• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Här startar Konst-PIMPA-projektet i Marielund (reportage)

Den pimpade vagnen ska locka Marielunds unga konstnärer. Tillsammans storsatsar Kathleen Ginyard, Norrköpings kommun, Abdulkadir Ahmed Mohammed, Somaliska ungdomsföreningen i Norrköping, Eva Lundgren Stenbom, projektledare, Hanna Gruffman, Norrköpings kommun, och Ellinor Karlsson, Hyresbostäder, på att det ska hända något viktigt i den glömda pärlan Marielund.

 

Frön för konst och demokrati ska spridas ända till Somalia

 

Vid en grafittismyckad – pimpad – arbetsvagn startar en konstsatsning för unga i Marielund i Norrköping. Projektledare är den kända idésprutan Eva Lundgren Stenbom som tänkt på projektet i flera år och nu fått flera viktiga bitar på plats: kommunens kultur- och fritidskontor är med som en viktig part, liksom Hyresbostäder och Hyresgästföreningen och inte minst Somaliska ungdomsföreningen i Norrköping.

Det är nu den viktigaste pusselbiten ska komma, alla ungdomar mellan 13 och 19 år i Marielund är välkomna att vara med i projektet och påverka projektet som handlar om konst och mer än det. Konst-PIMPA heter det – Projektet i Marielund med Påverkan för Alla. Finansiellt stöd kommer även från Allmänna Arvsfonden och Alfastiftelsen. Totalt satsas strax över 600.000 kronor plus ideella insatser på projektet i Marielund, som någon kallar ”en bortglömd pärla” i Norrköping.

– Det är inte en renodlat konstprojekt, säger Eva Lundgren Stenbom. Vi vill blanda in frågor om demokrati och mänskliga rättigheter. Hon ska vara på plats några timmar varje eftermiddag i två veckors tid för att sparka igång projektet.

– Det blir workshops med olika konstnärer, kanske var fjortonde dag, fortsätter hon. Eva Lundgren Stenbom hoppas att de som går in i projektet säger hur de vill ha det. Mycket är öppet och möjligt att påverka, som vilka konstgenrer man vill fördjupa sig i, vilka konstnärer som bjuds in eller om det blir flera grupper som går i olika riktningar. På köpet får de praktiska inblickar i ekonomi, projektledning, marknadsföring och kommunikation, kort sagt sådant som dyker upp i alla verksamheter. Men det ska vara roligt!

Vad har konst med mänskliga rättigheter att göra? Abdulkadir Ahmed Mohammed är ordförande för Somaliska ungdomsföreningen i Norrköping och hans förhoppningar är stora. Han tänker att de frön som sås i Konst-PIMPA-projektet ska blomma och sätta nya frön som når ända till Somalia, inte direkt men i en framtid.

– Jag som är ledare och lärare säger att alla har lika stor rätt till delaktighet och möjligheter. Under mina år i Sverige har jag lärt mig mycket om hur det demokratiska systemet fungerar och vill exportera det till Somalia så att det blir bättre för alla.

– Somalia är inte fattigt, det finns resurser, mark att odla och fiskevatten.

– Det bor ungefär 300 ungdomar i målgruppen här, berättar Kathleen Ginyard som är kultursekreterare i Norrköpings kommunen.

Några av dem har somalisk bakgrund och är med i den somaliska föreningen. Men projektet är öppet för alla tonåringar i Marielund. När de första två veckorna gått försvinner vagnen och verksamheten startar på allvar i en lokal intill Hyresbostäders områdeskontor.

Det är en härlig sensommardag på gårdarna i Marielund. De yngre barnen leker fritt med varandra på de gröna gårdarna, ett barnrikt område. En hel del av dem är nyfikna på den färgglada vagnen som är ny och drar blickarna till sig. Det är därför den står där, som en stor skylt som ska locka till sig ungdomarna, tjejer som killar.

– Vi ser ungdomar i området som saknar något att gå till. Jag tror att de blir intresserade, tänker Hyresbostäders områdeschef Ellinor Karlsson.

– Jag tror det är perfekt och att det finns ungdomar som är intresserade, säger Soula Kesidou som bott i Marielund i många år och är en av de fem boendeambassadörer som sedan en kort tid finns i stadsdelen. Hon har redan planer för konstprojektets lokal när den står ledig.

– Jag vill visa film för de yngre barnen, berättar Soula Kesidou.

Om ett år ska här blir en stor konstutställning. Den kommer att besökas av stolta familjer och nyfikna vänner och grannar. Och av en större publik som är nyfiken på den mycket kända konstnär som också ställer ut tillsammans med ungdomarna i Marielund. Men vem det är vet ingen ännu. Det är en av alla de frågor som deltagarna i Konst-PIMPA-projektet ska fundera över.

Dags för den samlade lokalpressen att gå. Eva Lundgren Stenbom sätter sig utanför vagnen tillsammans med Abdulkadir Ahmed Mohammed. De har informationsblad med sig, på fyra språk: svenska, bosniska, arabiska och somaliska. Alla ska vara med.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 • MARIELUND Norrköping

 • 2012-2013
  Konst-PIMPA Projektet i Marielund med Påverkan för Alla
  Projektledare: Eva Lundgren Stenbom

  • MEDARRAGÖRER
   Somaliska ungdomsföreningen i Norrköping
   Hyresbostäder
   Hyresgästföreningen
   Norrköpings kommun

 

LÄNKAR
Hyresbostäder hemsida http://www.hyresbostader.se
Somaliska ungdomsföreningen i Norrköping hemsida http://www.sufn.se

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL – KLICKA HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Här startar Konst-PIMPA-projektet i Marielund (reportage)

 1. Pingback: Konstnär vill ge unga mod och attityd - KULTURSIDAN.nu

 2. Pingback: Erik Rosales mötte deltagarna i Konst-PIMPA (reportage) | KULTURSIDAN.nu