• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stor Sommarutställning i Vinterpalatset

Sommarutställning i Vinterpalatset
Åsa L Winterqvists stora målning Det pirrar i magen. I fönstret hänger Henning Knapes smide.

 

”Vi gör så olika saker”

 

Ljuset flödar in genom Vinterpalatsets höga fönster. När jag kommer till huset som till vardags är Brårums gamla skola, numera filmaren Boel Zettermans hem och ateljé, pågår hängningen så smått. Tidigt söndag eftermiddag öppnar Sommarutställningen med konsert, yoga och tjugo konstnärer men än är det fredag och tid för samtal.

Lovisa Lesse mäter på väggen mellan två fönster i den gamla skolsalen. Strax ovanför den ljust gråmålade träpanelen som når upp i brösthöjd ska snart hennes tre små tavlor i landsbygdsmiljö hänga. Men stopp! Det är inte vilka små illustrationer som helst. Det är små tittskåp med miljö och figurer placerade i olika djup, precis som i en modellteater. Och det är just vad det är, eller rättare sagt det är där hon hämtat inspirationen när hon gjorde scenografi till Teater Buffa för några år sedan.

– Ett annorlunda jobb och så effektfullt, minns Lovisa Lesse som här ha överfört vyerna från grannar och gården hemma i Söderköpingstrakten.

 

Lovisa Lessne har grannarna i sin hand

Lovisa Lesses grannar som i ett tittskåp

 

Konstföreningen Hållplats arrangerar utställningen. Merparten av utställarna är bosatta i Valdemarsviks kommun, några kommer lite längre bort ifrån. Som dramatikern Anna Nygren som också virkar dockor, Sahar Burhan som målar och satirtecknaren Saad Hajo, alla från från Norrköping.

– Att det är så många yrkesverksamma konstnärer i trakten är fantastiskt, säger Lovisa Lesse som ser fram mot vernissagen. Det är kul att få lära känna varandra, vi gör så olika saker.

Åsa L Winterqvists stora rosa och grå målning Det pirrar i magen hänger, som om den aldrig gjort annat, till vänster om ännu ett av de fönster som kopplar ihop Vinterpalatset med sommarlandskapet utanför.

– Den ingår i serien Inre rum, säger Åsa L Winterqvist, som tidigare bodde i Kolmården men nu flyttat till Stora Finnebo utanför Gusum.

Från Gusum kommer även konstnärsparet Milada och Milan Vobruba men denna fredag har deras verk ännu inte kommit på plats.

Men här finns Henning Knapes smide och Maija Suomalainens rakubrända keramik, en skål har strängats med tråd. Det ska komma stickade jättefiltar och broderi. Ännu mer måleri och så videokonst.

Under vernissagen blir det musik. Förra året köpte franske klarinettisten Samuel Berthod hus i bygden. Nu blir det konsert, klezmer på klarinett.

– Det är så generöst av Boel att öppna sitt hus för oss, avslutar Lovisa Lesse.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och konstnärerna

 

VINTERPALATSET Brårums f.d. skola, Valdemarsvik

21 juli – 4 augusti 2013
Sommarutställning

Vernissage 21 juli kl 13
Klezmerkonsert med Samuel Berthod
Yoga med Jörgen

27 juli kl 14
Clownföreställning med Papa Dave

 

MEDVERKANDE
Jan Berge stickade jättefiltar
Jörgen Bergström installation mm
Sahar Burhan Måleri
Stellan Ekegren Måleri


Kerstin Eneström Broderi

Bie Erenurm Videokonst
Veronica Granberg Måleri/teckningar
Maria Gullqvist Måleri

Saad Hajo Karikatyrteckningar
Stine Hee Skulptur
Henning Knape Smide

Lovisa Lesse Teckningar/illustrationer
Mika Liffner Måleri

Karola Messner Måleri

Anna Nygren Virkade kändisdockor
Maija Suomalainen Keramik

Milada Vobruba Måleri

Milan Vobruba Glaskonst

Åsa L Winterqvist Måleri
Boel Zetterman Film, måleri

 

LÄNKAR
Vinterpalatset hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634724499539″]

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.