bli bra och snyggt för alla som växer upp här, kommenterar Damir Muhovic.

De gör så mycket mer än mosaik. Varje vecka händer det något nytt, ungdomarna går på utställningar, träffar konstnärer, snackar bilder, gör ansiktsmålningar på de yngre barnen och uppvaktar 100-årsfirande Konstmuseet med en egen tavla. Allt detta i ett projekt där värdegrunderna för demokrati och allas lika värde slinker med av bara farten.

– Bäst av allt är att vi lärt känna alla och blivit vänner, tycker Shahad Alkhalisi.

Eva Lundgren Stenbom är initiativtagare till Konst-pimpaprojektet som genomförs tillsammans med Somaliska ungdomsföreningen. Projektet stöds ekonomiskt främst av Norrköpings kommun, Hyresbostäder och Allmänna arvsfonden. Dessutom deltar Konstmuseet och gallerier i projektet.

 

Kosar Muxudin ska både prata och dansa vid vernissagen.
Kosar Muxudin ska både prata och dansa vid vernissagen.

 

Just den här dagen, onsdagen i veckan före höstlovet, är det dags att träna inför vernissagen, som också ingår i 100-årsjubileets Performancehelg. Ungdomarna ställer upp sig med lappar i händerna som ger minnesstöd inför deras korta tal. På lördag blir det inte bara vernissage. Det blir uppvisning för föräldrar, syskon och kompisar, med dans, sång och fotbollstrix.

Men är det inte ovanligt många killar som är med i Konst-Pimpa? Bara två tjejer är på plats mot sex killar.

– Tjejerna spelar fotboll just nu, förklarar ungdomsedaren Said Hassan. Annars är det femton, mest tjejer.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

STOCKHOLMSVÄGEN 21 Norrköping

26 oktober – 3 november 2013
En fett bra utställning
Kristoffer Zetterstrand

Arr: Konst-pimpa

LÄNKAR
Kristoffer Zetterstrand hemsida
Konst-pimpa Facebook
Kan man njuta av en performancehelg? reportage Kultursidan.nu 24/10 2013
Erik Rosales mötte deltagarna i Konst-PIMPA reportage Kultursidan.nu 28/6 2013
Erik Rosales mötte deltagarna i Konst-PIMPA reportage Kultursidan.nu 29/11 2012
Här startar Konst-PIMPA-projektet i Marielund reportage Kultursidan.nu 14/8 2012

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Konst-pimpa visar Kristoffer Zetterstrand

  1. Pingback: Kul på höstlovet 2013 - KULTURSIDAN.nu