• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hanna, Oskar, SON och filmmusik

Helena Lindblad med Maniac ur Flashdance.

Flashdance. Under de senaste veckorna har Hanna Lindblad repeterat Flashdance i Stockholm på dagarna och sjungit tillsammans med  Symfoniorkestern i Norrköping om kvällarna.

 

Hanna repeterar Flashdance

 

Motalatjejen Hanna Lindblad är ännu en östgötsk exportprodukt till musikalscenerna. På lördag sjunger hon i De Geerhallen tillsammans med Norrköpings symfoniorkester. Men inte blir det musikalmusik – nej, SON satsar på Music from the movies.

Det blir en galakväll som startar i filmernas mest pampiga introduktionsmarsch – den till Star wars. Dirigenten Hans Ek slår med taktpinnen fram det ena filmminnet efter det andra och orkestern kastar sig från spagettivästerns pärla Den onde, den gode, den fule till Taxi driver till Batman och Titanic. Och berättar om kompositörerna bakom musiken.

 

Dirigenten Hans Ek leder publiken genom programmet.
Dirigenten Hans Ek leder publiken genom programmet.

 

Faktiskt så har konserten Music from the Movies redan spelats under åtta kvällar i De Geerhallen. Som ett tack från Norrköpings kommun för ”det lilla extra” som kommunens 9.000 anställda medarbetare gjort under året. Sade kommunalrådet Lars Stjernqvist vid torsdagens konsert för det slutna sällskap på drygt 1.000 personer som glammade förväntansfullt. Nästan alla kommunalanställda hade tackat ja.

På lördag är det alltså offentlig konsert i De Geerhallen. Med Norrköpings symfoniorkester, Hanna Lindblad, Oskar Nilsson och massor med filmmusik. Det blir en omväxlande blandning där solisterna växlar om med rena instrumentallåtar.

 

Oskar Nilsson är årets unga Monica Zetterlund-stipendiat.
Live and let die. Oskar Nilsson slog igenom i Kristina från Duvemåla förra året.

 

Live and let die, Paul McCartneys titellåt till Bondfilmen, är den unge sångaren (och basisten) Oskar Nilssons förstalåt. Hans musikalstjärna steg upp i Kristina från Duvemåla i Helsingfors där han spelade Robert, samma roll som han ska göra på Göteborgsoperan nästa år. För en månad sedan fick han Monica Zetterlund-stipendiet, i kategorin ”Årets nykomling”.

 

Slutackord.
Slutackord. Hanna Lindblad i Gabriellas sång.

 

Av Hanna Lindblad får publiken bland annat höra vackra Gabriellas sång ur svenska filmen Såsom i himmelen. Hon bjuder även på Maniac ur filmen Flashdance. Östgötateaterns koreograf Cynthia Kai har koreograferat en speciell påminnelse om att Hanna Lindblad just nu är i full färd med att repetera musikalversionen av Flashdance som har premiär i Stockholm i vinter. Tidigare har Hanna Lindblad gjort huvudroller i bland annat Singing in the Rain och Sugar – I hetaste laget.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

DE GEERHALLEN Norrköping

26 oktober 2013 kl 19
Music from the movies

MEDVERKANDE
Norrköpings symfoniorkester
Dirigent: Hans Ek
Solister: Hanna Lindblad och Oskar Nilsson

 

LÄNKAR
Hanna Lindblad hemsida
Oskar Nilsson info
Norrköpings symfoniorkester hemsida

FLER BILDER FRÅN KONSERTEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157636938805046″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.