Kan man njuta av en performancehelg?


Dansföreställning. Shär uppträder i Linden under performancehelgen.

 

Om man inte gillar konst och fest då?

 

Performancehelg, en stor fest för alla Norrköpingsbor, och du är välkommen. Konstutställningar på museer och gallerier. Videoprojektioner uppåt väggarna. Ljudinstallationer lite här och där. Dans på Linden. Musik. Och så detta märkliga – Performance – någon eller några gör något som samtidigt är både barnsligt enkelt men verkar så märkvärdigt.

Inget för en vanlig människa. Performancehelg är lika ett utmanande begrepp som Kulturnatten är en välkomnad övergång mellan sommar och höst. Ändå är de väldigt lika till innehållet. Något färre aktörer men å andra sidan i dagarna tre.

 


Linn Hilda Lamberg är inte den som spontandansar på en fest. Här tränar hon i ett avskilt bås.

 

Och om man inte gillar konst och fest då? Då kan Njutningens ekonomi på Verkstad passa perfekt. Som en enkel liten träningsaktivitet utan krav på att kunna något, man behöver inte ens ha kul.

– Vi startade i problem vi själva har och tänker att fler har det, säger Linn Hilda Lamberg som är konstnärlig ledare i Poste restante.

I galleri Verkstads dunkel – skönt att slippa se främlingar i ögonen – bjuder gruppen Poste restante på en aktivitet som är svårt att sätta namn på. Det snuddar vid workshop, men är inte så energiskt. Och vid dramaterapi, men går inte på djupet. Teater är det definitivt inte. Lite… eehh …som träning bara.

Linn Hilda Lamberg studerade på Dramatiska institutet och trodde att hon skulle ägna sig åt teater. Men det blev ingen regissör av henne. Hon och några kamrater kom fram till att teater är ett både dyrt, tidsödande och krångligt sätt att beröra publiken på.

De provade att vända på steken, i stället för att publiken skulle sätta sig in i en föreställning gav de publiken uppmärksamhet. Det var något så nytt att de bjöds in till förra årets scenkonstbiennal.

I Verkstad får deltagarna träna i enrum med Poste restantes träningsledare. Galleriets smårum utnyttjas och extra bås byggs upp. Man kan träna på att spendera pengar eller på att dansa eller något annat som är jobbigt. I enrum tillsammans med en träningsledare som lider av samma problem eller blyghet. Man ska inte visa upp resultatet för någon efteråt.

 


Snål? Träna på att spendera, se dollarsedlarna flyga bort.

 

Träningsledarna är inte skådespelare utan personer som är vana att ge andra uppmärksamhet.

– Vi tror inte att vi kan lära ut något eller bota någon. Men kanske att vi kan lyfta någon lite, hjälpa till att öka den egna förståelsen, säger Linn Hilda Lamberg.

Inte helt fel att inleda en performancehelg med att få vara sig själv, och fortsätta att vara det.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

VERKSTAD Norrköping

25 oktober 2013 kl 18.30–21.30
26 oktober kl 14–17
27 oktober kl 14–17
Njutningens ekonomi
Poste restante

PERFORMANCEHELG

25 – 27 oktober 2013
Attacktrumslagare – Dans – Livegraffiti – Ljudinstallation –Performance – Seminarium – Videoprojektion – Vernissage med mera

Hela programmet

MEDVERKANDE

INSTITUTIONER
Djäkneparksskolan
Norrköpings Konstmuseum
Kulturskolan

KSM, Campus, Universitetet

GALLERIER
Konstforum
Kronan
NP33/Galleri Sander
Verkstad

ÖVRIGA
Arbis
Blauba/SHÄR
Konst-Pimpa
m.fl.

NJUTNINGENS EKONOMI – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

INFÖR PERFORMANCEHELGEN – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Kan man njuta av en performancehelg?

  1. Pingback: Hörbara verk under Performancehelgen - KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Konst-pimpa visar Kristoffer Zetterstrand - KULTURSIDAN.nu