• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tre grafiker från Paris hos GalleriLi

Nicole Davy
Grafik av Nicole Davy.

 

Tålamod, strandfåglar och framträngande

 

Paola Didong är på kort återbesök, nu i sällskap med goda vännerna Nicole Davy och Isabelle Panaud. Paola Didong växte upp i Norrköping, från 13 års ålder. Efternamnet bär en omisskännlig doft av teater och men efter flera år inom och om teatern har grafiken tagit över. Den hon först lärde sig hos Svenerik Jakobsson på Gerlesborgsskolan i Bohuslän och hos Peter Norrman på Fröbelgalleriet i Norrköping.

Paola Didong bor och verkar i Paris sedan 1998. Det var där hon återvände till grafiken efter att ha doktorerat på fransk teater. I den grafik hon visar på GalleriLi i Skärkind visar hon studier av ändå mindre världar, organiska och hemlighetsfulla i sepians toner. Växtlighet som öppnar sig. Vindlande trådar, rötter, förgreningar. Omsorg och tålamod präglar arbetet och en doft av 1800-tal.

 

Paola Didong
Grafik av Paola Didong.

 

Isabelle Panaud är också en återvändare – till ön Île de Ré. I detta franska naturreservat samlas stora fågelkolonier med en mångfald av arter som lever i vattnets och strandens närhet På hennes bilder ses hägrar lyfta i flykt och små strandfåglar kila över den fuktiga marken i angelägna ärenden. Isabelle Panaud använder sig främst av torrnål och akvatintetsning.

Nestorn i trion är Nicole Davy vars linjeetsningar först ger en känsla av snabbskissade naturstudier. Vid närmare beskådande är flera av bilderna uppbrutna i delar, som om andra bilder tränger sig fram.

Nicole Davy arbetar med en rad konstnärliga uttryck vid sidan av grafiken, främst linjeetsning och karborundum.

I samband med utställningen ges två konserter. Efter söndagens vernissage, där konstnären Peter Freudenthal invigningstalade, hölls som vanligt musikandakt i Skärkinds kyrka med franska duon Les Égarés.

På onsdag återkommer Les Égarés, då till synagogan på Bråddgatan i Norrköping. Duon består av Sarah Hirschmuller och Rabah Hamrene som framför judisk och arabisk-andalusisk musik och sjunger på ladino, hebreiska, jiddisch, franska och arabiska.

Den gäst som inleder kvällen är Leif Zern som berättar om och läser ur sin bok Kaddish på motorcykel. Leif Zern har varit verksam som teaterkritiker på Dagens Nyheter i många år.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Bilder: Paola Didong, Nicole Davy och Isabelle Panaud

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERILI Skärkind

21 juli – 20 augusti 2013
Grafiker från Paris
Paola Didong

Nicole Davy
Isabelle Panaud

Vernissage 21 juli kl 14
Konstnären Peter Freudenthal inviger

KYRKAN Skärkind

Söndag 21 juli kl 15
Les Égarés
judisk och arabisk-andalusisk musik
på ladino, hebreiska, jiddisch, franska och arabiska

SYNAGOGAN Norrköping

Onsdag 24 juli kl 19
Leif Zern
berättar om sin bok Kaddish på motorcykel
Paus med förtäring
Les Égarés
framför judisk och arabisk-andalusisk musik och sjunger på ladino, hebreiska, jiddisch, franska och arabiska

Pris: 75 kr

LÄNKAR
Paola Didong hemsida
Nicole Davy hemsida
Isabelle Panaud hemsida
Les Ésgarés YouTube
GalleriLi hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Tre grafiker från Paris hos GalleriLi

  1. Pingback: Brännström och Didong på Rådhuset – KULTURSIDAN.nu