• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Konstnär vill ge unga mod och attityd

Attityd. Dansaren Vanessa Hansson har intagit ett av Norrköpings många rum, här vid Campus.

Moves for Norrköping. Dansaren Vanessa Hansson tar plats med attityd. Bakom kameran stod David Torell. Konstnären Unni Gjertsen regisserade.

 

Svartvita tecken i staden

 

Det är kraft i dansaren Vanessa Hansson. Hon står som ett tydligt svart tecken i stadens vita och grå. Pekar, bär, lyfter, förskjuter – väggar, ytor, byggnader, broar. Bilderna ligger på podier, alltså kan man se dem från andra håll än det vanliga. Vilket väcker nya fantasier.

Norska Unni Gjertsén är en av de många konstnärer som bjudits in att medverka i Norrköpings konstmuseums 100-årsjubileum. Utställningsprojektet Acting in the city startar redan under sommaren och fylls på fram till den stora invigningen den 28 sepember. I detta ingår alltså Unni Gjertséns Moves for Norrköping, en fotoserie i screentryck. Den valda teknikens tydliga rastrering ger en särskild karaktär till bilderna.

Unni Gjertséns konstnärskap handlar ofta om samarbete. Den här gången har hon samarbetat med fotografen David Torell och dansaren Vanessa Hansson från Norrköping. Platserna är utvalda i samråd i David Torell, fotograf med starkt intresse för stadens rum.

– För mig handlar det om att ta plats och visa sig mäktig, att inta rummet med attityd, sade Unni Gjertsén vid presentationen av verket som ägde rum i Rådhusets trapphall för en vecka sedan.

På ett specialtillverkat podium i trapphallen ligger en bild under en tung glasskiva. Under den översta bilden ligger ytterligare 100 bilder.

För tanken är att konsten ska nå ut till folket. Unni Gjertsén nöjer sig inte med att ha instruerat Vanessa Hansson om att ta plats i staden. Konstverket har en vidare aspekt i samarbetet med Konst-Pimpa-projektets ungdomar som bjudits in till en workshop inför höstens guidningar. De ska presentera verket och ge bort trycken, kanske som vinster i en utlottning bland sin publik.

I workshopens upplägg märks en tydlig stärkande tanke, som ska räcka längre än att vara guider i höst.

– De ska spela roller. De får improvisera: vara en konstvetare som föreläser, säga till sina föräldrar att de vill gå på en kurs, sälja in en idé om scenografi, avslutar Unni Gjertsén.

Utställningen finns från och med idag fredag på flera olika platser. Ett podium i Norrköpings rådhus. Fem podier står i Stadsbiblioteket. Man kan också möta de svartvita screentrycket med attityd på Konstmuseet och i Konst-Pimpas egen lokal i Marielund.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Robert Betts

 

ACTING IN THE CITY Norrköping

28 juni – senhösten 2013
Moves for Norrköping
av konstnären Unni Gjertsen

Medarbetare: Vanessa Hansson, dansare och David Torell, fotograf

PLATSER
Trapphallen i Norrköpings rådhus – 1 podium

Entrén i Norrköpings stadsbibliotek – 5 podier
Norrköpings konstmuseum – inramade fotografier/screentryck
Konst-Pimpas lokal i Marielund – inramade fotografier/screentryck

LÄNKAR
Unni Gjertsén hemsida
Konstmuseet hemsida
Stadsbiblioteket hemsida
Här startar Konst-PIMPA-projektet i Marielund reportage Kultursidan.nu 14/8 2012

FLER BILDER FRÅN PRESSVISNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634373352668″]

Tagged , . Bookmark the permalink.