• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Konstöns gömslen på Stadsbiblioteket

Hemlighetsfullt gömsle.

Gömsle. Något att gömma sig i eller att gömma något i.

 

Delaktighet skapar den goda framtiden

 

Gömslen kan man gömma sig i och gömma saker i, som i Pippi Långstrums sockerdricksträd eller Anne Franks hemliga rum. I fredags tog tre skulpturer plats utanför entrén till Norrköpings stadsbibliotek. En svart som står upp och har en springa man kan kika in i. En röd som ligger på marken. Ovanför själva ingången till biblioteket sitter en blå fastkilad.

Formspråket är gemensamt, byggda av träribbor av samma längd och täckande ytor. De är gömslen, med hemliga öppningar, och det är 12-åringar från Mosstorpsskolan som skapat dem tillsammans med konstnärsduon Local A.

Projektet heter Konstön och ingår i Konstmuseets och Stadsbibliotekets gemensamma 100-årsfirande, i konstprojektet Acting in the city, som så smått börjat poppa upp här och var i staden. Hittills har vi fått vackra vita osittbara bänkar och en fotoserie. Nu alltså färgstarka gömslen.

 

Stadsbilden har fått tre nya tillskott vid biblioteket.
Stadsbilden har fått tre färgstarka tillägg tack vare Konstön.

 

Konstön ingår också i utställningsserien Workshop as research som Local A. tidigare genomfört i Malmö och i Uppsala. För de två konstnärerna Jenny Berntsson och Felice Hapetzeder är mötet i samarbetet det centrala.

– Vi har utgått från Flugornas herre, som motläsning för oss själva, säger Jenny Berntsson när hon förklarar bakgrunden till arbetet.

I den kända romanen av brittiske författaren William Golding blir barn strandsatta på en öde ö. Ur vilsenhetens kaos uppstår en terror där de äldre och starkare barnen tar makten och härskar över de yngre.

– Där utmynnar det i kaos, våld och anarki. Men vi ville utvinna barnens energi till kreativt skapande, fortsätter Felice Hapetzeder som i Local A. tog fasta på det gömsle man behöver bygga när man hamnar på en öde ö.

Konstnärsduon såg ett starkt värde i just 100-årsjubiléet, där institutionernas ledningar talat för att inte bara blicka bakåt i historien utan även framåt. Det är de som är unga i dag som lever i den värld som byggs idag. Local A. vill ge de unga redskap att delta i detta bygge – på riktigt.

Workshopen är en form som inte bara gett Norrköpingsborna de fina verken med spännande former utan även gett eleverna möjlighet att gå in i ett praktiskt samarbete, där de upplevt både lustfyllt skapande och fått lära sig att kompromissa.
Local A. består av konstnärerna Felice Haptzeder och Jenny Bernsson.
Samarbetare. Local A. består av konstnärerna Felice Haptezeder och Jenny Berntsson.

 

Sex ungdomar i 20-årsåldern har också deltagit i Konstön, men de har rest till Riga. Fyra intensiva studiedagar på historiska museer, förintelsemonument och konstmuseer avslutades med intervjuer.

– Under de senaste hundra åren har Lettland upplevt två ockupationer, den nazistiska och den sovjetiska, påminner Felice Hapetzeder.

Man hör de äldre ungdomarnas röster i en video som främst visar de yngre barnens lek med form och färg. Videon visas på en träskiva som fästs på det röda gömsle. En ung kvinnas reflektioner gör intryck: ”Jag låg vaken i natt och tänkte på historien. Jag tänkte på den nationella identiteten, att den kan vara positiv men att den också stänger ute många.”

När de som är unga inkluderas i skapandet av sin egen framtid ökar möjligheterna för fler Sockerdricksträd och minskar behoven av Anne Frank-gömslen. Jag tror att det är det Local A. vill att vi ska förstå.

Konstön kommer senare i sommar att inviga en andra del, två gömslen ska placeras på Ön i Skärblacka. Men då går femmorna från Mosstorpsskolan i sjätte klass.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

ACTING IN THE CITY Norrköping

Sommaren – hösten 2013
Konstön
av Local A. – Jenny Berntsson och Felice Hapetzeder

tillsammans med åk 5, Mosstorpskolan (gömslen)
samt 20-åringarna Anna, Love, Moa, Moa, Henrik och Josefin (Riga)

PLATSER
Stadsbiblioteket (från 19 juli)
Ön, Skärblacka (från 31 augusti)

 

LÄNKAR
Local A. hemsida
Mosstorpskolan hemsida
Konstmuseet hemsida
Stadsbiblioteket hemsida
Konstnär vill ge unga mod och attityd reportage Kultursidan.nu 28/6 2013
Då-nu-sen då? när Norrköpings kulturscener firar 100 år reportage Kultursidan.nu 18/5 2013

 

FLER BILDER FRÅN KONSTÖN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634711894643″]

Tagged . Bookmark the permalink.